FOLLOW US: facebook twitter

Ρύθμιση – ανάχωμα στους πλειστηριασμούς

Ημερομηνία: 13-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

katoikia-pleistiriasmos

Στην τελική ευθεία το ν/σ για εξωδικαστική διευθέτηση χρεών

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά θέτει το θεσμικό πλαίσιο για την από κοινού διευθέτηση των «κόκκινων επιχειρηματικών» χρεών προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τις τράπεζες, καθώς και άλλους ιδιώτες.

Υπογραμμίζεται πως η διευθέτηση θα γίνεται εκτός δικαστηρίων, ενώ οι υποθέσεις θα φτάνουν στις αίθουσες μόνο για επικύρωση.

Σημειώνεται πως το πλαίσιο του σχεδίου συζητήθηκε ήδη με τους δανειστές της χώρας και -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία και σε επιμέρους, κρίσιμα σημεία.

Το ζήτημα της σύστασης εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, συζητήθηκε σήμερα (Τετάρτη) στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), όπου εγκρίθηκε η σχετική εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ρύθμιση για πλειστηριασμούς 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ρύθμιση-ανάχωμα στο κύμα των πλειστηριασμών που σαρώνει ακόμη και την πρώτη κατοικία για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και καταδιώκονται από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προκειμένου να μπει ένα «στοπ» στο μαζικό κύμα των πλειστηριασμών, στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν νομοθετική διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τα όρια γι’ αυτούς που έχουν οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία να είναι αντίστοιχα αυτών που ισχύουν σήμερα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σήμερα σώζονται από τον πλειστηριασμό α’ κατοικίας μόνο οι πραγματικά αδύναμοι, καθώς ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά με συνολικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ για τον άγαμο και ώς 24.000 ευρώ για οικογένεια με έως τρία παιδιά και με συνολική αντικειμενική αξία της περιουσίας τους ώς 120.000 ευρώ και έως 220.000 ευρώ αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ζήτησε ο πολιτικός κόσμος να νομοθετήσει άμεσα και να θέσει όρια για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Ακόμα, ζήτησαν να προστατευτεί η διαδικασία των πλειστηριασμών για το καλό του πολίτη και για την τήρηση της νομιμότητας.

Έντονο το πρόβλημα με πλειστηριασμούς 

Έπειτα από μια μακρά περίοδο αποχής εξαιτίας των capital controls, το πρόβλημα των πλειστηριασμών των ακινήτων έχει γίνει εντονότερο από ποτέ. Χιλιάδες είναι τα ακίνητα που δεσμεύουν έναντι οφειλών τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ και εν συνεχεία βγαίνουν στο «σφυρί» προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα χρέη και να αυξηθούν οι φορολογικές εισπράξεις.

Περισσότερους από 16.000 πλειστηριασμούς, μεταξύ των οποίων και ακινήτων που προορίζονται ή αποτελούν ήδη πρώτη κατοικία, έχουν σκοπό να εκτελέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε βάρος πολιτών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και δεν τα έχουν ρυθμίσει.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι τα περί έξαρσης των πλειστηριασμών είναι παραπλανητικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2008 έγιναν 43.000 πλειστηριασμοί, το 2009 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί, το 2010 έγιναν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 έγιναν 44.100 πλειστηριασμοί, το 2012 έγιναν 26.000 , το 2013 έγιναν 19.200 πλειστηριασμοί και το 2014 16.000 πλειστηριασμοί.

Αντιθέτως, από τις αρχές του 2015 έπαψαν να γίνονται πλειστηριασμοί, μέχρι να διαμορφωθεί το απαραίτητο προστατευτικό πλαίσιο. Αφού αυτό διαμορφώθηκε, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων είχε ως αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί όλες οι υποθέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Επειδή συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι θα γίνουν «600 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους», το υπουργείο εξηγεί ότι πιθανότατα πρόκειται για λανθασμένη ανάγνωση των στοιχείων μίας από τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης του Ενιαίου Ταμείου Νομικών, όπου αναφέρονται 635 πλειστηριασμοί, πλην όμως μόνο οι 23 αφορούν το 2016 και οι υπόλοιποι το 2017, ενώ συμπεριλαμβάνονται απαιτήσεις προς κινητές αξίες και αξιώσεις ιδιωτών προς ιδιώτες.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia