Στο Aldemar οι αυριανοί επαγγελματίες του τουρισμού μαθαίνοντας τον τρόπο της ανάπτυξης…
Σημαντικά δεδομένα για τον τουρισμό της Δυτ. Ελλάδας και κυρίως της Ηλείας γνώρισαν οι φοιτητές του ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που επισκέφθηκαν το περασμένο Σάββατο το Aldemar Olympian Village στην Σκαφιδιά. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για τις προοπτικές που έχει η περιοχή, όσο και για τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, από φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και του τουρισμού. Ήταν μια κίνηση να έρθουν πιο κοντά σε ένα χώρο που είναι πιθανόν αύριο να βρεθούν ως εργαζόμενοι.
Ο διευθυντής του resort Παύλος Ντάκουρης, άνοιξε την εκδήλωση και υποδέχθηκε τους φοιτητές, απόντος του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Aldemar Αλέξανδρου Αγγελόπουλου – που λόγω απρόοπτου δεν κατέστη δυνατό να έλθει στην Ηλεία. Ο κ. Ντάκουρης τόνισε πως σε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε «… μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε τη φιλοσοφία της εταιρίας μας, τη φιλοσοφία που έχει εδώ και λίγο καιρό ο κ. Αγγελόπουλος ως δεδομένη, σχετικά με τον τουρισμό και την οικονομία της φιλοξενίας. Ενημερώσαμε τους φοιτητές για την λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας και πόσο συμβάλει αυτή στην τοπική κοινωνία.
Ήταν κάτι διαφορετικό από αυτά που συνηθίζουμε να κάνουμε, αλλά θεωρώ ότι άξιζε τον κόπο γιατί είναι άνθρωποι – σπουδαστές οι οποίοι τελειώνοντας τις σπουδές τους θα αναζητήσουν εργασία, κυρίως στην Ελλάδα σε τομείς που συνήθως πάσχουμε. Η περιοχή εδώ δεν έχει χαρακτηριστική τουριστική σε πρακτικό επίπεδο, έχει χαρακτηριστεί γεωργική – κτηνοτροφική, ουσιαστικά λοιπόν υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις που εμπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας σε κάθε προσπάθεια η οποία γίνεται για την κατασκευή μιας τουριστικής μονάδας. Αυτό το τοπίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Εάν θέλουμε λοιπόν να έχουμε μια τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή θα πρέπει να συμπλεύσει το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα» κατέληξε ο κ. Ντάκουρης.
Εκ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στους φοιτητές ανέλυσε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας σε σχέση με τον τουρισμό και όσα γίνονται ή πρέπει να γίνουν προς ενίσχυσης αυτού του πυλώνα της τοπικής οικονομίας, είτε από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, είτε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «… κληθήκαμε να μιλήσουμε με τους φοιτητές από έναν κρίσιμο τομέα της επιστήμης, που ενδιαφέρει κι εμάς, όπως είναι ο τομέας της οικονομίας προκειμένου να μιλήσουμε και να τους παρουσιάσουμε τις προσπάθειες που κάνουμε και τον σχεδιασμό μας σε σχέση με το τουριστικό μας προϊόν. Ακόμα μιλήσαμε για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της περιοχής, για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να τα αναδείξουμε, να πάρουμε από αυτά την προστιθέμενη αξία που μας αναλογεί και που δεν κατέχουμε ολόκληρη – τουλάχιστον μέχρι τώρα – τους στόχους που έχουμε βάλει για το επόμενο διάστημα».
Ο ρόλος του αεροδρομίου του Αράξου
Σημαντικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση της Ηλείας έδωσε μέσα από την ομιλία του αλλά και από τις δηλώσεις του, ο αερολιμενάρχης του Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας. Όπως επισήμανε «Μιλήσαμε για το ρόλο του αεροδρομίου στην περιοχή, πόσο σημαντικός είναι και πως αυτό ωφελεί γενικά στην εν γένη οικονομία. Σταθήκαμε και στον πλούτο της περιοχής του νομού Ηλείας και του νομού Αχαΐας που πρέπει να προβληθεί από όλους μας και από την πολιτεία κι από τους φορείς και από την τοπική αυτοδιοίκηση για να έχουμε στο μέλλον περισσότερη επισκεψιμότητα και πιστεύω ότι ήταν μια παρά πολύ καλή και εποικοδομητική μέρα και εύχομαι και στο μέλλον να έχουμε τέτοιες συναντήσεις και τέτοια επικοινωνία με τους νέους ανθρώπους».
Η σημαντική πληροφορία που έδωσε ο κ. Γκουβίτσας ήταν αυτή του ποσοστού της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου Αράξου, που κατευθύνεται προς την Ηλεία. «Περίπου το 70 με 80 % από τους επιβάτες που έρχονται στον Άραξο και ανέρχεται περίπου στις 150.000 κατά τη θερινή περίοδο, έρχεται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Ηλείας. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό και από ότι λένε οι άνθρωποι είναι και παρά πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία και από τις εγκαταστάσεις, καθώς κάποιες μονάδες είναι καταπληκτικές και αποτελούν κόσμημα για την περιοχή».
Ο διευθυντής του ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κουρετάς, αναφέρθηκε στην επίσκεψη των φοιτητών στην Ηλεία και τόνισε πως η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που έχει ξεκινήσει το πανεπιστήμιο με τον όμιλο Aldemar και περιλαμβάνει από τη μια, σειρά από θέματα τα οποία φοιτητές του MΒΑ εξετάζουν στο επίπεδο της διπλωματικής τους εργασίας, καθώς επίσης και επιτόπου επίσκεψη σε εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Θεωρούμε πολύ σημαντικό για τους φοιτητές μας, πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση να έρχονται σε επαφή με τις επιχειρήσεις και στην προκειμένη περίπτωση με τον όμιλο Aldemar και το ξενοδοχείο εδώ στην Ηλεία για να μπορέσουν να γνωρίσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο διοικείται μια τέτοια μονάδα φιλοξενίας και κάτι το οποίο θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην επαγγελματική τους εξέλιξη».