FOLLOW US: facebook twitter

Στην Ολυμπία ανθίζει ο σχολικός εθελοντισμός

Ημερομηνία: 16-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

votanikos3

Δύο ιδιωτικά σχολεία υλοποιούν μια οργανωμένη προσπάθεια σε συνεργασία με το Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ολυμπίας

Ο σπόρος που έχει φυτέψει για τον εθελοντισμό και το περιβάλλον, ο Φυσιολατρικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ολυμπίας, ανθίζει χρόνο με το χρόνο. Ήταν λίγο μετά τις πυρκαγιές του 2007, όταν για πρώτη φορά υπήρξε συνεργασία με το Σχολείο της Αμερικάνικης Παροικίας στην Αθήνα, (American Community School) με σημαντικά αποτελέσματα στην φροντίδα μονοπατιών στο λόφο της Γαλανής. Αργότερα πήρε τη σκυτάλη ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος. Φέτος, το σχολείο έφερε στο δρόμο του εθελοντισμού ακόμα ένα σχολείο το International School of Athens. Στόχος είναι πλέον να προχωρήσει οργανωμένα ο σχολικός εθελοντισμός και να αποτελέσει ένα βιωματικό μάθημα για τα παιδιά που συμμετέχουν και έχουν πολλά να κερδίσουν από αυτή την προσέγγιση με την κοινωνία.

votanikos2

Οι μαθητές των δύο σχολείων βρίσκονται για ένα τριήμερο στην Ηλεία προκειμένου να συμμετάσχουν σε εθελοντικές κοινωνικές δράσεις. Έχουν επισκεφθεί το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και το Γηροκομείο Πύργου και χθες βρέθηκαν στην Ολυμπία. Στα ιδρύματα ήρθαν σε επαφή με τους φιλοξενούμενους, προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν ή αγόρασαν και κατέγραψαν τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο Βοτανικό Κήπο της Ολυμπίας συμμετείχαν σε εργασίες συντήρησης αναδεικνύοντας την ομορφιά του χώρου.

votanikos4

Η διευθύντρια του προγράμματος International Baccalaureate του Σχολείου της Αμερικάνικης Παροικίας, Ιουλία Τοκατλίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της που η πρωτοβουλία που έλαβαν μαζί με την κα Σπηλιοπούλου και την κα Κωνσταντίνου από το Φυσιολατρικό Σύλλογο αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Στόχος είναι η ανάδειξη του οργανωμένου σχολικού εθελοντισμού. «Είναι εφικτό ο βοτανικός κήπος να στηριχτεί και στο μέλλον. Είναι μια προσπάθεια που έχει αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά» και έκανε αναφορά στην σχέση του ACS με την Αρχ. Ολυμπία, το λόφο της Γαλανής και τον Βοτανικό Κήπο, αλλά και άλλα προγράμματα εθελοντικών δράσεων που κατά καιρούς έχουν υλοποιηθεί σε δομές και περιοχές. «Αυτό που θέλαμε ήταν να προσκαλέσουμε και άλλα σχολεία. Το μοντέλο του οργανωμένου σχολικού εθελοντισμού μπορεί να είναι το μοντέλο το οποίο θα στηρίξει το κήπο σε στιγμές κρατικής ανέχειας έλλειψης κονδυλίων και έλλειψης αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Μέσα από τα σχολεία επειδή διαμορφώνουμε χαρακτήρες και θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους  καλύτερους και τους δίνουμε παραδείγματα, μπορούμε να πλαισιώσουμε τον βοτανικό κήπο με μία απέραντη στήριξη. Πρώτα αγάπη στο περιβάλλον, ευθύνη για το κήπο και συνεισφορά είτε οικονομική, είτε με την εργασία μας» είπε και στάθηκε στην συνεργασία με το International School of Athens. «Εύχομαι να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος και το ένα σχολείο να φέρει και το άλλο σχολείο και να γίνει αυτός ο κήπος το στολίδι του International Baccalaureate και των παιδιών που παίρνουν το δίπλωμα με εμάς που το συντηρούμε και με τον Φυσιολατρικό σύλλογο το στηρίζουμε» τόνισε μεταξύ άλλων.

votanikos5
H υπεύθυνη International Baccalaureate Diploma του International School of Athens, Μαρία Πρωτοπαππά, τόνισε πως στόχος του προγράμματος είναι να προάγει για τα παιδιά τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες που ωφελούν το κοινωνικό σύνολο. Οι σκοποί είναι καθαρά διδακτικοί και αφορούν στην εμπειρική μάθηση, με την προσπάθεια των παιδιών να μάθουν προσφέροντας και μέσα από την εμπειρία της προσφοράς σ το κοινωνικό σύνολο. Υπό αυτό το πρίσμα ο βοτανικός κήπος είναι μια φανταστική ευκαιρία για να πετύχουν ακριβώς αυτούς τους στόχους. Η κα Πρωτοπαππά, σχολίασε πως οι επισκέψεις των μαθητών του σχολείου σε συνεργασία με το ACS στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και το Γηροκομείο Πύργου, έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν εκεί, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για βοήθεια. Παράλληλα οι μαθητές του σχολείου συγκέντρωσαν ρούχα, τρόφιμα, νερά, αγόρασαν είδη πρώτης ανάγκης για τους φιλοξενούμενους των δύο κοινωνικών δομών. «Τα παιδιά μας πραγματικά συγκλονίστηκαν από αυτή την εμπειρία και θέλουν πάρα πολύ να βοηθήσουν γυρνώντας στην Αθήνα» είπε η κα Πρωτοπαππά.

Η υπεύθυνη του Φυσιολατρικού Συλλόγου Έλκε Σπηλιοπούλου, εξέφρασε τη χαρά της για την συμμετοχή και δεύτερου σχολείου στις εθελοντικές δράσεις μαζί με το ACS, που ήδη μετρά τρία χρόνια συμμετοχής στη συντήρηση και τη φροντίδα του Βοτανικού Κήπου. «Ο σύλλογος προσπαθεί πάρα πολύ. Εθελοντές εδώ στον τόπο μας δεν υπάρχουν πολλοί και η υπηρεσία κάνει μόνο τα πιο αναγκαία. Εμείς όλη τη χρονιά κάτι θα κάνουμε, πότισμα, βοτάνισμα προσπαθούμε να το έχουμε σε μια κατάσταση επισκέψιμη» είπε μεταξύ άλλων..


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος