FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας και Νοσοκομειακών Ιατρών: «Οδηγεί σε μαρασμό τα μικρά νοσοκομεία, σε συνενώσεις ή κλείσιμο»

Ημερομηνία: 22-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”45372″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνέντευξη Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας και Νοσοκομειακών Ιατρών για το νομοσχέδιο οργάνωσης του χρόνου εργασίας

Καθολική συμμετοχή των γιατρών του Νοσοκομείου Πύργου στη χθεσινή 3ωρη στάση εργασίας

Καθολική ήταν η συμμετοχή των Νοσοκομειακών Ιατρών του Πύργου, στη χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Ένωση τους αντιδρώντας στο πρόσφατα ψηφισθέντα νομοσχέδιο για την οργάνωση του χρόνου εργασίας τους.

Όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου και Κέντρων Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας (ΙΣΠΟ), πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο βάζει «ταφόπλακα» και επί της ουσίας οδηγεί σε μαρασμό τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία και σε προοδευτικό κλείσιμο ή συνένωση των μονάδων.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΙΣΠΟ Νίκος Κατσαρός, επισήμανε ότι ψηφίστηκε για ακόμα μια φορά ένας νόμος στο «άψε σβήσε» που αφορά τους γιατρούς, χωρίς τους γιατρούς καθώς δεν έλαβε τη γνώμη των αρμοδίων οργάνων και συνολικά της ιατρικής κοινότητας και πρόσθεσε ότι είχε προταθεί και το 2012 από τον Άδωνη Γεωργιάδη ωστόσο τώρα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

«Αυτός ο νόμος, έρχεται να βάλει μια ταφόπλακα στην ελαττωμένη και χαμηλή προσπάθεια που κάνει το υπουργείο για να έχουμε αξιοπρεπή υγεία. Οι συνάδελφοι δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες και ο νόμος αυτός έρχεται να ισοπεδώσει τα πάντα».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νίκος Γκανταΐφης ανέφερε ότι η ρύθμιση του χρόνου εργασίας των ιατρών είναι ένα πρόβλημα το οποίο από καιρό θα έπρεπε να είχε λυθεί αλλά δεν λύθηκε από καμία κυβέρνηση γιατί επί της ουσίας ήταν και δύσκολο και δαπανηρό καθώς απαιτούσε πολλές προσλήψεις και αρκετό δημοσιονομικό κόστος.

«Επί της ουσίας ο νόμος έρχεται να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία για το 48ωρο ως ανώτατο χρόνο εργασίας. Πλην όμως ψηφίστηκε χωρίς διαβούλευση, και καθαρά με δημοσιονομικό χαρακτήρα. Γιατί το 48ωρο που θεσπίστηκε είναι καθαρά εικονικό. Είναι ένα στατιστικό μέγεθος γιατί υπολογίζεται όχι αυστηρά μέσα στην εβδομάδα αλλά μέσα σε 4μηνο, ενώ εισάγει μια έννοια του opt out δηλαδή της ατομικής συναίνεσης και ατομικής ευθύνης του γιατρού έτσι ώστε να ξεπεράσει ο ίδιος το 48ωρο.

Δηλαδή το ίδιο το κράτος που βάζει το 48ωρο έρχεται το ίδιο και το αναιρεί θέτοντας το γιατρό προ των ευθυνών του αν επιλέξει να υπερκαλύψει το 48ωρο και να φθάσει στις 60 ώρες, ενώ ταυτόχρονα βάζει πολλές εξαιρέσεις και παραδοχές που επιτρέπουν πολλές παρεκκλίσεις από το νόμο προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες κάθε υγειονομικού σχηματισμού».

Παράλληλα, ο κ. Γκανταΐφης, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό καταργεί την πρωινή και σταθερή εργασία και ακρωτηριάζει το πρωινό ωράριο και πως η εφαρμογή του στα μικρά νοσοκομεία όπως του Πύργου θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας των κλινικών. «Δηλαδή μια κλινική με 4 γιατρούς το πρωί θα μένει μόνο ένας γιατρός ο οποίος θα πρέπει να τρέχει για όλες δραστηριότητες κλινικής.

Επί της ουσίας οδηγεί σε μαρασμό τα μικρά νοσοκομεία, και μάλλον σε προοδευτικό κλείσιμο ή συνένωση των μονάδων…. Οι μικρές μονάδες με αυτό το νομοσχέδιο μάλλον είναι καταδικασμένες να κλείσουν.

Κλινικές που έχουν περάσει πολύ δύσκολα και λειτουργούν οριακά με τη στήριξη εργαζομένων ιατρών όπως π.χ. Παθολογική σε εμάς, αν περάσει ο νόμος θα πρέπει να κλείσει. Επίσης, υπάρχει σημαντικό ζήτημα στα Κ.Υ. καθώς με νομοθετική ρύθμιση χώρισε το ωράριο σε πρωινό και απογευματινό και οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν σε πρόγραμμα εργασίας και θα κάνουν απογευματινή βάρδια και θα θεωρείται καθημερινή εργασία και δε θα αμείβεται ως υπερωριακή.

Για να λειτουργήσει ορθά το σύστημα πρέπει να γίνουν προσλήψεις και νομίζω ότι δε μπορούν να γίνουν στη παρούσα φάση δημοσιονομικού κλοιού… Οι ιατροί δηλώνουν δίπλα στους πολίτες, το έχουν αποδείξει πολλές φορές που ήταν δίπλα τους πέραν του ωραρίου τους χωρίς να αμείβονται. Είναι ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα στις εργασιακές σχέσεις των ιατρών. Ζητάμε να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διαβούλευση ώστε το 48ωρο να είναι 48ωρο και όχι στατιστικό μέγεθος όπως το περιγράφει το νομοσχέδιο».

«Χύθηκε αίμα για το 8ωρο και μιλούν για… 12ωρο»

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γεράσιμος Ρούμπης, σχολίασε το 12ωρο που αναφέρει το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι έχει χυθεί πολύ αίμα για την κατάκτηση του 8ωρο τα τελευταία 150 χρόνια και τώρα τους ξαναγυρνούν στο 12ωρο. «Εμείς είμαστε η αρχή, από εμάς ξηλώνεται το πουλόβερ, αυτό θα πάει σε όλους. Σε ορισμένους τομείς εργασίας γίνεται ένα μοίρασμα του 8ωρου ώστε να υπάρχει πλασματική μείωση ανεργίας.

Σε μια χώρα που έρχεται πρώτη σε παραγωγή γιατρών ξεκινάμε ότι θα πρέπει να δουλεύουμε 12ωρο, μα το 8ωρο ήταν το ζητούμενο και μάλιστα σε ένα χώρο που υπάρχει υψηλή ευθύνη.  Είπαμε 48ωρο, 8 ώρες παραπάνω γιατί είμαστε λειτουργοί, αλλά αυτό το 48ωρο δεν είναι 48ωρο, είναι λάστιχο για να γίνει μπιλιάρδο στις πλάτες μας και στις πλάτες του κόσμου».

Το θέμα του opt out, την δυνατότητα παράτασης του χρόνου εργασίας των γιατρών από τις 48 στις 60 ώρες, σχολίασε ο Γραμματέας του ΙΣΠΟ Χρήστος Γιαννικούλης τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αναφέρει ότι γίνεται με τη συναίνεση του γιατρού ωστόσο αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού και το Νοσοκομείο δε μπορεί να λειτουργήσει, η ηθική πίεση που θα υποστεί ο γιατρός από την αντικειμενική πραγματικότητα θα είναι τεράστια οπότε, είναι πολύ πιθανό να καταστρατηγηθεί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot