FOLLOW US: facebook twitter

Στον Καϊαφα με πλάνο ο Χαρίτσης

Ημερομηνία: 07-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51678″ img_size=”full”][vc_column_text]Την περιοχή όπου θα χρηματοδοτηθεί με πέντε εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξή και ανάδειξή του, τη λίμνη Καϊάφα, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ηλείας Μ. Μπαλαούρα και Έ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο, τον δήμαρχο Ζαχάρως Ν. Φάμελο και άλλους τοπικούς φορείς, ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων κ.κ. Λευκαδίτη και Κάνιστρα, στους χώρους του νησιού στο κέντρο της λίμνης, στο χώρο της σχολής σκι και στα παλιά «λαϊκά» ξενοδοχεία. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε μίνι σύσκεψη στο χώρο του ξενοδοχείου «Ολύμπια» όπου οι τοπική παράγοντές εξέφρασαν τις απόψεις τους, περί της ανάδειξης της περιοχής, με ευρύτερες διαστάσεις.

Ο κ. Χαρίτσης απευθυνόμενος στους τοπικούς παράγοντες τόνισε πως δεν πρόκειται για μια εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά για μια κίνηση ουσίας, που έρχεται αμέσως μετά την ένταξη της πρώτης φάσης του έργου, ώστε να γνωρίζει το υπουργείο που βαδίζει. Εξήρε τη συμβολή των κυβερνητικών βουλευτών κυρίας Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και κ. Μπαλαούρα στις εξελίξεις για τον Καϊάφα, καθώς το υπουργείο είχε υποτιμήσει την πολυπλοκότητα του θέματος.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως λόγω του ότι λόγω κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα προγράμματα που έχουν πολιτιστικό ή τουριστικό χαρακτήρα υπάρχει όριο στον προϋπολογισμό στα πέντε εκατ. ευρώ. Έτσι επιλέγονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως εξήγησε και στην προκειμένη περίπτωση συμβατές με το χαρακτήρα της περιοχής, αλλά με στόχο την ανάπτυξη ευρύτερα και με παρεμβάσεις που θα γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον και τον τόπο.

Σε τρεις φάσεις η παρέμβαση

Η παρέμβαση που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάσχεση της υποβάθμισης και καταστροφής της περιοχής, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τις πυρκαγιές του 2007. Τα κονδύλια που θα διατεθούν αφορούν κυρίως σε αυτή την κατεύθυνση για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Η δεύτερη φάση θα προχωρήσει από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την ανακήρυξη νέων φορέων. Θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία για να συνεχιστεί το πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, με μια αντίστοιχη χρηματοδότηση για μεγαλύτερες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας. Η τρίτη φάση – μέσω ΕΣΠΑ – περιλαμβάνει την ανάπτυξη και αφορά στην αποκατάσταση των κτιρίων.

Σημείωσε δε ο υπουργος, πως αυτή η ανάπτυξη θα αποτελέσει πόλο έλξης και για άλλες επενδύσεις, με αυτό τον ήπιο οικοτουριστικό χαρακτήρα και μπορεί να έχει δύο διαστάσεις, του ιαματικού τουρισμού και του ναυταθλητισμού.

Ο κ. Χαρίτσης ζήτησε να μείνουν λίγο στην άκρη μεγαλεπήβολα σχέδια και αποσπασματικές λογικές, με την προοπτική της ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα αναδείξει τον τόπο, θα βοηθήσει και τις γειτονικές περιοχές, στηριζόμενη στα πλεονεκτήματα του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού που συμπυκνώνει η περιοχή της Ηλείας…

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, έθεσε στο τραπέζι το θέμα μιας ειδικής ΟΧΕ, για την περιοχή του Καϊάφα, που θα μπορούσε να συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων. Κάτι που είδε θετικά ο κ. Χαρίτσης και το κράτησε ως προοπτική για το μέλλον. «Πρέπει να βαδίσετε στο δρόμο που έχετε ανοίξει με επίσπευση των διαδικασιών, ο Καϊάφας έχει συμπεριληφθεί στο πακέτο Γιουνκέρ.

Η συνεργασία όλων μας αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση των θεμάτων. Η περιοχή αυτή έχει υποφέρει από πολλά και έχει μια ανοιχτή πληγή στον παραγωγικό της ιστό, στο περιβάλλον, στα δάση, στους δρόμους της τέτοια που δεν υπάρχει όμοια σε άλλη περιοχή της χώρας. Θα ήθελα να δούμε το ενδεχόμενο μιας στοχευμένης παρέμβασης, μια μέριμνα παραπάνω» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας, τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πως με επίκεντρο την Ολυμπία θα δημιουργηθούν ομόκεντροι κύκλοι που θα περιέχουν περιοχές όλης της Ηλείας και τμήματα της Μεσσηνίας. Κάλεσε τους δημάρχους της περιοχής να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων του τόπου καθώς οι κυβερνητικοί βουλευτές στηρίζουν από την πλευρά τους την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, μίλησε για την προσπάθεια που κατεβλήθη τους τελευταίους μήνες, τις 25 μελέτες που έγιναν στο παρελθόν και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, την απένταξη των οκτώ εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. «Πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις αλλά θα έλεγα να προστεθούν κι αλλά κονδύλια  για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα για την ανάπτυξη της περιοχής» σχολίασε.

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα για το θέμα ο δήμαρχος Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο τελών σε αργία και επικεφαλής της παράταξης «Δυναμική Πρωτοβουλία» Πανταζής Χρονόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ, Αθανασία Κουσκουρή

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος, που θέλησαν να ευχαριστήσουν από κοντά τον κ. Χαρίτση για την ανακοίνωση των οκτώ εκατ. ευρώ για το «σπίτι» του φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο. «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους είναι μοναδικό στο είδος του.

Ο Νίκος Κούνδουρος στην πρώτη διοργάνωση είχε πει «κύριοι, εδώ συντελείται ένα θαύμα». Με πολύ δουλειά και προσπάθεια φτάσαμε αυτό το Φεστιβάλ να είναι κορυφαίο στο είδος του στην Ευρώπη. Μέχρι χθες είχαμε πιάσει ταβάνι… με την ανακοίνωση σας για την δέσμευση του ποσού για την ανακατασκευή των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο, μας δείξατε τον… ουρανό» είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρο και εξήγησε στον υπουργό την προετοιμασία που έχει γίνει από την πλευρά του φεστιβάλ για να προχωρήσει στο μέλλον και να αφήσει πίσω χώρες με σημαντικό πολιτιστικό έργο στον ίδιο χώρο.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot