FOLLOW US: facebook twitter

Πρόσωπα και απόψεις: Η 3η του Σεπτέμβρη πυξίδα για το μέλλον

Ημερομηνία: 03-09-2018 | Συντάκτης:

Του Μιχάλη Κατρίνη

μέλος πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

 

Η ‘’3  του Σεπτέμβρη’’, η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και λιγοστούς, τότε, τολμηρούς συνοδοιπόρους του, αποτελεί το εμβληματικό σημείο αναφοράς για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Συμπυκνώνει τις ελπίδες, τα όνειρα, τις προσδοκίες, αλλά και τα βιώματα εκατομμυρίων Ελλήνων για αλλαγή, δημοκρατία, πρόοδο και ευημερία.

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πίστεψαν, στήριξαν και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, έστω για μια φορά στη ζωή τους, αποδεικνύοντας τη βαθιά σχέση της παράταξης με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Σχέση που μεταφράστηκε με συγκεκριμένες επιλογές και προτεραιότητες και άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, δίνοντας υπόσταση, ευκαιρίες και δυνατότητες.

Η χώρα άλλαξε, όσο και αν κάποιοι επίμονα προσπαθούν να το υποβαθμίσουν. Με υπερβολές ίσως, με στρεβλώσεις, αλλά η χώρα προχώρησε.

44 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, οι συμβολισμοί και τα αιτούμενα εκείνης της περιόδου είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπου η χώρα ψάχνει το βηματισμό της για τη μετα-μνημονιακή εποχή, με την οικονομία και την κοινωνία λαβωμένη, χωρίς πυξίδα, δίχως στρατηγική και σχεδιασμό για το μέλλον.

Όπου ο κύκλος των ψευδαισθήσεων και των εύκολων υποσχέσεων κλείνει οριστικά, αφήνοντας πίσω του απογοήτευση σε όλους όσοι πίστεψαν την ‘’πρώτη φορά αριστερά’’ και διαψεύστηκαν οικτρά.

3-septemvri

Για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το στοίχημα παραμένει το ίδιο, όπως τότε:

Να εκφράσει και πάλι τις ελπίδες και τις προσδοκίες των μη προνομιούχων και να επανασυνδεθεί αυθεντικά μαζί τους. Να θεμελιώσει, εκ νέου, μια σχέση που ξεθώριασε στην πορεία, λόγω και των αναγκαστικών επώδυνων επιλογών.

Να εκπροσωπήσει τις κοινωνικές ομάδες που το πίστεψαν και το εμπιστεύθηκαν. Να επιλέξει και να προτάξει   τον πραγματικά λαϊκό χαρακτήρα του, την αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες, την αυθεντική επαφή με τον κόσμο που προσπαθεί και μάχεται.

Να οδηγήσει και πάλι, τη μεσαία τάξη, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πλατιά κοινωνικά στρώματα στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Βελτίωση που θα στηρίζεται στην παραγωγή και την εξωστρέφεια της οικονομίας, σε ένα απαιτητικό περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται.

Να επαναφέρει την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς, το κράτος και την πολιτική. Να αναστρέψει την εικόνα της παραίτησης και της αδιαφορίας που κυριαρχεί σήμερα.

Να εγγυηθεί για τη γεωπολιτική σταθερότητα της χώρας, με αυτόνομη εθνική στρατηγική, αλλά και σεβασμό της ιστορίας μας. Χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις, να καταστήσει την Ελλάδα και πάλι ισότιμο εταίρο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και ρυθμιστή των εξελίξεων.

Να εφαρμόσει μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για όλους όσοι το χρειάζονται πραγματικά. Να στηρίξει τους αδύνατους, να τους δώσει δυνατότητες να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και όχι να τους καταστήσει ομήρους μιας επιδοματικής πολιτικής χωρίς προοπτική.

Σήμερα, που η κοινωνία αναζητά μια ουσιαστική αλλά και ανθρώπινη πολιτική πρόταση, η  επαναφορά στις αξίες μας είναι επιτακτική.

Η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και η ιστορική προσφορά του στη χώρα και τους πολίτες, θα αποτελεί πάντα το φάρο και την πυξίδα της δημοκρατικής παράταξης. Το σημείο αναφοράς, την αφετηρία αλλά και τον προορισμό για το Κίνημα Αλλαγής.

Ξέρουμε από πού ξεκινήσαμε, γνωρίζουμε που θέλουμε να φτάσουμε. Με ένα πραγματικό κίνημα, να τα αλλάξουμε όλα σε πρακτικές και νοοτροπίες.

Με νέα πρόσωπα, με διάθεση για προσφορά, με γνώση και με δυναμική.

Η χώρα χρειάζεται και πάλι  μια δυνατή δημοκρατική παράταξη με ορμή, πρόταση, όραμα και ελπίδα, όπως τότε.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και η πορεία δύσκολη. Θα το κερδίσουμε, με αγώνα και επιμονή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος