FOLLOW US: facebook twitter

Πρόταση από την Δασική Υπηρεσία Ηλείας: Επανασχεδιαμός της αντιπυρικής προστασίας με τη χρήση της τεχνολογίας

Ημερομηνία: 07-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40101″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον επανασχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας με τη χρήση τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων έγκαιρης ειδοποίησης που προσφέρουν οι νέες πρωτοποριακές μεθόδοι πρόληψης, αντιμετώπισης και καταστολής, προτείνει η Δασική Υπηρεσία Ηλείας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο διευθυντής της Υπηρεσίας, Παναγιώτης Κορισιάνος, έχει ήδη αποστείλει πρόταση για τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και στη Δασολογική Εταιρεία, με θέμα «τη σύγχρονη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τα σύγχρονα εργαλεία και τo πώς θα τεθούν σε εφαρμογή».

Είναι γνωστό ότι η συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς είναι μια επιστήμη και η κατάσβεσή της μια τεχνική. Είναι χρέος μας συνειδησιακό να καθίσουμε ψύχραιμα, ειδικά οι δασολόγοι-γεωτεχνικοί, να εκτιμήσουμε την πορεία και την εξέλιξη της πρόσφατης φονικής πυρκαγιάς και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον», υπογραμμίζει ο κ. Κορισιάνος και προσθέτει: «Η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών με τα σύγχρονα εργαλεία, επιστημονικά και τεχνολογικά, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, προκειμένου να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε ένα σύγχρονο αντιπυρικό σχέδιο στην πολιτεία».

Η χώρα μας λόγω βιοκλιματικών ειδικά ξηροθερμικών συνθηκών θα έχει πάντα πυρκαγιές, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον αντιπυρικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με την ανανέωση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων που υπάρχουν.

Από το 2016, ο διευθυντής της Δασικής Υπηρεσίας Ηλείας είχε καταθέσει πρόταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών, Γαβριήλ Ξανθόπουλο, για την άμεση εφαρμογή ενός λογισμικού για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Εγκατάσταση λογισμικού

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο λογισμικό, παράλληλα με τη χαρτογράφηση της υπάρχουσας βλάστησης κατά νομό, θα μπορεί να προχωρά στην ανάλυση απειλής με διάφορα μοντέλα προσομείωσης. Σε συνδυασμό δε και με τα μετεωρολογικά δεδομένα που θα μαζεύονται από την ύπαιθρο (αισθητήρες), μπορεί να δίνει την ταχύτητα της φωτιάς, καθώς και την κατεύθυνσή της. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ειδικού σε ένα γραφείο θα μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά ο απαιτούμενος συντονισμός όλων των δυνάμεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το κόστος του συγκεκριμένου λογισμικού φτάνει τα 75.000 ευρώ, με δυνατότητα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, προτείνεται η άμεση προμήθεια drone -μη επανδρωμένων αεροσκαφών- που θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Πηγή: ypaithros.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot