Σμπαράλια το αντλιοστάσιο Καβουρίου
Διαλυμένες οι αντλίες που δεν έχουν αντικατασταθεί από το 1968 – Ψηλά η στάθμη των νερών στην πρώην λίμνη Μουριάς
«Σουρωτήρι» θυμίζουν οι αντλίες του αποστραγγιστικού αντλιοστασίου του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, στο Καβούρι Κατακόλου. Έχει κατασκευαστεί το 1968 και έκτοτε δεν έχει αλλαχθεί καμία από τις τρεις αντλίες, εκ των οποίων μόλις μια λειτουργεί και ουσιαστικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αντλιοστασίου. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν εργασίες επισκευής, όμως απαιτούνται αρκετά χρήματα καθώς έχουν διαβρωθεί μέχρι και τα τσιμέντα στη στέγη του αντλιοστασίου, ενώ η κατάσταση στο υπόγειο που βρίσκονται οι αντλίες είναι τραγική. Μια από τις λύσεις που μπορεί να δοθούν είναι η προμήθεια μιας υποβρύχιας αντλίας που θα καλύψει τις ανάγκες και τις τρεις που υπάρχουν στην εγκατάσταση, η δημοπράτηση προχωρά όμως το κόστος είναι πολύ μεγάλο αγγίζοντας τις 120.000 ευρώ.
Χθες το πρωί παρουσία του προέδρου του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού Νίκου Φάμελου και της διευθύντριας Μαρίας Μουσταφέρη, τοπικοί δημοσιογράφοι αποτύπωσαν την κατάσταση που επικρατεί στο αντλιοστάσιο. Την ίδια ώρα στις γύρω εκτάσεις και κυρίως σε αυτές της πρώην λίμνης Μουριάς η στάθμη των νερών παραμένει ψηλά μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, καθώς το αντλιοστάσιο δεν είναι σε θέση να τραβήξει και να διώξει όλο τον όγκο των νερών.
Οι αντλίες είναι κατασκευασμένες το 1968
Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης του ΓΟΕΒ Νίκος Σουλελές, που διαθέτει μια εμπειρία 33 χρόνων στον οργανισμό τόνισε πως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό από τη στιγμή που από τις τρεις αντλίες λειτουργεί μόνο μια. «Οι αντλίες αυτές είναι κατασκευασμένες το 1968 και βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και έχουν σαπίσει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλης τεχνολογίας αντλίες προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρότερα προβλήματα στην περιοχή. Το αντλιοστάσιο τραβάει μόνο με την μία αντλία. Μία αντλία ίσον καμία. Όπως τόνισε η αντλία που έχει υποστεί βλάβη λόγω διάτρησης, θα σταλεί για επισκευή, ενώ ότι μπορεί να επιδιορθωθεί από τους τεχνικούς του ΓΟΕΒ θα γίνει για να περιοριστεί το κόστος και τα έξοδα.
«Κι εμείς είμαστε 3 μήνες απλήρωτοι καθώς ο οργανισμός έχει οικονομικά προβλήματα και κάνουμε προσπάθεια όλοι μαζί για να αποφύγουμε το τέλμα. Στα στραγγιστικά αντλιοστάσια είναι η ίδια κατάσταση» σχολίασε ο κ. Σουλελές.
Παράλληλα επισήμανε πως δεν έχουν γίνει σε αυτά τα έργα ουσιαστικές παρεμβάσεις και το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλους νομούς όπως στην περιοχή του Μεσολογγίου στην Αιτωλοακαρνανία, όπου δεν δούλεψαν τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια και προκλήθηκαν πλημμύρες.
Ν. Φάμελος «Για τα αποστραγγιστικά δεν ενδιαφέρεται κανείς»
Ο πρόεδρος του οργανισμού Νίκος Φάμελος σημείωσε πως το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο στα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια, από τη στιγμή που το ενδιαφέρον των ΤΟΕΒ στρέφεται κυρίως στα ποτιστικά αντλιοστάσια. «Δίνουν χρήματα ανταποδοτικά για το πότισμα και για τα αποστραγγιστικά δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε οι δήμοι, ούτε η περιφέρεια. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια που τα καιρικά φαινόμενα έχουν μεγαλώσει και είναι συχνά. Οι εργαζόμενοι δίνουν μία καθημερινή μάχη και θα πρέπει να κατανοήσουν οι ωφελούμενοι από τον Οργανισμό ότι θα πρέπει να πληρωθούν, έρχονται Χριστούγεννα και επιτέλους θα πρέπει να ενδιαφερθούν όλοι προκειμένου τα αντλιοστάσια να εκσυγχρονιστούν» είπε ο κ. Φάμελος. Επισήμανε δε πως το πρόβλημα δεν έχει προκύψει σήμερα ή πρόσφατα, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια. «Τον Φλεβάρη του 2005 που είχαμε αναλάβει καλέσαμε ευρεία σύσκεψη αλλά κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν ενώ δημιούργησαν και πρόβλημα τινάζοντας την σύσκεψη αυτή στον αέρα. Οι πάντες θα πρέπει να σοβαρευτούν. Με τις διώξεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Δεν γίνεται να κόψουμε τον λαιμό μας, για να βρεθούν χρήματα για να εκσυγχρονίσουμε τα αντλιοστάσια. Παλεύουμε με ότι είναι δυνατό για να εκσυγχρονίσουμε τα αντλιοστάσια» είπε μεταξύ άλλων. Συμπλήρωσε ότι στο αντλιοστάσιο Καβουρίου έχουν σαπίσει τα πάντα και χρειάζεται εκσυγχρονισμός και για το σκοπό αυτό κονδύλια. «Καλοί οι δρόμοι και τα πλακάκια αλλά εδώ είναι το πρόβλημα γιατί η οικονομία του νομού στηρίζεται στις αγροτικές δραστηριότητες» είπε και κάλεσε τους εμπλεκόμενους να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις για να επισκευαστούν οι φθορές, αλλά και να στηριχθούν οι 14 εργαζόμενοι του οργανισμού που δίνουν και την ψυχή τους για το έργο. Τέλος στάθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στην στέγη, το οποίο αν δεν επισκευαστεί θα πρέπει να απαγορευθεί η είσοδος στους εργαζόμενους για να μην κινδυνέψουν.