Σχολική Βιβλιοθήκη Μεθώνης: Παράδειγμα προς μίμηση…
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Γράφει η Σοφία Γιακμογλίδου, Διευθύντρια του Γυμνασίου Μεθώνης*
Όταν κανείς γίνεται εκπαιδευτικός, αγαπάει συνήθως δύο πράγματα: τα παιδιά και τα βιβλία. Και τον ιδανικό συνδυασμό αυτών μπορεί να τον βρει σε ένα σχολείο που έχει μια σχολική βιβλιοθήκη! Ένα από τα τυχερά, λοιπόν, σχολεία είναι και το Γυμνάσιο Μεθώνης, όπου υπάρχει μια από τις βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν με πρόγραμμα του ΕΠΕΑΕΚ. Η βιβλιοθήκη λειτουργούσε με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς μέχρι την κατάργηση των θέσεών τους και το κλείσιμο των σχολικών βιβλιοθηκών όμως εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι ανοιχτή ακολουθώντας το ωράριο του σχολείου, λειτουργεί με επιπλέον υπηρεσίες και δραστηριότητες και είναι ο πιο ζωντανός χώρος στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Μεθώνης, σε μια απομακρυσμένη αλλά πανέμορφη περιοχή της Μεσσηνίας.
Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης, παρόλο που είναι σχετικά μικρός, από το 2014-2015 έχει διαμορφωθεί ως πολυχώρος γνώσεων και ψυχαγωγίας λειτουργώντας εκτός από αναγνωστήριο και ως χώρος διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
Μπαίνοντας κανείς στο σχολείο, είναι το πρώτο πράγμα που συναντάει: τραπεζάκια με σκάκι και επιτραπέζια παιχνίδια, καναπεδάκια από παλέτες, βρίσκονται εκεί διαθέσιμα σε όλους και χρησιμοποιούνται όλες τις ώρες που είναι ανοιχτό το σχολείο από μικρούς και μεγάλους.
Στον χώρο του αναγνωστηρίου, υπάρχουν πάντα παιδιά και εκπαιδευτικοί που διαβάζουν, παίζουν επιτραπέζια, κάνουν συνεργατικά παζλ, ασχολούνται με γρίφους, περιηγούνται στο διαδίκτυο ή απλώς συζητάνε και ανταλλάσσουν απόψεις, πάντα υπό τους ήχους διαφόρων ειδών μουσικής από κλασσική, μέχρι τζαζ, ροκ και χιπ χοπ.
Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνονται και μαθήματα εκεί με χρήση του υλικού της βιβλιοθήκης είτε είναι έντυπο είτε οπτικοακουστικό. Επίσης, είναι ανοιχτή προς το κοινό και μάλιστα λειτουργεί το καλοκαίρι, κάθε Πέμπτη από το πρωί έως το μεσημέρι.
Την Σχολική Βιβλιοθήκη Μεθώνης την επισκέπτονται μαθητές από τα γειτονικά δημοτικά Πύλου και Μεθώνης καθώς και του Νηπιαγωγείου Μεθώνης μιας και διενεργείται πρόγραμμα “Γνωριμία με μια βιβλιοθήκη”, με δραστηριότητες, φύλλα εργασίας και κυνήγι θησαυρού προσαρμοσμένο στην ηλικία και την τάξη των μαθητών που έρχονται, μετά από συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς τους. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα είδη των βιβλίων, την ταξινόμησή τους σε μια βιβλιοθήκη, τους τρόπους αναζήτησης υλικού δουλεύοντας σε ομάδες.
Στη Βιβλιοθήκη συνεργαζόμαστε, δουλεύουμε ομαδικά, αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες και κριτική σκέψη, μοιραζόμαστε, συνυπάρχουμε, ακούμε ο ένας τον άλλον, μαθαίνουμε να συνδιαλεγόμαστε με επιχειρήματα και να υποστηρίζουμε τις γνώσεις μας. Αποτέλεσμα: μείωση της σχολικής παραβατικότητας, βελτίωση των σχολικών επιδόσεων, βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, ανοχή. Υπάρχει καλάθι Αλληλεγγύης όπου μπορεί να προσφέρει όποιος θέλει τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης και όταν γεμίζει το προωθούμε στο Χαμόγελο του Παιδιού είτε σε δομές που έχουν ανάγκη, μαζεύουμε καπάκια για φιλανθρωπικούς σκοπούς και διοργανώνουμε διάφορες δραστηριότητες. Η Βιβλιοθήκη είναι ανάδοχος ενός παιδιού από την Ρουάντα για τρίτη χρονιά φέτος και την συνδρομή την στηρίζουν εκτός από τους συλλόγους διδασκόντων των δύο σχολείων, όποιο παιδί ή μαθητική κοινότητα θέλει.
Ένας μεγάλος παράγοντας άνθισης της λειτουργίας της είναι και οι δωρεές δεκάδων συμπολιτών μας αλλά και ανθρώπων από άλλα μέρη της Ελλάδας που βλέποντας ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν την βιβλιοθήκη και διαβάζουν βιβλία, μας έχουν συνδράμει με σύγχρονους αλλά και κλασσικούς τίτλους, έχουν εμπλουτίσει το οπτικοακουστικό υλικό, έχουν στείλει εξαιρετικά επιτραπέζια στρατηγικής και γνώσεων, έχουν συνδράμει με υπολογιστές και άλλο υλικό και γενικά, στηρίζουν όλες μας τις προσπάθειες. Με την βοήθεια μικρών και μεγάλων, κοντινών και μακρινών, η βιβλιοθήκη έφτασε να βραβευτεί από το Ελληνικό τμήμα της IBBY για το 2018 με το Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση με αθλοθέτη τις Εκδόσεις Καστανιώτη και έπαθλο βιβλία αξίας 500 ευρώ.
Ποιο είναι το μυστικό; Πως τα παιδιά που όλοι μας ξέρουμε ότι είναι κολλημένα στα κινητά τους περνάνε χρόνο μέσα σε μια βιβλιοθήκη χωρίς να τα υποχρεώνει κανείς;; Είναι πολύ απλό. Ανοίξαμε την πόρτα, βάλαμε καλή μουσική, στήσαμε τις σκακιέρες και τους γρίφους σε έναν όμορφο και φροντισμένο χώρο και… δεν κάναμε τίποτα άλλο. If you build it they will come… Τα παιδιά, ήρθαν μόνα τους και το καθένα από αυτά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το χρόνο του βρήκε τον δικό του τρόπο να χρησιμοποιήσει τους πόρους της βιβλιοθήκης και το διαθέσιμο υλικό.
Κάθε φορά που ένα παιδί δανείζεται ένα βιβλίο, το επιστρέφει έχοντας μαγευτεί από το περιεχόμενό του και αναζητά άλλο, νιώθουμε μια εντονη συγκίνηση και περηφάνια! Δεν είναι λίγες οι στιγμές που βρίσκουμε παιδιά στους διαδρόμους της βιβλιοθήκης να ψάχνουν τα βιβλία και να απορροφούνται εξ’ ολοκλήρου από το ανάγνωσμά τους, να ανακαλύπτουν την ποίηση, την τέχνη, την λογοτεχνία, την επιστήμη! Και αυτό, είναι που μετράει για μας στο σχολείο!
*Η Σοφία Γιακμογλίδου έλκει την εκπαιδευτική της καταγωγή από την Ηλεία και είναι Εκπαιδευτικός ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης Μεθώνης 2014-2017 και τώρα Διευθύντρια του Γυμνασίου Μεθώνης.[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”3″ grid_id=”vc_gid:1536853485877-c2437061-7034-3″ include=”70788,70789,70790,70791,70792,70793,70794,70795″][/vc_column][/vc_row]