FOLLOW US: facebook twitter

«Πράσινο» για όρια των οικισμών

Ημερομηνία: 09-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Κατεπείγουσα συνεδρίαση χθες του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου για τους δασικούς χάρτες

Ομόφωνα εγκρίθηκε στην χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου η έγκριση κέντρων στάσιμων οικισμών για τον καθορισμό ακτίνας 800 μ. για την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο Γιώργος Ανδριόλας λόγω απουσίας του προέδρου, επιφυλάξεις εξέφρασαν ο Αντώνης Καράμπελας και ο Γιάννης Αργυρόπουλος, αν και μετά την τοποθέτηση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Δόμησης Γιώργου Αντωνόπουλου, ενέκριναν το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καράμπελας ζήτησε αναβολή της συζήτησης εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν θα λύσει ή θα προσθέσει προβλήματα στους πολίτες η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ενώ τόνισε ότι μπορεί να προκύψει λάθος οριοθέτηση και ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς έχουν αποτυπωθεί οι οριοθετημένοι οικισμοί στο δασολόγιο. «Είναι κρίσιμο σημείο το τι περίγραμμα έχει γίνει και αν έχει γίνει με συντεταγμένες. Ζητώ την αναβολή της συζήτησης για να μην πάρουμε στον λαιμό μας οικισμούς που είναι οριοθετημένοι, και να δούμε με ποιον τρόπο θα έχουμε μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος».

Και ο κ. Αργυρόπουλος όμως ζήτησε αναβολή, προτείνοντας ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, επικαλούμενος ελλιπή ενημέρωση η οποία δεν προσφέρεται για επαρκώς τεκμηριωμένη απάντηση και απόφαση. «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν έχουμε τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Αν πάμε σε μια εύκολη λύση, είναι πιθανό να βρούμε μπροστά μας το πρόβλημα και μελλοντικά θα προσπαθούμε να καταχωρίσουμε εκτάσεις με τη διαδικασία του αποχαρακτηρισμού, διότι μέσα στην ακτίνα των 800 μέτρων υπάρχουν καταγεγραμμένες εκτάσεις και μπορεί να προκληθούν προβλήματα στους συνδημότες μας».

Στην πορεία της συνεδρίασης ωστόσο, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης κ. Αντωνόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι οικισμοί που έχουν περίγραμμα έχουν συντεταγμένες –άρα και ηλεκτρονική «ταυτότητα», καθώς οι χάρτες έχουν ψηφιοποιηθεί, και στη συνέχεια παρέθεσε το ιστορικό των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για την οριοθέτηση των οικισμών, υπογραμμίζοντας ότι έχουν εφαρμοστεί με πληρότητα όλα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων και της αρμόδιας επιτροπής του δήμου.

«Είναι κρίσιμο να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στην καλή δουλειά που κάναμε, για να γίνουν μετέπειτα οι αντιρρήσεις. Έχουμε προνοήσει τόσο για τους οικισμούς που έχουν οριοθετηθεί με περίγραμμα, οι οποίοι εξαιρούνται από τις δασικές εκτάσεις, όσο και για όσους οριοθετούνται με την ακτίνα των 800μ., καθώς η ακτίνα σε αυτή τη φάση εξαιρείται από την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών, διότι προβλέπεται μεταγενέστερη διαδικασία».

Ο κ. Αντωνόπουλος πρόσθεσε ακόμα ότι η ακτίνα δεν παίρνει αυτοδίκαια το περίγραμμα του οικισμού. «Το ντε φάκτο όριο ενός οικισμού είναι το περίγραμμα, όχι η ακτίνα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μπέλτσος και είπε ότι χθες στη συνεδρίαση της επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τόσο ο Βασίλης Παναγόπουλος όσο και ο Θεόδωρος Κόρδας υπερψήφισαν την πρόταση.

Ο κ. Καράμπελας αναγνώρισε ότι οι απαντήσεις είναι πειστικές, ωστόσο επέμεινε στην πρόταση αναβολής καθώς τόνισε ότι διατηρεί ακόμα έντονο προβληματισμό για το αν η απόφαση που θα παρθεί, θα βοηθήσει και δε θα δημιουργήσει προβλήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ΤΚ Χαριάς ως σχετικό παράδειγμα. Ο κ. Ανδριόλας όμως απάντησε πως εφόσον έχουν διαβεβαιώσεις από την αρμόδια  υπηρεσία για τη  νομιμότητα των διαδικασιών και επειδή η καθυστέρηση είναι εις βάρος των πολιτών, πρότεινε να γίνει ψηφοφορία στην οποία υπήρξε ομοφωνία.

Το 4ο θέμα που αφορούσε τα έξοδα μετακίνησης του Δημάρχου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ στην Κέρκυρα, αποσύρθηκε μετά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης ότι τα συγκεκριμένα έξοδα καλύπτονται από την ίδια την ΚΕΔΕ για τον κ. Λιατσή που είναι μέλος και πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει εκείνα του προέδρου του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος