FOLLOW US: facebook twitter

Πράσινο φως για 36 έργα του Ταμείου Μολυβιάτη

Ημερομηνία: 09-12-2016 | Συντάκτης:

georgiopoulos

«Να μην καθυστερήσουν οι δήμοι» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Χαρίτση, εγκρίθηκαν προχθές τα έργα που είχαν υποβληθεί από τους δήμους και στη συνέχεια από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, στο «Ταμείο Μολυβιάτη». Τα 36 έργα που είχε υποβάλει προς έγκριση η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, εντάσσονται και πλέον αναμένεται να δαπανηθούν 14.200.000 ευρώ, που όμως λόγω των σημαντικών εκπτώσεων ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αυτών αναμένεται να επιστρέψει και πάλι για έργα στην περιοχή. Πρόκειται για έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών. Θυμίζουμε ότι αφορούν 8 έργα στον δήμο Κρεστένων, 12 έργα στο δήμο Ζαχάρως, 6 έργα στο δήμο Ήλιδας, 2 έργα στο δήμο Πύργου, 3 έργα στην Αρχαία Ολυμπίας, 1 στο δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης και 4 στο δήμο Πηνειού.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τις επόμενες ημέρες θα κληθούν οι δήμοι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, προκειμένου να ανοίξουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και άμεσα στις επόμενες ημέρες μπορούν να ξεκινήσουν τις δημοπρατήσεις.

Με προσοχή το δεύτερο πρόγραμμα

Ο κ. Γεωργιόπουλος με αφορμή τις μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και απεντάξεις έργων από το πρόγραμμα 2009-2010 επισήμανε πως στο παρόν πρόγραμμα δεν θα πρέπει να συμβεί κάτι ανάλογο. «Εμείς πολιτικά πλέον γιατί δεν μπορούμε διοικητικά, θα παρακολουθούμε από κοντά και ελπίζουμε σε συνεργασία και στη βάση μιας καλής πίστης με τους δήμους, να είμαστε σε θέση πάρα πολύ γρήγορα αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν, να υλοποιηθούν, να αποδώσουν στην τοπική κοινωνία, να αποδώσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντός μας. Τα χρήματα δεν είναι πολλά στην παρούσα συγκυρία, αλλά έστω και σε αυτό το ύψος των 14,2 εκατ. ευρώ για τις υποδομές, μπορούν να θεωρηθούν σημαντικά για αυτά που ζητάμε στην Ηλεία για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών». Αναφερόμενος στις μεγάλες εκπτώσεις που αναμένονται στην υλοποίηση των έργων αυτών που θα αγγίξουν πιθανότατα ποσοστά άνω του 40-50% μπορεί να εξοικονομηθούν ποσά τις τάξης των 6-7 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να επιστρέψουν και σε συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους, να ξαναγίνουν νέα έργα.

Μεγάλες εκπτώσεις – Να μη χαθεί χρόνος

Ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε πως και από το προηγούμενο πρόγραμμα έχουν υπάρξει εκπτώσεις ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για επιπλέον έργα.

Ο κ. Γεωργιόπουλος στάθηκε και στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και το υποπρόγραμμα 3 όπου αφορά στην ενθάρρυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων με προϋπολογισμό 3.2 εκατ. ευρώ που μπορούν να αυξηθούν καθώς κάποιοι δήμοι δεν εξάντλησαν το ποσό που τους αναλογούσε στις υποδομές.

«Άρα μπορεί να γίνει με απόφαση της Περιφέρειας αυτό το ποσό μεγαλύτερο. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει στόχο τη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος στην Ηλεία, ενίσχυση του και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος. Δηλαδή μπορεί να συμπεριλαμβάνει, βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, σήμανση αξιοθέατων και μνημείων, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια που θέλουμε να τους δώσουμε ένα τουριστικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος που πρόσθεσε ότι οι δήμοι σε τέτοια θέματα είτε είναι έτοιμοι, είτε μπορούν να ετοιμαστούν τάχιστα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα που μπορεί να φτάσει στα 5 εκατ. ευρώ. Είπε ακόμα πως ένα τέτοιο πρόγραμμα με έμφαση στον τουρισμό δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί, καθώς πρόκειται αν όχι για τον τομέα – ατμομηχανή της Ηλείας, για το 2ο συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού.

«Η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων από τους δήμους τελειώνει στις 26/1/2017 άρα οι δήμοι θα πρέπει να εντατικοποιήσουν στις εργασίες τους και τη δουλειά τους ώστε να είναι έτοιμοι και για αυτό το πρόγραμμα. Να επισημάνω πως πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων ότι αυτό το πρόγραμμα θα τρέξει όπως πρέπει ότι θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει και στους χρόνους που πρέπει ότι δεν θα έχουμε και θα αποφύγουμε τις καθυστερήσεις του παρελθόντος ότι θα απορροφήσουμε όλα τα χρήματα, η τοπική οικονομία μπορεί να τονωθεί» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ζητείται λύση για το δρόμο Ζαχάρως – Αρτέμιδας – Μακίστου

Στα 14 εκατ. ευρώ έχει φτάσει ο προϋπολογισμός για το δρόμο Ζαχάρως – Αρτέμιδας – Μακίστου, το δρόμο της φωτιάς, εκεί όπου χάθηκαν δεκάδες ψυχές τον Αύγουστο του 2007. Το κόστος είναι αρκετά υψηλό και αναζητείται λύση για την υλοποίηση αυτού του έργου. «Θα δούμε το προϊόν των εκπτώσεων θα συζητήσουμε με τους δήμους. Προφανώς θα κατατεθεί αίτημα και από την Περιφέρεια προς το υπουργείο για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και νομίζω ότι από την πλευρά της κεντρικής κυβέρνησης πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης αυτού του δρόμου με δεδομένο ότι αυτός ο δρόμος που ταυτίζεται και συμβολίζει τη μαρτυρική Ηλεία του 2007. Πρόκειται για δύο χωριά που υπέστησαν μια ολόκληρη θυσία. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να ενισχυθεί» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος μεταξύ άλλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot