FOLLOW US: facebook twitter

Επέστρεψε στη γη που γεννήθηκε

Ημερομηνία: 13-10-2016 | Συντάκτης:

anastasopoulos-xavari5

Γράφτηκε ο επίλογος ενός δράματος στο Χάβαρι – Έγινε η ταφή των λειψάνων του καταδρομέα Ανδρέα Αναστασόπουλου

Ένα λάθος που έμελλε να πληγώσει βαθύτερα μια οικογένεια, διορθώθηκε χθες. Τα λείψανα του καταδρομέα – πεσόντα στην Κύπρο Ανδρέα Αναστασόπουλου βρίσκονται στην αγκαλιά της ηλειακής γης, στον τόπο καταγωγής του στο Χάβαρι. Οι αδερφές του και οι συγγενείς με δάκρυα στα μάτια είδαν να γράφεται ο επίλογος μιας τραγωδίας 42 χρόνια μετά. Τότε που τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974 σε μια αποστολή αυτοκτονίας 32 Έλληνες καταδρομείς που υπηρετούσαν στην Α’ Μοίρα Καταδρομών του Μάλεμε και τα μέλη του πληρώματος χάθηκαν όταν το μεταγωγικό αεροσκάφος Νοράτλας «Νίκη 4» καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στην περιοχή «Μακεδονίτισσα» της Λευκωσίας.

anastasopoulos-xavari2

Το 1978 οι Κύπριοι είχαν παραδώσει τα λείψανα του Ανδρέα Αναστασόπουλου και είχε γίνει ταφή στο Χάβαρι, πλην όμως η οικογένειά του είχε σοβαρές ενστάσεις αν επρόκειτο πράγματι για τον δικό τους άνθρωπο ή κάποιον άλλο. Οι ανασκαφές που έγιναν πέρυσι στον τύμβο της Μακεδονίτισσας αποκάλυψαν τα λείψανα 16 καταδρομέων και ενός μέλους πληρώματος που ταυτοποιήθηκαν μέσω DNA. Ανάμεσά τους ήταν δύο Ηλείοι. Ο Σπύρος Μανιάτης που ετάφη το περασμένο Σάββατο στη γενέτειρά του Ζαχάρω, και ο Ανδρέας Αναστασόπουλος που χθες επέστρεψε στο χωριό του το Χάβαρι, για να αναπαυτεί επιτέλους η ψυχή του.

anastasopoulos-xavari3

Πλατεία ή δρόμος με το όνομα του Α. Αναστασόπουλου

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στο Χάβαρι, χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου και παρουσία Αρχιμανδρίτη του Στρατού. Ο διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Αντισυνταγματάρχης κ. Σμυρνής ανέγνωσε το μήνυμα εκ μέρους της Πολιτείας σχετικά με την παράδοση των λειψάνων στην οικογένεια. Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον αποχαιρετισμό για τον ήρωα Ανδρέα Αναστασόπουλο. «Βρισκόμαστε δίπλα στο φέρετρο με τα λείψανα του δοξασμένου καταδρομέα μας και θρηνούμε μαζί με τους δικούς του ανθρώπους. Με το νεανικό του αίμα πότισε το δέντρο της λευτεριάς, αναρριχήθηκε στους ουρανούς της δόξας, της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ως δήμαρχος του δήμου Ήλιδας, καταθέτω σήμερα την ευγνωμοσύνη μου στη μνήμη του ήρωα Ανδρέα και συγκινούμε ιδιαίτερα εκφράζοντας τη δημόσια αναγνώριση του αγώνα και της θυσίας του, για την προάσπιση της πατρίδας μας στην οποία συμπεριλαμβάνουμε και τα αιματοβαμμένα εδάφη της Κύπρου…» είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα ανακοίνωσε πως μετά από πρόταση του προέδρου της ΤΚ Χαβαρίου το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας θα λάβει απόφαση για την ονομασία μιας πλατείας ή ενός δρόμου στο όνομα του ήρωα Ανδρέα Αναστασόπουλου. Στο νεκροταφείο του Χαβαρίου, γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος όπου έγινε η ταφή των λειψάνων, παρουσία πλήθους κόσμου.

anastasopoulos-xavari4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος