FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Γεωργιόπουλου – Κυριακόπουλου για την αντιπυρική περίοδο

Ημερομηνία: 10-05-2017 | Συντάκτης:

Συνάντηση συνεργασίας με φόντο την αντιπυρική περίοδο που πρόσφατα ξεκίνησε είχαν χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ταξίαρχο Κώστα Κυριακόπουλο. Μαζί τους συμμετείχαν ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιάννης Πετρούτσος και οι επιτελείς του Ταξίαρχου Επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος και Υποπυραγός Ανδρέας Στεργιόπουλος.

Ο κ. Κυριακόπουλος απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με την παρουσία των εναέριων μέσων που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο στην άμεση προσβολή των πυρκαγιών ιδιαίτερα σε δύσβατες περιοχές, τόνισε πως τα Canadair θα μετασταθμεύσουν στην Ανδραβίδα την 1η Ιουνίου, ενώ γίνεται προσπάθεια να επιστρέψουν ξανά στο νομό τα PZL, από τοπικούς φορείς. Σε ότι αφορά το ελικόπτερο Eriksson αυτό θα έλθει και φέτος στην Ανδραβίδα, αλλά δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος άφιξής του.

Σε ότι αφορά την συνεργασία που υπήρξε ο κ. Γεωργιόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Κυριακόπουλο και τους συνεργάτες του πως όλα τα μέσα των τεχνικών υπηρεσιών αρμοδιότητάς του, θα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο. Κάποια από αυτά σε συνεννόηση με την Π.Ε. Ηλείας και την Πυροσβεστική, σε ημέρες με δύσκολες συνθήκες επικινδυνότητας θα μετασταθμεύουν στους χώρους της Π.Υ. Πύργου, για άμεση επέμβαση σε δασική πυρκαγιά. «Η υπηρεσία μας είναι έτοιμη όσον αφορά λάστιχα, συντήρηση οχημάτων, κλπ, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα καταφέραμε να τα λύσουμε. Η φυσική και πολιτική ηγεσία στήριξε την  πολύπαθη Ηλεία στις πυρκαγιές του 2007. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, αν και τα μέχρι τώρα καιρικά φαινόμενα έχουν να πουν το αντίθετο, με πολλές πυρκαγιές. Ο κόσμος εδώ έχει ολιγωρήσει όσον αφορά την εκδήλωσή τους σε πρώτο στάδιο και έχουμε μέχρι τώρα 70 πυρκαγιές που δεν υπήρχε λόγος να φτάσουμε σε τέτοιο αριθμό και σε τόσα στρέμματα» εξήγησε ο κ. Κυριακόπουλος για τη μέχρι τώρα εικόνα.

Προληπτικά μέτρα

Ακόμα εξήγησε πως αξιοποιούνται στατιστικά στοιχεία που έχουν οι υπηρεσίες για τις επικίνδυνες περιοχές με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών της τελευταίας τριετίας. Εκεί ενημερώνονται περαιτέρω οι κάτοικοι και οι φορείς για προληπτικά μέτρα όπως οι αποψιλώσεις και οι καθαρισμοί. Επίσης εξετάζονται τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα του 2007, μιας τραγικής χρονιάς που έδωσε πολλά μαθήματα στον συντονισμό των υπηρεσιών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως η συνεργασία με τον κ. Κυριακόπουλο από το παρελθόν υπήρξε εξαιρετική και αποτελεσματική. «Το διάστημα που υπηρέτησε εδώ, βοηθούντος και του καιρού, δεν είχαμε μεγάλα γεγονότα και ευχόμαστε και η περίοδος που βρίσκεται μπροστά μας να είναι το ίδιο καλή» εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης. Στάθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη σε ευαίσθητες περιοχές όπως η πρώην λίμνη Μουριά, σε συνεργασία με την Π.Υ. Πύργου και το δήμο. «Με τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας θα συνεχίσουμε ως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Ετοιμότητα, ιδιαίτερη προσοχή, και θα επαναλάβω ότι μεγάλη προσοχή και συνδρομή πρέπει να παρέχουν και να επιδεικνύουν οι πολίτες. Το παν και το μεγάλο ποσοστό της αποτελεσματικότητάς μας θα βασίζεται στη δική τους ενημέρωση προς τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην πυρόσβεση, και κυρίως στη δική τους τεταμένη προσοχή, για να μην έχουμε φαινόμενα πυρκαγιών. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τους καθαρισμούς και με τα δικά μας μέσα. Ταυτόχρονα έχουμε εργολαβίες που εξελίσσονται στο επαρχιακό δίκτυο και στο πλαίσιο των οποίων γίνονται και καθαρισμοί».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος