FOLLOW US: facebook twitter

Σχολική Χρονιά & Διατροφή των παιδιών

Ημερομηνία: 12-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα, Υγεία

Γράφει η Μαρία Χριστακοπούλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος*

 

Η  καλοκαιρινή ανεμελιά, τα καθημερινά μπάνια & τα παιχνίδια όλη μέρα με την παρέα τους ως αργά το βραδύ θα πρέπει να τα αποχωριστούν τα παιδιά, γιατί … αύριο χτυπάει το κουδούνι του Σχολείου!

Μια νέα σχολική χρόνια ξεκινάει με πολλές υποχρεώσεις των παιδιών αλλά και των γονέων, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο πρόγραμμα που  έρχεται. Πρωινό ξύπνημα, σχολείο, αγγλικά, χορούς, γυμναστική, μια σειρά δραστηριοτήτων και 2 γονείς να  δουλεύουν σχεδόν ‘όλη ημέρα’ και να  ‘τρέχουν’ να προλάβουν  ότι είναι απαραίτητο & σωστό για τα παιδία!

Όλα αυτά καλά και ωραία . . . .  αλλά  τα παιδιά για να έχουν  όρεξη,   μνήμη και ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα τους,  θα πρέπει να προσέχουν την Διατροφή τους και ιδιαίτερα να ξεκινούν από το σπίτι ΠΑΝΤΑ με ένα καλό Πρωινό εμπλουτισμένο με  υδατάνθρακες,  Βιταμίνες, πρωτεΐνη , σίδηρο  & ασβέστιο!

Πρέπει να τονισθεί το εξής ότι  η  διαύγεια του μυαλού & της μνήμης  εξαρτάται από την ισορροπημένη διατροφή και τον καλό ύπνο του παιδιού. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη και ικανότητα μάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοση τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι. Παράλληλα, η συστηματική λήψη πρωινού μειώνει το άγχος, τη μελαγχολία και τη συναισθηματική κατάθλιψη.

Ο μαθητής θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα ή σνάκ κάθε 3-4 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν αρκεί  όμως απλά να τρώει, θα πρέπει να προσέχει και το τι τρώει. Τα δύο κύρια γεύματα θα πρέπει να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων.  

Για παράδειγμα, ένα πλήρες γεύμα μπορεί να είναι μια ανάμικτη σαλάτα με κοτόπουλο στο φούρνο και πατάτες ή μια σαλάτα με φακές μαζί με ψωμί ολικής αλέσεως ή ακόμα και μια σαλάτα με παστίτσιο.

Την μίση ημέρα τα παιδιά  την  περνούν στο σχολειό, έτσι θα πρέπει    να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στο τι θα τρώνε. Υπάρχουν  πολλές επιλογές που μπορούν να έχουν μαζί τους από το σπίτι με λιγότερες θερμίδες, θρεπτικά συστατικά & φυσικά να προκαλούν κορεσμό!

Αρχικά μια καλή επιλογή είναι ένα 1 φ ψωμάκι ολικής με 1 φ τυράκι  &   1 σακουλάκι με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ανάλατους (καρύδιααμύγδαλα, Κρανμπερι-σταφίδες). Επίσης  3-4  μπισκοτάκια βρώμης που θα έχουμε φτιαξει εμείς με μέλι & κανέλα & 1 Χυμό ή 2 Κομμάτια σπιτική  τυρόπιτα  με τυράκι χαμηλά λιπαρά. Πάντα θα πρέπει να  εχει ένα φρούτο η τσάντα του μαθητή ή ένα χυμο πορτοκάλι.  Αν στο Κυλικείο υπάρχει Κουλουριτσα με σουσάμι είναι μια καλη επιλογη 2 φορες την εβδομάδα μαζι με το Χυμό  ή 1 το φρούτο.

Όταν το παιδί γυρισει το μεσημέρι στο σπίτι θα επιλέξει κανονικά το γευμα του  συνοδευμένο με σαλάτα & 1 φ ψωμάκι. Έτσι δεν θα πεινάσει και  σίγουρα θα εχει ορεξη να συνεχίσει τις υποχρεώσεις της ημέρας.  Το απόγευμα ανάλογα με το που θα είναι θα επιλέξει  κριτσίνια  Η φρούτακι  Η Ξηρους καρπους.

Πρέπει να σημειωθεί το εξής  , ότι καλό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί  για πιο λόγο πρέπει να τρωει σωστα, τι του προσφέρει & φυσικά να  τονίσουμε τη σημασία της Υγείας. Σίγουρα ένα παιδί είναι επιρρεπή  στα  τρόφιμα εκτός σπιτιού &  στα γλυκίσματα αλλά και σε αυτό πρέπει να εξηγήσουμε πως δεν υπάρχει στέρηση αλλά  το μέτρο. Το Βραδινό  θα πρέπει να είναι σε μικρότερη ποσότητα αλλά να περιέχει όλες τις ομάδες των τροφίμων και αν είναι εφικτό έως τις 8  το αργότερο.

Εν κατακλείδι, όλα ξεκινούν από την οικογένεια, όταν οι γονείς εχουν σωστές διατροφικές επιλογές έτσι και το παιδί έχει σαν πρότυπο την εικόνα αυτή. Δεν έινα ικακό οι γονείς να επισκεφτούν έναν Πτυχιούχο Διαιτολόγο να συμβουλεύει για  αρχή   και  υστέρα  να μάθει  την   Μεσογειακή διατροφη του Παιδιού  για να χτίσει γνώσεις για το μέλλον.

 

 

* Χριστακοπουλου Μαρία

Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Αποκλειστική  Υπεύθυνη  στην Γονιδιακή εξέταση DNA(στο Νομό Ηλείας)

Μέλος στην Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων  Ελλάδος

Αριθ. Μέλους : 03-033

28ης Οκτωβρίου 16 (έναντι Bsb) – Τηλ Γραφείου:   26210-27272

Κατόπιν Ραντεβού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος