FOLLOW US: facebook twitter

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα παίξουν τα «ρέστα» τους!: Εκλογικά μαγειρέματα για τους υποψήφιους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 13-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική
-Κατσιφάρας vs Σπαρτινός –Κάθετα αντίθετο το ΚΙΝΑΛ Ηλείας σε οποιαδήποτε συνεργασία με τον νυν περιφερειάρχη και το ΣΥΡΙΖΑ
-Κατσανιώτης vs Κοντογιάννης για την ΝΔ και χαρτογράφηση υποψηφίων στους κόλπους της αυτοδιοίκησης

 

Συνεχείς διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την στήριξη του υποψήφιου που θα διεκδικήσει την θέση του περιφερειάρχη στις Περιφερειακές εκλογές του Μαίου 2019. Η κατάκτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την περιοχή για τα δύο μεγάλα κόμματα, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σκοπεύουν να παίξουν τα «ρέστα» τους, σε μια δυνατή μονομαχία όπου θα γίνει και καταμέτρηση δυνάμεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στην ΝΔ «παίζουν» σε πρώτη φάση  δύο ονόματα. Του Αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη και του Ηλείου πρώην βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη. Ο  υποψήφιος της ΝΔ το 2014 Ανδρέας Κατσανιώτης που είχε χάσει για μόλις 3.000 ψήφους (50,5 έναντι 49,5%) από τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ωστόσο, από την Πειραιώς φαίνεται να προκρίνουν τον πρώην βουλευτή Ηλείας, στενό συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη και υπεύθυνο επαρχιακού Τύπου, Γιώργο Κοντογιάννη, ο οποίος σύμφωνα με το aftodioikisi.gr  έχει επίσης εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Βέβαια η λίστα των υποψηφίων δεν έχει κλείσει, η αναζήτηση εκ μέρους της ΝΔ ηχηρών ονομάτων – στελεχών του κόμματος και κυρίως βουλευτών, πρώην βουλευτών και δημάρχων από τους 3 νομούς- συνεχίζεται γιατί ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είναι σίγουρα ένας δυνατός αντίπαλος. Προτάσεις σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει και σε ορισμένους αυτοδιοικητικούς της Ηλείας, αλλά καμία εξ αυτών προς το παρών δεν έχει προχωρήσει σε δεύτερο επίπεδο.

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγεται ότι  μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, υπάρχουν δύο «γραμμές» μέσα στο κυβερνών κόμμα. Η πρώτη υποστηρίζει ότι είναι ευκαιρία να προκριθεί η αυτόνομη κάθοδος προκειμένου το κόμμα και οι υποψήφιοί του να καταγράψουν τις δυνάμεις τους και οι συνεργασίες να γίνουν στον β΄ γύρο και η δεύτερη που θεωρεί ότι αυτή είναι η στιγμή για συνεργασίες και ανοίγματα προς την κεντροαριστερά από τον α΄ γύρο.

Στην περίπτωση ωστόσο του νυν Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα του οποίου η υποψηφιότητα θεωρείται δεδομένη, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και φαίνεται να βαδίζει σε καλό δρόμο η στήριξή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, καθώς διατηρούν μαζί του διαύλους επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, από τη στιγμή που υπάρξει συναίνεση των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να δημιουργείται αρνητικό κλίμα, αλλά και προγραμματικές συγκλίσεις, φαίνεται πως θα είναι μια υποψηφιότητα που θα προχωρήσει. Εναλλακτικά όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει και προς τα δικά του στελέχη, όπως τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινό, που το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων.

Αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ για ενδεχόμενη συνεργασία Κατσιφάρα-ΣΥΡΙΖΑ

Όμως., στελέχη του ΚΙΝΑΛ στη δυτική Ελλάδα, έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα την διαφωνία τους στην κοινή κάθοδο με ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα  εντάξει δικούς του υποψηφίους στα ψηφοδέλτια.

Το ΚΙΝΑΛ Ηλείας που εκφράζεται μέσω  δήλωσης του Γραμματέα της ΝΕ Σάκη Γιατρά προς την Πρωϊνή, δηλώνει κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με υποψηφίους του Κινήματος. Ειδικότερα ο κ. Γιατράς τόνισε ότι « το αν ο κ. Τσίπρας στηρίζει τον κ. Απόστολο Κατσιφάρα, δεν είναι αυτό που μας αφορά γιατί αποδεικνύει την αδυναμία αυτού του κοινωνικού μορφώματος να έχει δικά του στελέχη αυτοδιοικητικά. Αυτό που μας αφορά είναι το αν υποκρύπτεται συνεργασία του ίδιου του κ. Κατσιφάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ με συναντήσεις, συνομιλίες κλπ. Σε μια τέτοια συνεργασία είμαστε κάθετα αντίθετοι ως ΚΙΝΑΛ όπως και σε κάθε ανάλογη και οποιαδήποτε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να νεκραναστήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και στρατηγική του ΚΙΝΑΛ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στα ποσοστά του 3-4% που είχε»!

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στους άλλους δύο νομούς της ΠΔΕ. Η πρώτη  επίσημη αντίδραση μετά τη διαφαινόμενη στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται με την προαναγγελία της παραίτησης από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ , του Αγρινιώτη επαγγελματία  Αντώνη Γκριμότση. Αλλά και η κατεύθυνση που έχει η πλειοψηφία των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, αλλά και τα στελέχη του Κινήματος, στην Πάτρα και στην Αχαΐα, είναι ότι ο νυν Περιφερειάρχης θα πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιοι θέλουν να τον στηρίξουν.

Το επιχείρημα που λένε αρκετοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον κ. Κατσιφάρα και όχι το αντίθετο θα μπορούσε να είχε μια λογική, αν οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές. Τα δύο κόμματα, ουσιαστικά, διεκδικούν ψηφοφόρους από τον ίδιο χώρο, τον κεντροαριστερό, τον οποίο θέλει να κερδίσει και πάλι πίσω το Κίνημα Αλλαγής, σε μία περιοχή μάλιστα που κάποτε ως ΠΑΣΟΚ ήταν κυρίαρχο.

Οι αντιδράσεις, με λίγα λόγια, από πλευράς Κινήματος  όπως λέγεται και δεν έχουν να κάνουν με το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, αλλά είναι λέει «θέμα στρατηγικής».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος