FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη χθες στο δήμο Ήλιδας με Παν/κούς: Αναζητούν την προέλευση των αυξημένου μαγγανίου στο διυλιστήριο Πηνειού

Ημερομηνία: 14-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Τις ενέργειες τους για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που οδήγησαν στην προ ημερών  διακοπή της λειτουργίας του διυλιστηρίου Πηνειού,  που υδροδοτεί τον δήμο Ήλιδας και αρκετές περιοχές του κάμπου της Ηλείας με στόχο να επαναλειτουργήσει σωστά και πάλι το έργο, συνεχίζει ο δήμος και ο διαδημοτικός σύνδεσμος «Ο Πηνειός».  Όπως είναι γνωστό την ημέρα που ανακοινώθηκε η διακοπή της λειτουργίας του διυλιστηρίου, είχε γίνει και συνάντηση αρμοδίων στο γραφείο του δημάρχου με την παρουσία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και των εμπλεκομένων εργολάβων,  είχε απουσιάσει όμως ο μελετητής του έργου κ. Λιάρος λόγω ασθενείας, ακολούθησε  αυτοψία στο έργο και αναμένεται πόρισμα και προτάσεις-λύσεις.

Στο πλαίσιο λοιπόν των συνεχιζόμενων ενεργειών,  χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη ανάμεσα σε μέλη του Διαδημοτικού Συνδέσμου «Ο Πηνειός» και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών –υπό τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, προκειμένου να διερευνηθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο η προέλευση των αυξημένων ποσοστών μαγγανίου και σιδήρου που εντοπίζονται στο διυλιστήριο νερού.

Η λάθος υδροληψία από τον πυθμένα της λίμνης Καραμανλή έχει σαν αποτέλεσμα το χειμώνα με τις καταρρακτώδεις βροχές και την ορμητική εισροή των ποταμών να προκαλείται με την αναμόχλευση της ιλύς του πυθμένα, θολότητα στο νερό και μεγάλη αύξηση των τιμών του μαγγανίου και του σιδήρου σε δεκαπλάσια επίπεδα από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί το διυλιστήριο σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν –επίσης– ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας–  Κυλλήνης και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χρήστος Παλαιολόγος, ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος, από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών οι καθηγητές:κ. Νικόλαος Σαμπατακάκης – Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ Νικόλαος Δεπούντης – Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανπιεστημίου Πατρών και η κα Ελένη Ζαγγανά – Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Γεωφυσικής, Υδρογεωλογίας και Υδροχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Ήλιδας κ. Δημήτρης Λυγούραςκαι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και του Συνδέσμου.

Όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, πλέον εκτός από τις δειγματοληψίες που γίνονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συγκέντρωση μετάλλων στο φράγμα Πηνειού, οι εν λόγω καθηγητές θα επιφορτιστούν και με την αξιολόγηση και διερεύνηση της εδαφικής διάβρωσης, όπως επίσης και με την αξιολόγηση των υδρομετεωρολογικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής για έναν χρόνο.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, όσοι συμμετείχαν σε αυτή, επισκέφτηκαν τόσο το διυλιστήριο νερού, όσο και το φράγμα Πηνειού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος