FOLLOW US: facebook twitter

Ζητούν ασπίδα προστασίας για το ηλειακό ελαιόλαδο

Ημερομηνία: 09-12-2016 | Συντάκτης:

plastourgos-elaiolado

Παραγωγοί και φορείς

Τα φετινά προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την ελαιοπαραγωγή της Ηλείας, οδηγούν φορείς και αγρότες να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέγιστο προϊόν του νομού. Από τη μια η μη παραγωγική χρονιά από την άλλη κυρίως ο δάκος οδηγούν σε μια πολύ άσχημη χρονιά για το ελαιόλαδο. Παραγωγοί, φορείς μίλησαν για τα φετινά προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΕΑΣ και γεωπόνος Σπύρος Γιακουμέλος, τόνισε πως εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το πρόβλημα της μειωμένης ελαιοπαραγωγής φέτος, που αποτελεί πλήγμα για την τοπική οικονομία. Το προϊόν που μπορεί να τονώσει το αγροτικό εισόδημα, φέτος λόγω έλλειψης πιστώσεων και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών επλήγη από το δάκο.  «Η παραγωγή προσβλήθηκε σε μεγάλο ποσοστό, αν όχι με 100% πτώση του ελαιόκαρπου και έχουμε σχετικά μειωμένες ποσότητες και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Είναι γνωστό ότι τα ελαιόδεντρα στην Ηλεία είναι 9,7 εκατ. και χρειάζονται πολλαπλάσιες πιστώσεις από αυτές που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες διευθύνσεις για τη δακοκτονία. Με μια μέση ελαιοπαραγωγή, 50.000 τόνων σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, το εισόδημα που θα «πέσει» στην τοπική οικονομία της Ηλείας είναι 150 εκατ. ευρώ. Και χωρίς τη συντονισμένη βοήθεια της πολιτείας και με την επιστημονική βοήθεια των αρμόδιων φορέων δε θα έχουμε τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε» σχολίασε ο κ. Γιακουμέλος.

Το ντόπιο λάδι έχει τεράστια προοπτική

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και γεωπόνος Παναγιώτης Πλατανιάς, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε πως η Ηλεία μαζί με τη Δυτική Αχαΐα έχουν το καλύτερο περιβάλλον της Μεσογείου. «Το λάδι που παράγεται εδώ, έχει τεράστια προοπτική και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Ο κόσμος έχει συνηθίσει και σταδιακά θα παίρνουν λάδι Ηλείας οι πάντες. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να μη σαμποτάρουμε εμείς αυτήν την ελαιοπαραγωγή με χαμηλές τιμές και όχι καλά οργανωμένη δακοκτονία, όπως έγινε φέτος, που οι παραγωγοί καταστράφηκαν» σχολίασε ζητώντας καλύτερη προστασία από το κράτος σε αυτό το προϊόν. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των προέδρων του ΑΣ Αλφειούσας Βασίλη Βαρώτσου και ΑΣ Γουμέρου Γιώργου Φωτακόπουλου που ζήτησαν μεγαλύτερη προσπάθεια και κάλυψη στη δακοκτονία.

Τέλος ο πρόεδρος του ΑΣ Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός άσκησε κριτική στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας για τη δακοκτονία στο νομό και ζήτησε αποζημιώσεις για την χαμένη παραγωγή όπως έγινε σύμφωνα με όσα υποστήριξε και στην Καλαμάτα. «Ο νομός έχασε τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ και το 35% που χάνουμε από τις επιδοτήσεις. Άρα η Ηλεία έχει υστέρημα 250 εκατ. ευρώ. Ποιος θα μας τα δώσει; Το υπουργείο καταχωρεί τα κονδύλια για τη νέα σεζόν. Για να βγει αξιόλογο πρόγραμμα, πρέπει το κονδύλι να ανέβει κατακόρυφα. Το 2006 είχαμε 1,6 εκατ. ευρώ με 6 εκατ. δέντρα. Τώρα θέλουμε τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ. Υπάρχει φόβος να ξαναγίνει το ίδιο πρόβλημα και να μη βγαίνει το πρόγραμμα και να την πληρώσουν πάλι οι παραγωγοί, διότι αυτοί το πληρώνουν με τις εισφορές τους» σχολίασε ζητώντας να γίνει διάλογος με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος