Σε «κομβικό σημείο» τα Νοσοκομεία της Ηλείας
Αντιδράσεις και προβληματισμοί για το Σχέδιο Νόμου Οργάνωσης των Νοσοκομείων
-Δεν διευκρινίζεται αν θα παραμείνουν διασυνδεόμενα ή θα ενοποιηθούν
-Τι επιχειρείται με τις προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις
Αντιδράσεις και προβληματισμούς δημιουργεί στην Ηλεία η δημοσιοποίηση της εισήγησης του ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών) για το νέο πλαίσιο οργάνωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τίτλο «Πρόταση σχεδίου Νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των Νοσοκομείων» που δόθηκε σε προνομοθετική διαβούλευση.
Το γκρίζο σημείο του σχεδίου που προκαλεί ερωτηματικά για την περίπτωση των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας, είναι εάν θα παραμείνουν με τη σημερινή τους μορφή ως διασυνδεόμενα ή θα χαρακτηριστούν ως ενοποιημένα.
Αν και τυπικά, η ενοποίηση των Νοσοκομείων της Ηλείας, έχει εγκριθεί από το 2012 (ΦΕΚ 3499/2012) όπου και συστάθηκε το ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. «Γ.Ν. Ηλείας» με συνολική δύναμη 330 κλινών (που προέκυψε από την πρόσθεση των τριών Οργανισμών της Ν.Μ. Πύργου, της Ν.Μ. Αμαλιάδας και του Κ.Υ. Νοσοκομείου Κρεστένων), μέχρι σήμερα λειτουργούν ως διασυνδεόμενα με ξεχωριστές όμως την Ιατρική, τη Νοσηλευτική και τη Διοικητική- Οικονομική Υπηρεσία.
Αν λοιπόν, βάσει του σχεδίου «φύγουμε» από τη διασύνδεση και «πάμε» στην ενοποίηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα έχουμε πλέον ενιαίες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες. Στην πράξη, κάτι τέτοιο θα έχει σχέση με τη διαχείριση του προσωπικού δεδομένου ότι θα υπάρχει μια Ιατρική Υπηρεσία, μια Νοσηλευτική Υπηρεσία, μια Διοικητική και Οικονομική Υπηρεσία και φυσικά ενιαία διοίκηση που ούτως ή άλλως υπάρχει. Επίσης αν και δεν προκύπτει από το κείμενο του σχεδίου, με βάση την ενοποίηση θα υπάρχει ένα Επιστημονικό Συμβούλιο και όχι δυο όπως σήμερα σε Πύργο και Αμαλιάδα. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Νοσηλευτικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια της ίδιας περιφερειακής ενότητας (νομού) μπορούν να ενοποιούνται ή να διασυνδέονται (με ΚΥΑ , μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ) . Κατ’ εξαίρεση, με ΚΥΑ μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ, μπορούν να διασυνδέονται και ΝΜ όμορων νομών , σε περιπτώσεις που οι γεωγραφικές αποστάσεις το επιτρέπουν. Οι ενοποιημένες νοσηλευτικές μονάδες αποτελούν ενιαίο και αυτοτελές ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Γενικό νοσοκομείο» ή «περιφερειακό γενικό νοσοκομείο» με γεωγραφικό προσδιορισμό που ακολουθεί . Έχουν ενιαία διοίκηση και ενιαίες διευθύνσεις/ υπηρεσίες. Στον οργανισμό των νοσοκομείων αυτών , οι θέσεις του προσωπικού κατανέμονται μεταξύ των ενοποιημένων ΝΜ . Σε κάθε υπηρεσία, προβλέπεται και θέση αναπληρωτή προϊσταμένου / ης. Οι ΝΜ που διασυνδέονται- όπως συμβαίνει σήμερα- έχουν κοινό συλλογικό όργανο διοίκησης, με ξεχωριστό οργανισμό και υπηρεσίες».
Υποχρεωτικά Τμήμα Επειγόντων
Στο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται επίσης ότι «με την κατάρτιση ή την τροποποίηση του οργανισμού των νοσοκομείων άνω των 150 κλινών, συνιστάται υποχρεωτικά τμήμα επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό». Στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, από τον υπάρχον Οργανισμό προβλέπεται αυτόνομο ΤΕΠ. Υπάρχει όμως μια στρέβλωση στον οργανισμό που ισχύει στην παρούσα φάση καθώς, ενώ προβλέπεται αυτόνομο ΤΕΠ, είναι στελεχωμένο μόνο με 3 θέσεις γιατρών ΤΕΠ που σημαίνει ότι στην πράξη δεν μπορεί να γίνει αυτόνομο. Αν με το σχέδιο Νόμου πάμε σε ενοποιημένα νοσοκομεία, πλέον η συνεργασία και η όσμωση θα είναι επιβαλλόμενη, οπότε η αυτονομία θα είναι δυνατή.
Στην ΔΥΠΕ το ΚΕΦΙΑΠ
Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου, αποδεσμεύεται από τα Νοσοκομεία τα ΚΕΦΙΑΠ και εντάσσονται στο ΕΣΥ ως αποκεντρωμένες μονάδες της ΔΥΠΕ με δική τους οργανική σύνθεση προσωπικού και δικό τους εξοπλισμό. Η ένταξη τους στις ΥΠΕ, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και δυσαρέσκεια καθώς η λειτουργία τους θα κρίνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις δε θα έχουν την αμεσότητα του σήμερα… Επίσης τονίζεται, ότι τα ΚΕΦΙΑΠ διασυνδέονται επιστημονικά με το γειτονικό νοσοκομείο ενώ θα διακρίνονται σε κλειστού και ανοικτού τύπου.