Στροφή σε καινοτόμες επιχειρησιακές δράσεις με βάση τα αρωματικά φυτά της Ηλείας
– Πρόταση στο Leader από τον δήμο Ήλιδας για δημιουργία Βοτανικού Κήπου και Μουσείου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα «Η αξιοποίηση της χλωρίδας των δασών του Νομού Ηλείας- Αρωματικά Φαρμακευτικά φυτά. Νέες καινοτόμες επιχειρησιακές δράσεις» διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί στο συνεδριακό της ΠΕ στον Πύργο, η Διεύθυνση Δασών Ν. Ηλείας. Η τεράστια ποικιλία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που συναντάται στην Ηλεία, αποτελούν ένα κρυφό αλλά αναξιοποίητο πλούτο που θα μπορούσε όμως να ανοίξει καινούργιους δρόμους και προοπτική στους νέους κυρίως αγρότες που θα ασχοληθούν με την καινοτόμα αυτή καλλιέργεια. Την ημερίδα συνόδευσε και μια ευχάριστη ανακοίνωση εκ μέρους του δήμου Ήλιδας, που θα καταθέσει πρόταση στο leader για την δημιουργία Βοτανικού Κήπου και Βοτανικού Μουσείου στην Εφύρα, την οποία μετέφερε ο Γ.Γ του δήμου κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος που ήταν και πρώην δασάρχης Αμαλιάδας.
Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρονόπουλος που συνεχάρη την Δ.νση Δασών για την ημερίδα, ο δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αμαλιάδας, θα καταθέσει πρόταση στο leader για την δημιουργία Βοτανικού Κήπου και Βοτανικού Μουσείου που θα αναδεικνύει τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ηλείας.
«Η πρόταση αφορά την Εφύρα, όπου υπάρχει και αναφορά από τον Όμηρο ακόμα, ότι είναι μια περιοχή στην οποία συναντάται μεγάλη ποικιλία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς κυρίως σκοπούς. Ευελπιστούμε ότι η πρόταση μας αυτή θα γίνει αποδεκτή, γιατί δημιουργεί νέα δεδομένα για την τόπο και θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες για τους νέους κυρίως αγρότες που έχουν περιοριστεί σε συστηματικές καλλιέργειες ενώ τώρα θα μπορούν να ασχοληθούν με άλλες πιο καινοτόμες καλλιέργειες όπως τα αρωματικά φυτά και αφετέρου με την δημιουργία Βοτανικού κήπου και Βοτανικού Μουσείου στο δήμο Ήλιδας θα έρχονται πλέον πολλοί φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές που θα κάνουν την διατριβή τους και φυσικά πολλά σχολεία».
Τα φαρμακευτικά φυτά των δασών της Ηλείας
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Δ/ντής Δασών Ν. Ηλείας Π. Κορισιάνος που μίλησε για την «Υπάρχουσα χλωρίδα από Αρωματικά- Φαρμακευτικά φυτά των δασών του Νομού, Προοπτικές και νέες καινοτόμες δράσεις», που όπως είπε στην Ηλεία συναντούμε έναν πλούτο τέτοιων φυτών όπως χαμομήλι, φασκόμηλο, άγριο τριαντάφυλλο, καλέντουλα, φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη, μελισσόχορτο και δεκάδες άλλα που τα γνωρίζουν πολύ καλά οι ντόπιοι και τα χρησιμοποιούν για φαρμακευτικούς σκοπούς αλλά και στην κουζίνα τους.
Ο κ. Κορισιάνος τόνισε ότι είναι καιρός να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την αξιοποίηση της χλωρίδας των δασών μας και στρατηγικός στόχος η ολοκληρωμένη ενασχόληση νέων κυρίως αγροτών με καινοτόμα προϊόντα από τα δάση μας, που αποτελούν ένα βιολογικό εργαστήριο. Εξήγησε ωστόσο ότι μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά ‘αγκάθια’ που δεν επέτρεψαν την κατάλληλη αξιοποίησή τους, όπως η απουσία δασικών χαρτών και Κτηματολογίου, από τα αοποία μπορούν τώρα να απεγκλωβιστούμε. Αναφερόμενος στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, επισήμανε ότι υπάροχυν δύο τρόποι αξιοποίησής τους: 1. Η συγκομιδή με τρόπο αειφορικό στα δάση και όχι ληστρικό, δηλαδή ξεριζώνοντάς τα και 2. Η καλλιέργειά τους με δασικό τρόπο που λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής μας, με μικρές λιπάνσεις, μπορούν να γίνουν η καλύτερη πρώτη ύλη. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένα και είναι:
– Η συλλογή τμημάτων φυτικού υλικού ή μοσχευμάτων, ή σπόρων κατά αειφορικό τρόπο, χωρίς ξερίζωμα
– Πιστοποίηση εργαστηριακή από συνεργαζόμενα Ινστιτούτα ή άλλους φορείς
– Τρόποι αναπαραγωγής τους
– Πολυκλινικές μελέτες από συνεργαζόμενα φαρμακευτικά εργαστήρια ή συναφών σχολών έτσι ώστε να καθορίζεται η χρήση τους στην κοσμετολογία και φαρμακοβιομηχανία με εξαγωγικούς σκοπούς τη δημιουργία φυτωρίων που θα είναι η βάση για τα πιστοποιημένα φυτά που θα αξιοποιηθούν για καλλιέργεια στην περιοχή μας
– Δημιουργία Ομάδων παραγωγών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που θα στηριχθούν από διάφορες πηγές χρηματοδότησης
– Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα βασισμένα στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τις φαρμακοβιομηχανίες.
Καταλήγοντας ο κ. Κορισιάνος τόνισε ότι είναι πλέον αναγκαίο να ανατρέψουμε το μύθο που υπάρχει ότι είμαστε μια χώρα και μια περιοχή φτωχή που δεν παράγει. «Η παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί και πρέπει να στηριχθεί στην διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και στη στροφή σε καινοτόμες καλλιέργειες. Τεχνογνωσία υπάρχει, αν υπάρξει και πολιτική βούληση αυτός ο σχεδιασμός μπορεί να προχωρήσει».
468 είδη αρωματικών φυτών στην Πελοπόννησο!
Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν και η ομιλία του επικ. Καθηγητής Συστηματικής Βοτανικής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Τρίκκας που θα ανέπτυξε το θέμα «Βιοποικιλότητα των αρωματικών- φαρμακευτικών φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας». Όπως ανέφερε ο κ. Τρίκκας, η Ελλάδα έχει μια πολύ πλούσια χλωρίδα καθώς διαθέτει 6.600 είδη ενδημικών φυτών! Μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός φύονται μόνο στην χώρα μας. Όσον αφορά τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τόνισε ότι στην πελοπόννησο μόνο συναντούμε 468 είδη, ενώ στην Κρήτη που έρχεται δεύτερη στον χάρτη που παρουσίασε, βρίσκονται περίπου 400., ενώ λόγω κλίματος όσο προσωράμε πιο βόρεια, μειώνεται ο αιρθμός των ειδών αυτών. Σε έρευνα που έκανε το Γεωπονικό Παν/μιο καταγράφηκαν 708 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν φαρμακευτική χρήση και αποτελούν την πρώτη ύλη για πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Δασικής Γενετικής της σχολής Δασολογίας του Α.Π.Θ. Απ. Σκαλτσογιάννης μίλησε για την «Κλωνοποίηση Δασικών Φυτών υψηλής προστιθέμενης αξίας, Δυνατότητας- Προοπτικές», η αναπλ. Καθηγήτρια στο τμήμα Φαρμακευτικής του Παν. Πατρών Φωτεινή Λάμαρη με θέμα «Διαχρονική συνεισφορά των φυτών στη θεραπευτική. Δυνατότητες αξιοποίησης Αρωματικών- Φαρμακευτικών φυτών» ενώ ο αναπλ. Καθηγητής φυσιολογίας φυτών στην Ιατρική σχολή του Παν. Ιωαννίνων έκανε ομιλία με θέμα «Χλωρίδα και φαρμακολογία».