FOLLOW US: facebook twitter

Σημείο αναφοράς στην κρουαζιέρα το Κατάκολο

Ημερομηνία: 31-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Επί τάπητος τα προβλήματα του κλάδου την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Τα θέματα της κρουαζιέρας αναφέρθηκαν ενδελεχώς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής χθες. Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν ακόμα και από παράγοντες εκτός Ηλείας ήταν η ανάπτυξη του Κατακόλου μαζί με άλλα πέντε λιμάνια της χώρας σε κόμβους ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα.

Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν στις αιτίες για το γεγονός ότι, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει φυσικό πλεονέκτημα έχουν μειωθεί οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους βρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος και προσκεκλημένοι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής και ο εκπρόσωπος του δήμου Αρχ. Ολυμπίας Πανάγος Παντελάκος.

Κόντρες με τους υπουργούς

Με σκληρή γλώσσα μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν ο Κυριάκος Αναστασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Crystal Cruises, και Προέδρος της Cruise Line International Association (CLIA) Europe), ενώπιον της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η κα Κουντουρά απάντησε στα περί μείωσης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα παρά τα φυσικά πλεονεκτήματα λέγοντας ότι το κράτος δεν ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 2015, όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέλαβε την εξουσία. Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο χώρο της κρουαζιέρας με την TUI GROUP, αλλά και με την εταιρία MSC. Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια που θα οργανωθούν για να υποδέχονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια η υπουργός σημείωσε ότι ” κάνουμε άλλη μια προσπάθεια, ώστε να γίνει η σύνδεση των αεροδρομίων που έχουν δοθεί στη γερμανική εταιρεία Fraport με τα λιμάνια που είναι κοντά τους και έτσι, να ξεκινάει η κρουαζιέρα από εκεί.

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης εστίασε στα εξής προβλήματα: στις υποδομές (έχουν μεγαλώσει τα κρουαζιερόπλοια και δεν χωράνε στα λιμάνια), οι επιβάτες έγιναν πιο απαιτητικοί, αιφνιδιαστική αλλαγή παραμέτρων (πχ εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων , δασμοί κλπ).  Όπως είπε θα πρέπει να αποφεύγονται οι βεβιασμένες μονομερείς κινήσεις καθώς οι εταιρείες κρουαζιέρας το βλέπουν ως αστάθεια  και δεν μπορούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε hub της Ανατολικής Μεσογείου για την κρουαζιέρα με έξι μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο).

 Τι είπαν οι Ηλείοι

Οι εκπρόσωποι των φορέων που σχετίζονται με την κρουαζιέρα (Εκπρόσωποι Λιμενικών Ταμείων, Εφοπλιστικών Ενώσεων αλλά και βουλευτές και εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιωτικών περιοχών) έβαλαν τα προβλήματα σε ότι αφορά τις υποδομές, τον σχεδιασμό, την οργάνωση αλλά και την ασφάλεια.

Ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος τόνισε πως «..φαίνεται ότι είναι αυτό που λείπει από τη χώρα μας, όχι μόνο για τα ζητήματα της κρουαζιέρας, αλλά γενικότερα, ενός μακροχρόνιου σταθερού σχεδιασμού, που θα δίνει τη δυνατότητα στους μελλοντικούς επενδυτές ή επιχειρηματίες, που θέλουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, να σχεδιάσουν τη δική τους επιχειρηματική πολιτική»… «Έχει γίνει αντιληπτό ότι η τοπική κοινωνία έχει καταθέσει την δικιά της συμβολή και τους δικούς της πόρους σε ότι αφορά πρώτον, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάδειξη της περιοχής Κατάκολο- Αρχαία Ολυμπία, δεύτερον για την υλοποίηση υποδομών στο λιμάνι του Κατάκολου και τρίτον στο βαθμό που μπορεί για την τουριστική προβολή.

Μένουν όμως ορισμένα ζητήματα που αφορούν πλέον το ρόλο της πολιτείας. Ειπώθηκε ότι τα λιμενικά ταμεία δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, δεν είναι αποτελεσματικά, δεν είναι ευέλικτα. Είμαι από αυτούς που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν το ρόλο της τοπικής κοινωνίας στη διοίκηση των λιμανιών δηλαδή, τα λιμενικά ταμεία στην αυτοδιοίκηση. Όμως θεωρώ, ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε και ενόψει των νέων ρόλων που αναδεικνύονται, πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την μεριά της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της ευελιξίας, της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων και της στελέχωσης των ίδιων ως οργανισμών.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι εδώ, έχει παραλάβει ένα νομοθετικό πλαίσιο.  Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε ορισμένες ενέργειες σε σχέση με τα λεγόμενα περιφερειακά λιμάνια. Η κυβέρνηση όφειλε δύο χρόνια τώρα ή να το υλοποιήσει ή να το αλλάξει». Ο κ. Κουτσούκος στάθηκε και στο brand name, της Ολυμπίας ζητώντας στην κα Κουντουρά να εστιάσει σε αυτό, ενώ επισήμανε πως η Ηλεία αποτελεί τη μοναδική περιοχή που αν και αποτελεί τουριστικό προορισμό έχει αποκλειστεί από τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος από την πλευρά του μίλησε για το θέμα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας μέσα από το ΠΕΠ Δυτ. Ελλάδας και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που επιχειρεί η Περιφέρεια.

Επισήμανε πως ως παρέμβαση στοχεύει στην βελτίωση των υποδομών γενικότερα αλλά και στις μεταφορές αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάπτυξη του τουριστικού σιδηρόδρομού. Ακόμα στάθηκε στις συμπράξεις με τους δήμους για την προώθηση των αναπλάσεων των αστικών κέντρων Πύργου και Ολυμπίας, τη δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών, στην ανάδειξη νέων ελκυστικών προορισμών και δράσεων για τους επιβάτες της κρουαζιέρας.

Παράλληλα στάθηκε στην αναγκαιότητα της Πολιτείας να τονώσει την τουριστική ταυτότητα της περιοχής δίδοντας έμφαση στο brand name της Ολυμπίας, ενώ ζήτησε ακόμα να εξεταστεί η προοπτική των συνεργειών των τουριστικών λιμανιών προκειμένου να μπορέσουν συλλογικά να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής, κατέθεσε τους προβληματισμούς τους για τα θέματα της έλλειψης προσωπικού στα Λιμενικά Ταμεία, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία τους και περιορίζει την απόδοσή τους, όπως και το θέμα της ασφάλειας που απασχολεί σημαντικά το σύνολο των λιμενικών υποδομών στην περιφέρεια. Παράλληλα έθιξε και ζητήματα που αφορούν έργα που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο λιμάνι του Κατακόλου.

Τέλος εκπροσωπώντας το δήμο Αρχ. Ολυμπίας ο Πανάγος Παντελάκος μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει η ΟΧΕ στην περιοχή και ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ολυμπία για να ενισχυθεί το πιο γνωστό brand name στον κόσμο, να αναδειχθεί σωστά και να αποδώσει τα μέγιστα για τον τουρισμό, αποκτώντας μια ισχυρή, ορθή, ταυτότητα.

Με πληροφορίες από το Capital.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος