FOLLOW US: facebook twitter

Συμβουλευτή δομή για τις εξαρτήσεις στον Πύργο: Ανακοινώθηκε επισήμως χθες από το ΚΕΘΕΑ

Ημερομηνία: 12-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54635″ img_size=”full”][vc_column_text]Την δημιουργία μιας Πολυδύναμης «ελαφριάς» και ευέλικτης Συμβουλευτικής δομής στον Πύργο που θα ασχοληθεί με όλο το φάσμα των εξαρτήσεων, προανήγγειλε χθες ο υπεύθυνος για την Πελοπόννησο του θεραπευτικού προγράμματος του  ΚΕΘΕΑ Κύτταρο -Κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων- Παναγιώτης Χαλδαίος, στην ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας που διοργάνωσε η Πολιτιστική Αθλητική Κίνηση Ηλείας και το ΚΕΘΕΑ.

Η δομή αυτή, θα αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα για πολλές οικογένειες εξαρτημένων ατόμων στην Ηλεία στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται γονείς και χρήστες που χρειάζονται βοήθεια. Όπως αναφέρθηκε θα υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά άλλων τοπικών και κοινωνικών φορέων, ενώ το ίδιο το ΚΕΘΕΑ θα φροντίσει  να υπάρχει και δικό του προσωπικό έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η λειτουργία του ακόμα και αν το ΈΣΠΑ διακοπεί. Όπως τονίστηκε «Σημαντικό είναι να κινητοποιηθεί και η Περιφέρεια, η Εκκλησία, οι τοπικοί φορείς, τα πολιτιστικά και κοινωνικά κινήματα γιατί αν οι τοπικές κοινωνίες δραστηριοποιούνται τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν, το ΚΕΘΕΑ μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζεται και υποστήριξη από την πλευρά των ανθρώπινων πόρων και να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στην περιφέρεια.»

Στην χθεσινή εκδήλωση δόθηκαν απαντήσεις για όλο το φάσμα των εξαρτήσεων, κυρίως της χρήσης ναρκωτικών αλλά όχι μόνο,  ενώ πέραν του κ. Χαλδαίου   ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του ψυχιάτρου Κώστα Αλεξανδρόπουλου που αναφέρθηκε στην εξάρτηση και την απεξάρτηση , ενώ συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες μιας μητέρας ενός νεαρού που έχει απεξαρτηθεί εδώ και 12 χρόνια σε θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ αλλά και ένας ακόμα απεξαρτημένου που προσφέρει κοινωνικό έργο στο ΚΕΘΕΑ.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση- παρέμβαση του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού που συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης αλλά κυρίως για την δημιουργία του Συμβουλευτικού σταθμού στον Πύργο, τονίζοντας ότι «το θέμα τούτο πονάει πολλές οικογένειες στην Ηλεία» επισημαίνοντας ότι όποιος μπλέκει με τον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών δεν ξεμπλέκει, «θα τον ξεμπλέξουν οι παπάδες στο χώμα» και σχολίασε επικριτικά την αποποινικοποίηση της χρήσης. Ανέφερε ότι η Μητρόπολη ωστόσο βρίσκεται κοντά σε ότι χρειαστεί το Κέντρο, το ίδιο κάνει και με τον ΟΚΑΝΑ, αν και ακόμα όπως είπε δεν έχει λειτουργήσει η δομή αυτή και καταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει  όλοι να αγρυπνούμε για να μην νικήσει το ‘κακό’.

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Άννα Κορτέση, ενώ έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Π.Α.Κ Ηλείας κ. Πέτρος Μπιλιώνης τονίζοντας ότι η Πολιτιστική Αθλητική Κίνηση Ηλείας προσπάθησε να φέρει το ΚΕΘΕΑ στο νομό και να διοργανώσει μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση που έχει πολύ ενδιαφέρον.  « Θεωρούμε ότι και εμείς από την πλευρά μας βάλαμε ένα λιθαράκι στον Πύργο, με την δημιουργία από το ΚΕΘΕΑ του Συμβουλευτικού Κέντρου  που ελπίζουμε ότι θα γίνει σε 5-6 μήνες με την βοήθεια και των άλλων φορέων,  όπως η Εκκλησία, η Περιφέρεια και οι τοπικοί φορείς για να γίνει  κάτι που θα βοηθήσει πολλές οικογένειες να ανασάνουν».

Η παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ

Ο υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ κ. Παναγιώτης Χαλδαίος πέραν της ανακοίνωσης για τη δημιουργίας της Συμβουλευτικής δομής στον Πύργο, τόνισε ότι η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ξεκινάει από την πρόληψη, περνάει στην έγκαιρη παρέμβαση αλλά ακόμα και αν το πρόβλημα έχει προχωρήσει υπάρχει πάντα τρόπος να αντιμετωπιστεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το ξέρουν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι μπορεί ο δρόμος της απεξάρτησης να είναι δύσκολος, όμως υπάρχει ελπίδα και υπάρχει και προσπάθεια και εν προκειμένω είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του γονιού πρωτίστως στην πρόληψη αλλά και σε όλη την πορεία προς την απεξάρτηση εφόσον τελικά προκύψει εξάρτηση. Παράλληλα ο κ. Χαλδαίος εξήγησε ποιοι λόγοι οδηγούν στη χρήση και στην εξάρτηση, ποια είναι τα βασικά στάδια της χρήσης που ξεκινάει από τον πειραματισμό, περνάει στην ενεργή αναζήτηση της ουσίας, στην ενασχόληση και αύξηση της χρήσης  και τέλος στην εξάρτηση όπου γίνεται το επίκεντρο της ζωής του ατόμου και οι φίλοι του είναι κυρίως χρήστες. Καταλήγοντας ο κ. Χαλδαίος αναφέρθηκε στην παρέμβαση που κάνει το ΚΕΘΕΑ με την αλλαγή συμπεριφορών, των ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενίσχυση στην δημιουργία ‘καθαρών σχέσεων’ , στην ανάπτυξη διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων κοινωνικής ενεργοποίησης και επανένταξης ατόμων.

«Δεν υπάρχουν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά»

Από την πλευρά του ο ψυχίατρος κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος χαρακτήρισε την ομιλία του ντοκουμέντο, τονίζοντας ότι έχει σκοπό να πει πολλά πράγματα έξω από τα δόντια σε ότι αφορά κυρίως τα ναρκωτικά, επισημαίνοντας ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι υπάρχουν «μαλακά» και σκληρά ναρκωτικά. Ο ίδιος δεν δέχεται αυτόν τον διαχωρισμό γιατί και η χρήση χασίς θεωρεί ότι είναι η χειρότερη ψυχοδραστική ουσία που προκαλεί ψυχικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Παράλληλα αναφέρθηκε γενικότερα στην εξάρτηση και απεξάρτηση, τονίζοντας ότι η τελευταία είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία, πολύ οδυνηρή και για τους θεραπευτές και πονάνε πολύ οι οικογένειες ωστό υπάρχει ελπίδα και φως στο τούνελ, όπως με τις θεραπευτικές δομές του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ κλπ. Στην συνέχεια μίλησαν άτομα που έχουν εμπλακεί με το πρόβλημα των ναρκωτικών καταθέτοντας την εμπειρία τους, τονίζοντας ότι υπάρχει ελπίδα και αυτήν οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι με την προσπάθειά μας, να πάρουν οι χρήστες πίσω τη ζωή τους και να επανενταχθούν στην κοινωνία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot