Συνάντηση Μπαλαούρα με τον Ολλανδό πρέσβη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33034″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκη Μπαλαούρα επισκέφτηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου ο Πρέσβης της Ολλανδίας ΚασπάρΒέλντκαμ, συνοδευόμενος από την ανώτατη οικονομική σύμβουλο της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα ΣίβαρντεΣαπ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Ολλανδού πρέσβη και είχε αντικείμενο συζήτησης θέματα της Ευρώπης και της Ελλάδας.
H συζήτησηαρχικά εστίασε στο μεγάλο ζήτημα που ο Μάκης Μπαλαούρας αποκάλεσε «κρίση της Ευρώπης», εκφράζοντας «την ελπίδα να την ξεπεράσουμε γιατί οι λαοί της δεν τρέφουν θετικά συναισθήματα σε μια ΕΕ της λιτότητας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψιν της ηγεσίας της για αλλαγές στην Ευρώπη».
Ο Πρέσβης, από την πλευρά του,παραδέχτηκε ότι «το νέο κοινωνικό ζήτημα που έχει προκύψει στην Ευρώπη οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση, καθώς ο κόσμος των χαμηλότερων βαθμίδων εργασίας νιώθει ότι δεν επωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη». Ενδεχομένως το δεύτερο εξάμηνο του 2017 να αποβεί σημαντικό, πρόσθεσε ο Κ. Βέλντκαμ, εφόσον δημιουργηθεί η δυνατότητα μιας ευθυγράμμισης μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει εκ νέου δυναμική.
Για τα ελληνικά θέματα, ο πρέσβης της Ολλανδίας έθεσε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου ερωτήσεις σχετικά με τις κινήσεις και τις προσδοκίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και τα σχέδιά της για έξοδο στις αγορές.
Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή
Ο Μάκης Μπαλαούρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έδωσε σαφές μήνυμα ότι έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι περί πτώχευσης, και ότι αυτό θα ευνοήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις για τις κυβερνητικές προσδοκίες περί αύξησης των επενδύσεων, ο Μάκης Μπαλαούρας ανέφερε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματααπό τις αγορές.
Η Ελλάδα διαθέτει τρία ισχυρά πλεονεκτήματα: μια νέα γενιά με εξαιρετική μόρφωση και κατάρτιση, νέες απλοποιημένες διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης ιδίως στον αγροτοδιατροφικό τομέα. «Η κυβέρνηση επιθυμεί επενδύσεις», πρόσθεσε ο Έλληνας βουλευτής, «καταγράφεται αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, έχω δεχτεί και ο ίδιος επισκέψεις επενδυτών από πολλά κράτη, με πολυσχιδέςενδιαφέρον».
Από την άλλη μεριά, αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, παραμένουν ορισμένα εμπόδια στην αύξηση των επενδύσεων, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα τη γραφειοκρατία, «όπου έχουμε μεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο αλλά πρέπει να αλλάξουμε τις νοοτροπίες» και τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι τράπεζες δε χρηματοδοτούν επαρκώς την οικονομία κι αυτό αποβαίνει σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συνέχισε. «Για να βοηθήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις χρειαζόμαστανμια Αναπτυξιακή Τράπεζα, επιδιώκαμε από καιρό την ίδρυσή της και πετύχαμε να προχωρήσει πρόσφατα, με τη συμφωνία της αξιολόγησης». «Ήδη, αρχίσαμε και εφαρμόζουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», κατέληξε ο Έλληνας βουλευτής.
Ο Ολλανδός πρέσβης έθεσε ερωτήματα για τα σχέδια της κυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ για έξοδο στις αγορές. Ο Κ. Βέλντκαμ θέλησε να μάθει αν η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να προετοιμάσει το δρόμο για έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα. Ο Μάκης Μπαλαούρας απάντησε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει «καθαρή έξοδο», προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκτιμήσει προσεκτικά τις συγκυρίες και θα φροντίσει να βγει στις αγορές προετοιμάζοντας την έξοδο από το Πρόγραμμα στον καλύτερο δυνατό γι’ αυτήν χρόνο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]