FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσιάστηκε ο νέος δίσκος του Χρήστου Λεοντή σε στίχους του Ηλείου στιχουργού Δημήτρη Λέντζου

Ημερομηνία: 26-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

«Φλόγα που καίει» με 13 τραγούδια

Την καινούργια δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Χρήστου Λεοντή σε στίχους του Ηλείου – από τις Μηλιές Ολυμπίας- ποιητή και στιχουργού Δημήτρη Λέντζου με τίτλο «Φλόγα που καίει» – δεύτερη συνεργασία τους δέκα χρόνια μετά από τον «Έρωτα Αρχάγγελο» – και ερμηνευτές τον Θοδωρή Βουτσικάκη, την Ιωάννα Φόρτη και τον Αλέξανδρο Τσιωνά παρουσίασαν  οι εκδόσεις «Μετρονόμος»,  το βράδυ της Δευτέρας στην κατάμεστη μουσική σκηνή «Σφίγγα» στην Αθήνα.

Για την «Φλόγα που καίει», μίλησαν ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης και ο φιλόλογος και δημοσιογράφος Σπύρος Αραβανής, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ζωντανά τα κομμάτια του άλμπουμ.

Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκατρία καινούργια τραγούδια με αναφορά στο σήμερα για τα αρχέγονα πάθη των ανθρώπων. Οι μελωδίες του Χρήστου Λεοντή λυρικές και γόνιμες συναντούν τους ποιητικούς στίχους του Δημήτρη Λέντζου σαν ένας πανάρχαιος χορός που όλο μεγαλώνει σαν αγκαλιά και σαν πατρίδα. Τραγούδια που καίνε σαν αιώνιες φλόγες στους βωμούς της αξιοπρέπειας, του έρωτα και της ανάγκης.

Αυτή η «φλόγα που καίει» δεν είναι τίποτε άλλο από την ελπίδα του κόσμου να πάει ένα βηματάκι μέσα του. Είναι αυτό το «ωραίο ταξίδι» για μιαν Ιθάκη. Κι όλος ο κόσμος, πια, είναι μια Ιθάκη, κι όλος ο κόσμος πια είναι μια θάλασσα και τα άλλα νησιά δεν είναι τίποτε άλλο από τα πέτρινα δάκρυα των ανθρώπων.

Πολλοί ήταν οι άνθρωποι του μουσικού,  καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου που τίμησαν με την παρουσία τους τον Χ. Λεοντή και τον Δ. Λέντζο, μεταξύ αυτών ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, ο πεζογράφος και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Σιδερής Πρέντεζης, ο ιδιοκτήτης του «Μετρονόμος» Θανάσης Σίβυλας κ.α.

Ο Δημήτρης Λέντζος από τις Μηλιές

Η ποίηση στη ζωή του Δημήτρη Λέντζου, είναι συνυφασμένη με τα παιδικά του χρόνια στις Μηλιές της Ολυμπίας,  αφού, από πολύ νωρίς, έγραψε τους πρώτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους του, όταν πήγαινε στην τρίτη δημοτικού! Από τότε, μέχρι και σήμερα, ο Δημήτρης Λέντζος – αν κι έμπορος στο επάγγελμα – δηλώνει κι είναι ποιητής. Αυτή είναι η ιδιότητά του με την οποία υπάρχει, επικοινωνεί και, φυσικά, δημιουργεί.

Κι αυτόν τον δρόμο ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια κι αξιοπρέπεια. Την τελευταία σχεδόν 15ετία μας αφηγείται και τραγουδιστά, αφού στίχους του έχουν μελοποιήσει εκλεκτοί συνθέτες και τους έχουν τραγουδήσει σημαντικές, αλλά κι ελπιδοφόρες φωνές. Εννιά δισκογραφικές δουλειές του έχουν κυκλοφορήσει ως σήμερα, σε μουσική του Μιχάλη Τερζή, του Χρήστου Λεοντή και του Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Τα τραγούδια του τα έχουν τραγουδήσει μεγάλοι Έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος κι ο Μανώλης Μητσιάς, καθώς κι άλλοι, αρκετά γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νίκος Δημητράτος, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου κ.ά.

Η μαστοριά του και η φλόγα του αναγνωρίζονται από τους καλλιτέχνες, γεγονός που δεν συμβαίνει συχνά, αλλά και το «ψαγμένο» κοινό. Στη γραφή του συνδυάζει την αμεσότητα με τη λόγια «οπτική», ακροβατώντας ανάμεσα στο έντεχνο και το λαϊκό, με γοητευτικές αυταπάτες που παντρεύουν την ελπίδα και τις μικρές χαρές με τις χαμένες ζωές,  ο Δημήτρης Λέντζος χαράζει σαν αντιήρωας τη δική του ιδιαίτερη στράτα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος