FOLLOW US: facebook twitter

Πρεμιέρα πανελληνίων με Νεοελληνική Γλώσσα χθες για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Ημερομηνία: 08-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Συνέχεια σήμερα με Μαθηματικά για τα ΕΠΑΛ και αύριο με Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων

Σε μεθοδικά και άρτια προετοιμασμένους υποψηφίους, απευθύνονταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών και των Εσπερινών Λυκείων.

Στα εξεταστικά κέντρα της Ηλείας, από τους συνολικά 979 υποψηφίους προσήλθαν 952  (συμπεριλαμβανομένου 23 υποψηφίων που εξετάστηκαν προφορικά) καθώς απουσίαζαν 27 μαθητές και η διαδικασία κύλησε χωρίς προβλήματα.

Οι υποψήφιοι, διαγωνίσθηκαν σε διασκευασμένο κείμενο από ομιλία  του Γ. Σκαλκέα στην Ακαδημία Αθηνών και το κείμενο προσέγγιζε τον ρόλο της επιστήμης στην εποχή μας και τόνιζε την αναγκαιότητα της ηθικής συγκρότησης των επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς πρόκειται για ένα κείμενο που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην κατανόησή του, ωστόσο έχει πυκνά νοήματα και αυτό είναι ένα στοιχείο που θα έπρεπε να προσέξουν οι υποψήφιοι, κυρίως για την οργάνωση της περίληψης. Οι ερωτήσεις του σκέλους Β κινήθηκαν στα γνωστά πλαίσια των τελευταίων χρόνων.

Εκείνο που θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος, είναι η παρατήρηση για τις συνώνυμες λέξεις (Β3α), οι οποίες, για πρώτη φορά, δόθηκαν στο κειμενικό τους πλαίσιο και η παρατήρηση για τη λειτουργία του ασύνδετου σχήματος (Β4α), η οποία, ενδεχομένως, να ξάφνιασε τους υποψηφίους, ως μη αναμενόμενη. Το θέμα της παραγωγής λόγου (Γ1) ήταν ένα κλασικό θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων: ζητήθηκε η γνώμη των υποψηφίων για τον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων σύγχρονων προβλημάτων, καθώς και η καταγραφή των ηθικών εφοδίων που πρέπει να έχουν οι επιστήμονες.

Στο πρώτο ζητούμενο, η ανάπτυξη θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συνεισφοράς της επιστήμης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ενώ, στο δεύτερο, οι υποψήφιοι θα πρέπει να εστιάσουν μόνο σε ηθικά εφόδια.

«Μετά την χθεσινή εξέταση των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στην Νεοελληνική Γλώσσα σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε η έναρξη των εξετάσεων για τα ημερήσια και τα εσπερινά λύκεια της περιοχής μας» τόνισε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Βασίλης Δημητρέλλος και πρόσθεσε: «Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι εξετάσεις διεξήχθησαν μέχρι στιγμής άψογα και δεν υπήρξαν προβλήματα. Οι Λυκειακές επιτροπές –επιτηρητές ήταν στην θέση τους και ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους.

Ήταν να προσέλθουν 979 οι υποψήφιοι εκ των οποίων προσήλθαν 952 από τους οποίους οι 23 είναι προφορικά εξεταζόμενοι και είχαμε 27 απόντες. Ο αριθμός των απόντων θεωρείτε σχετικά μικρός. Τα θέματα δόθηκαν έγκαιρα.

Στις 8:30 είχαν φτάσει στα εξεταστικά κέντρα και οι υποψήφιοι τα έλαβαν και εκείνοι με την σειρά τους έγκαιρα και έως τις 12:00 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξετάσεων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Οι διευκρινήσεις ήταν χαρακτηριστικά ελάχιστες. Το θέμα ήταν από τον Γρηγόρη Σκαλκέα μία ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών «Επιστήμη και επιστήμονες».

Χαρακτηρίστηκε σχετικό και με μία ιδιαίτερη βαρύτητα, ίσως λίγο απαιτητικό αλλά πιστεύω ότι υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς των υποψηφίων. Αισιοδοξούμε να πάνε όλα ομαλά έως και το τελευταίο μάθημα και εκτιμώ ότι θα είναι έτσι. Μπορούν να αισθάνονται μία άνεση και μία βεβαιότητα οι υποψήφιοι, θάρρος και ψυχραιμία».

Οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα για τα ΕΠΑΛ με το μάθημα των Μαθηματικών και την Παρασκευή για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Δέσποινα Ντάκουρη

«Το θέμα που μας έπεσε ήταν η επιστήμη και ο ρόλος του επιστήμονα. Θεωρώ ότι ήταν εύκολο και θα έλεγα πως είμαι αρκετά ευχαριστημένη. Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και είμαι ευχαριστημένη γι αυτό, τώρα θα δείξει! Συνεχίζουμε για τα επόμενα μαθήματα, υπάρχει λίγο άγχος, αλλά όλα καλά…».

Μαρία Κωστοπούλου

«Τα θέματα ήταν μια χαρά, εύκολα και κατανοητά, τα είχαμε διδαχθεί. Και το θέμα του κειμένου και της έκθεσης αλλά και οι ασκήσεις ήταν μέσα στα αναμενόμενα, στα  s.o.s οπότε δεν μας εξέπληξε καθόλου και ο χρόνος, τρεις ώρες ήταν αρκετός για να τα αναπτύξουμε. Δεν υπήρχαν παγίδες κατά την άποψή μου, άρα ξεκινάμε με χαμόγελο, με καλή διάθεση για την συνέχεια».

Παναγιώτης Παπαπετρόπουλος

«Θεωρώ πως τα πήγα καλά σήμερα. Περισσότερη σημασία έχει η ψυχολογία των υποψηφίων, άμα είσαι ήρεμος μπορείς να σκεφτείς και να τα καταφέρεις. Πιστεύω πως έγραψα, το θέμα της επιστήμης μου άρεσε, είναι επίκαιρο και όλοι έχουν άποψη και ειδικά εμείς οι νέοι που μπορεί μια μέρα να γίνουμε κι εμείς επιστήμονες κάποια στιγμή. Δεν πιστεύω ότι ήταν δύσκολο το θέμα, μπορούσες να το αναπτύξεις».

Μυρτώ Κανελλοπούλου

«Εύκολο ήταν το θέμα, εύκολα και τα γλωσσικά κατ’ εμέ , θεωρώ ότι πήγα καλά. Ο χρόνος ήταν αρκετός, έχω τελειώσει εδώ και μισή ώρα και τα ξανακοιτάω μήπως εντοπίσω κάποιες ελλείψεις ή χρειάζονται ορισμένες διορθώσεις. Είναι θέμα διδαγμένο, νομίζω ότι είναι της Β΄ Λυκείου, αλλά και στην Γ΄ Λυκείου το έχουμε ξανακάνει και είχε αν δεν κάνω λάθος ξαναπέσει με την κλωνοποίηση τότε, εδώ και κάποια χρόνια. Είμαι ευχαριστημένη, νομίζω πως έφυγε το βασικό άγχος και πάμε δυνατά για την συνέχεια».

Σχόλιο από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας

Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο οποίο εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, σχολίασε η Φιλόλογος και Ταμίας του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας κ. Τριανταφυλλιά Τζεβελέκου. «Το κείμενο που δόθηκε για επεξεργασία ήταν διασκευή από ομιλία του Γρ. Σκαλκέα  στην Ακαδημία Αθηνών και αφορούσε την πολύμορφη ευθύνη του επιστήμονα στο πλαίσιο του ορθού ρόλου της επιστήμης.

Οι υποψήφιοι θα έπρεπε να επιστήσουν  την προσοχή τους σε όλους τους θεματικούς άξονες του κειμένου για τη σωστή οργάνωση της περίληψης τους. Ως άσκηση κατανόησης του κειμένου δόθηκαν προτάσεις για να χαρακτηρισθούν ως σωστές ή λανθασμένες. Στη συνέχεια οι γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις αφορούσαν φαινόμενα όπως η χρήση του ασύνδετου σχήματος και του ρητορικού ερωτήματος, ο τρόπος ανάπτυξης παραγράφου, η νοηματική σχέση διαρθρωτικών λέξεων και η εύρεση συνωνύμων και αντωνύμων.

Στην παραγωγή λόγου ζητήθηκε οι μαθητές να εκφωνήσουν μια ομιλία στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου τους εστιάζοντας στο ρόλο της επιστήμης  στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων και στα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που του επιτρέπουν να υπηρετεί αυτό το σκοπό. Σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν αναμενόμενα και ιδιαίτερα το θέμα της παραγωγής λόγου που περιλαμβάνεται στην ύλη της τελευταίας τάξης του Λυκείου.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές επιτυχία και καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματά τους».

Φιλολογική ομάδα Φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ»: «Απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους»

Σε μεθοδικά και άρτια προετοιμασμένους μαθητές, απευθύνοντας τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας σύμφωνα με τη φιλολογική ομάδα του φροντιστηρίου «ΑΛΜΑ». «Το κείμενο που δόθηκε προς εξέταση αποτελεί διασκευασμένη ομιλία του Γρηγόριου Σκαλκέα στην Ακαδημία Αθηνών, ήταν εύληπτο στο σύνολό του, το επιστημονικό όμως ύφος του απαιτούσε εξοικείωση με την πύκνωση λόγου.

Για άλλη μια χρονιά παρατηρείται στο τυπολογικό να επιλέγεται άσκηση «Σωστού- Λάθους» και όχι ανάπτυξης χωρίου. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσαν οι ασκήσεις στη σημασιολογική απόχρωση των λέξεων προς αντικατάσταση. Η πρωτοτυπία έγκειται στην επιλογή ερώτησης σχετικά με το ασύνδετο σχήμα. Τέλος, το θέμα έκθεσης αποτελεί διδαγμένο θεματικό άξονα της Γ’ Λυκείου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος