Στην ατζέντα Γαβρόγλου η σχολική βία και τα κινητά στα σχολεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67115″ img_size=”full”][vc_column_text]Δυο «μεγάλες συζητήσεις» θα ξεκινήσουν μαζί με τα μαθήματα στα σχολεία, τον Σεπτέμβρη. Η μια συζήτηση θα αφορά το κρίσιμο θέμα της σχολικής βίας και η άλλη τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Δυο θέματα που «δεν σχετίζονται άμεσα, αλλά είναι τεράστια ζητήματα» στη ζωή των μαθητών, όπως είπε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, αναγγέλλοντας τις δυο πρωτοβουλίες στο πλαίσιο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου, από τη Βουλή.
Οι συζητήσεις αυτές δεν θα είναι μόνο στα σχολεία και μόνο με τους μαθητές. «Θα είναι και με τους γονείς και με την κοινωνία ολόκληρη» επισήμανε ο κ. Γαβρόγλου καλώντας, παράλληλα, τα κόμματα να συζητήσουν κι αυτά μεταξύ τους ώστε να «δουν τι μπορεί να νομοθετήσουν» αλλά και πώς ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της νοοτροπίας, επιρρίπτοντάς τους, μάλιστα, εμμέσως αλλά σαφώς, ευθύνες για το κακό παράδειγμα.
«Υπάρχει, δυστυχώς μια γενικευμένη αντίληψη ότι η μαγκιά είναι καλό πράγμα», τόνισε. «Δεν μπορεί να περνάμε με κόκκινο. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε σε μονόδρομο αντίθετα. Δεν μπορεί το μηχανάκι να είναι παρκαρισμένο πάνω στα πεζοδρόμια και να μην μπορούν να περάσουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ή η μητέρα με το καροτσάκι. (..) Ως κόμματα θα πρέπει να αρχίσουμε έναν αγώνα ώστε η κοινωνία να δει αυτά τα πράγματα και να μπορέσει να πάρει τα μέτρα της. Ομως, δυστυχώς, οι νοοτροπίες αλλάζουν όχι με νόμους αλλά με την εκπαίδευση και με τη συμπεριφορά των ίδιων των κομμάτων για διάφορα πράγματα που γίνονται.»
Τη συζήτηση γύρω από τα θέματα βίας, είπε ο υπουργός, «την είχαμε προγραμματίσει πολύ νωρίτερα από το τραγικό γεγονός με τον νέο», ενώ η συζήτηση για τα κινητά είναι από αυτές που «πρέπει να γίνουν». Όπως τόνισε, «ξέρετε ότι απαγορέψαμε τη χρήση των κινητών. Όμως αυτό δεν πρέπει να είναι ένα μέτρο γραφειοκρατικό και να αρχίσει ο κάθε διευθυντής, ο κάθε δάσκαλος, να ψάχνει τις τσάντες, κ.λπ. Εδώ πρέπει να πειστούν γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί γι’ αυτή τη λειτουργία και την εφαρμογή αυτού του μέτρου.»
Σε ό,τι αφορά το «εξαιρετικά σοβαρό» ζήτημα της βίας στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως «πρόκειται για πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε πάρα πολλές χώρες, σχεδόν σε όλες» αλλά «δεν μπορεί να λυθεί με βραχυπρόθεσμα μέτρα». Πρώτη προσπάθεια θα είναι η αναγνώριση των πολλαπλών προσώπων της βίας και του bulling, «διότι δεν είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος που ασκείται αυτή η βία από νέα παιδιά προς άλλα νέα παιδιά» και «δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα σχολεία.»
Ακολούθως και σε συνεργασία πάντα με το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) η εφαρμογή του συνόλου των προγραμμάτων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή όποιων άλλων προταθούν.
Ιδιαίτερη αξία, πάντως, έχει η επισήμανση του υπουργού για τη μορφή και το πλαίσιο της δύσκολης αυτής συζήτησης. Όπως είπε «είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνεται όχι μόνο με τα θύματα, αλλά και με τους θύτες και όχι μόνο με τους γονείς των θυμάτων, αλλά και με τους γονείς των θυτών».
Γι’ αυτό και η βασική πρόθεση να «διευκολυνθεί αυτή η συζήτηση» με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους και φυσικά με τη δημιουργία προγραμμάτων και για τους εκπαιδευτικούς.
Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, ο κ. Γαβρόγλου, παρέπεμψε μεταξύ άλλων :
⇒ Στην καθιέρωση –για πρώτη φορά φέτος- της 6ης Μαρτίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο σχολείο. «Ο κίνδυνος με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι να πρόκειται για μια γραφειοκρατική ρύθμιση. Όμως, με τις προτάσεις που έχουμε κάνει, δηλαδή με ένα σύνολο προτάσεων και βοηθημάτων που έχουμε δώσει στους εκπαιδευτικούς, αυτό δεν ισχύει» έσπευσε ο υπουργός να προλάβει αποδοκιμαστικά σχόλια.
⇒ Στη θεματική εβδομάδα που έχει καθιερωθεί στο γυμνάσιο. Μεταξύ των θεμάτων «η αντιμετώπιση τέτοιου είδους συμπεριφορών στα σχολεία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]