Στις αποθήκες του ΑΣΟ το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50745″ img_size=”full”][vc_column_text]Η μετατροπή των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ, στην καρδιά του Πύργου, σε πολυλειτουργικό συγκρότημα Πολιτισμού, Παιδείας, δημιουργικότητας και Τεχνών στους χώρους του οποίου θα στεγαστεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, αποτελεί την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και μάλιστα έχει τύχει θετικής αποδοχής.
Την εξέλιξη αυτή, που δίνει άλλη διάσταση στο Φεστιβάλ, ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος, παρουσία του Καλλιτεχνικού Δ/ντή Δημήτρη Σπύρου και του προέδρου της ΚΟΙΝΣΕΠ Χρήστου Κωνσταντόπουλου.
«Πριν λίγες μέρες είχαμε μια επιτυχία, την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από την Υπ. Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη, με 3ετή χρονική διάρκεια που εξασφαλίζει στο φεστιβάλ για όλο αυτό το χρόνο τους οικονομικούς και όχι μόνο πόρους για να στηρίξει και να αναπτύξει τις δραστηριότητες του. Δε μένουμε όμως μόνο σε αυτό. Ψάχναμε να του δώσουμε μια νέα διάσταση, νέα ώθηση που θα το ανεβάσει επίπεδο στην κλίμακα και μαζί με αυτό θα ανεβάσει και τον τόπο» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος, τονίζοντας ότι έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο προμελέτης που επικεντρώνεται κυρίως γύρω από μια πρόταση εγκατάστασης αυτού του θεσμού στο κτιριακό συγκρότημα των αποθηκών του ΑΣΟ, ένα ιδιαίτερο κτιριακό συγκρότημα, ιστορικά, χωροταξικά, αρχιτεκτονικά.
«Όραμα μας να μετατρέψουμε αυτό το χώρο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, που η Περιφέρεια είναι τυπικά ιδιοκτήτης, γιατί ουσιαστικά το κτίριο αυτό ανήκει στην κυριότητα της πόλης και των κατοίκων της. Ανήκει στην ιστορία της πόλης, είναι μέρος του παρόντος και φιλοδοξεί να είναι και μέρος του μέλλοντος αυτής της πόλης και κυρίως της νέας γενιάς αυτής της πόλης. Η πρόταση αυτή που έχουμε τοποθετήσει στο τραπέζι και έχουμε αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό, θέλει αυτό το συγκρότημα να μετατρέπεται σε ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα πολιτισμού, παιδείας, δημιουργικότητας και τεχνών».
Ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο κ. Γεωργιόπουλος, επισήμανε ότι η πρόταση τους τέθηκε στο τραπέζι σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και από την πλευρά της κυβέρνησης έχει τύχει θετικής αποδοχής. «Και έχει διατυπωθεί σε υψηλό επίπεδο η βούληση να συμμετέχει η κυβέρνηση και να βοηθήσει τόσο τις διαδικασίες όσο και στην εξεύρεση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τα οποία σας διαβεβαιώνω ότι η βούληση του Περιφερειάρχη είναι να διαθέσει από το δικό μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα τους αναγκαίους πόρους που θα χρειαστούν και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και ακόμα αν χρειαστεί καθ’ ολοκληρίαν.
Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη γιατί ένα όνειρο της πόλης και ένα όραμα του φεστιβάλ και των θεσμών της αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας, του δήμου νομίζω ότι ξεκινά να μπαίνει σε μια τροχιά. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε αλλά η εδραία βούληση μας, ο τρόπος με τον οποίο αρμονικά συνεργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα, η επιθυμία του περιφερειάρχη και της κυβέρνησης να συνεργαστεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, νομίζω ότι μπορούμε να λέμε ότι έχουμε την αισιοδοξία ότι ο δρόμος αυτός θα έχει ένα γρήγορο και αίσιο τέλος, προς το καλό της πόλης, των πολιτών του Πύργου, της Ηλείας και της χώρας ολόκληρης καθώς το φεστιβάλ προβάλει τη χώρα σε διεθνές επίπεδο».
«Υπήρξε άμεσο κυβερνητικό ενδιαφέρον…»
Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς όπως είπε, η χρονιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας μια καινούρια πρωτοβουλία που έχει στόχο να καταστήσει τον Πύργο και την περιοχή, ως τόπο συνάντησης νέων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. «Σε συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης, υποβάλαμε ως Φεστιβάλ στο Αναπτυξιακό Συνέδριο υπόμνημα στο οποίο περιγράφαμε τον στόχο μας , ο οποίος συνίσταται στο εξής: Στο να ιδρύσουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ένα ευρωπαϊκό κέντρο νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε και το κέντρο να φιλοξενηθεί εκεί και το Φεστιβάλ με λειτουργία όλο τον χρόνο και για άλλες εκδηλώσεις.
Υπήρξε άμεσο κυβερνητικό ενδιαφέρον, έγιναν δύο συναντήσεις σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, στις 15/1 και στις 23/1, και αυτό που μπορώ να μεταφέρω είναι ότι το θέμα είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, όμως δεν σταματάει εκεί. Το ενδιαφέρον δεν είναι στα όσα περιμένουμε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο, αλλά στο πώς θα βρούμε τρόπους να βρεθούν γρήγορα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και με έναν αντίστοιχο τρόπο να ωριμάσει γρήγορα η διαδικασία της μελέτης έτσι ώστε το έργο να προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γίνονται οι αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ των υπουργείων και της Περιφέρειας και πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα γύρω από αυτό».
«Το όραμα μας είναι πολύ μεγάλο»
Στο όραμα τους για το Φεστιβάλ αλλά και στην εξάντληση των δυνατοτήτων του όσον αφορά τις υποδομές, αναφέρθηκε ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής Δημήτρης Σπύρου. «Το φεστιβάλ όσο αφορά τις θεωρητικές επεξεργασίες που έχουμε κάνει μπορεί να φτάσει πολύ μακριά αλλά όσο αφορά τις υποδομές έχουμε φτάσει ταβάνι έχουμε εξαντλήσει τα πάντα. Η τελευταία κίνηση που μπορούσαμε να κάνουμε και ήταν επιτυχής ήταν η δημιουργία του τμήματος ντοκιμαντέρ ως ανεξάρτητο διακριτό τμήμα που λειτουργεί ως ένα φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ και λειτουργεί στην Αμαλιάδα. Εκεί εξαντλήθηκαν οι δυνάμεις που είχαμε για περαιτέρω ανάπτυξη του Φεστιβάλ.
Το όραμα μας είναι πολύ μεγάλο. Θέλουμε αυτό που είναι το φεστιβάλ αλλά θέλουμε παραπάνω να είναι ο Πύργος ένα κέντρο όχι μόνο εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων στα νέα οπτικοακουστικά μέσα αλλά και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στα νέα μέσα και επίσης η εκπαίδευση νέων επαγγελματιών του κινηματογράφου σε δύο τομείς, ο ένας είναι ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους ως ένα ανεξάρτητο κινηματογραφικό είδος και περιλαμβάνει τους τομείς της παραγωγής του σεναρίου, της σκηνοθεσίας και της διαμονής.
Αυτό απαιτεί εκπαίδευση. Το ότι δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα η παραγωγή ταινιών και έχουμε την αντίφαση να έχουμε το κορυφαίο φεστιβάλ στην Ελλάδα και να μην έχει αναπτυχθεί η παραγωγή. Είχαμε συναντήσεις με το Ελληνικό Κέντρο κινηματογράφου αλλά και με την γενική γραμματεία ενημέρωσης και τους ανέπτυξα τις σκέψεις μου γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η παραγωγή. Αυτό το κέντρο και αυτούς τους τομείς θα τους καλύψει και άλλα που δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες..».
Μάλιστα, επισήμανε ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ήδη κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο θα παίξουν ένα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια στην ανάπτυξη αυτού του κινηματογραφικού είδους. «Αυτή η προγραμματική που υπεγράφη δεν είναι ένα απλό πράγμα. Στα είκοσι χρόνια πρώτη φορά πάω στο Βερολίνο και έχω κλείσει όλα τα ραντεβού καθώς ξέρω τι προϋπολογισμό θα φτάσω στο Δεκέμβρη και τι δεσμεύσεις μπορώ να αναλάβω. Αυτή τη στιγμή όλες μου οι μέρες και όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα για το λόγο αυτό. Είναι πολύ σπουδαίο που η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο κ. Γεωργιόπουλος στηρίζουν αυτούς του στόχους.
Δεν μπορούμε να πάμε κατακερματισμένοι. Πρέπει να είμαστε μία γροθιά όλοι και αυτό που πάμε να κάνουμε είναι πολύ χρήσιμο για το τόπο. Τυπικά είναι η περιφέρεια ιδιοκτήτρια του χώρου. Είναι μνήμη της πόλης αυτός ο χώρος, είναι ένας χώρος που μπορεί να είναι το κέντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης του Πύργου αλλά της ευρύτερης περιοχής και εξυπακούεται ότι οι φορείς από εικαστικά εργαστήρια, θεατρικές ομάδες μουσικές ομάδες εκεί θα είναι το σπίτι τους… ξεκινάμε το 21ο φεστιβάλ πολύ αισιόδοξα και αναπτύσσοντας ταχύτητες για να φτάσουμε εκεί που οραματιστήκαμε παλαιότερα αλλά και εκεί που βλέπουμε ότι μπορούμε να πατάμε σε στέρεες βάσεις».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]