FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσίασαν το έργο Ηλείων λογοτεχνών: Μηνύματα από ένα επιτυχημένο Λογοτεχνικό Συνέδριο στο Αγρίνιο

Ημερομηνία: 20-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο Γιώργος Αγγελόπουλος με τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας

 

Το τριήμερο 12-14 Απριλίου μαζί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας Παναγιώτη Γεωργακόπουλο και τη γενική γραμματέα Αγγελική Τσούρα είχαμε την τιμή και τη χαρά να συμμετέχουμε στις εργασίες του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Συνεδρίου με θέμα «Η Λογοτεχνία του Μεσοπολέμου στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας στο Επιμελητήριο Αγρινίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές (πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής ήταν η Γεωργία Αλεξίου και αντιπρόεδρος ο Νάσος Βαγενάς), σχολικοί σύμβουλοι φιλολόγων αλλά και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με πρωτότυπες  εισηγήσεις που ξεπέρασαν τις 50 και αφορούσαν λογοτέχνες του Μεσοπολέμου από τη Δ. Ελλάδα όπως ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Κ. Καρυωτάκης, ο Α. Σικελιανός, ο Κ. Χατζόπουλος κ.α.

Ανάμεσα στους λογοτέχνες, το έργο των οποίων είχαμε την τιμή να παρουσιάσουμε ως αντιπροσωπεία από την Ηλεία με εισηγήσεις μας στο συνέδριο, ήταν ο Δ. Κόκκινος, ο Τ. Δόξας, ο Φ. Πασχαλινός και ο Θ. Ξύδης. Συγκεκριμένα: η Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου (συνάδελφος από τον Πύργο που  μένει στο Αγρίνιο) ανέπτυξε «Όψεις της επαρχίας στο έργο των Διόσκουρων του Πύργου Τ. Δόξα και Φ. Πασχαλινού», η Αγγελική Τσούρα «Ήχους και οράματα από τον ατμό της ζωής στο λογοτεχνικό έργο του Δ. Κόκκινου» και ο γράφων το θέμα «Ο Θ. Ξύδης μελετά τον Α. Σικελιανό».

Η Αγγελική Τσούρα και ο Γιώργος Αγγελόπουλος εισηγητές στο Συνέδριο

 

Μήνυμα πρώτο: και οι τρεις εισηγητές με πολλή συγκίνηση και υπερηφάνεια δουλέψαμε και προβάλαμε το έργο σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων από τον Πύργο, οι οποίοι πρέπει να μελετώνται και να αναδεικνύονται, γιατί αποτελούν την πνευματική μας κληρονομιά και πρότυπα για την πολιτιστική εξέλιξη της πόλης μας.

Μήνυμα δεύτερο: για μας τους εισηγητές αλλά και για τον πρόεδρο, στον οποίο έγινε η πρόσκληση να είναι στο προεδρείο μιας από τις συνεδρίες, αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή να δεχτούμε τη θερμή φιλοξενία των δραστήριων μελών του Δ.Σ του Συνδέσμου του Αγρινίου, τα οποία δούλεψαν σκληρά για την επιτυχία του συνεδρίου. Απέδειξαν πως σε τέτοιου είδους διοργανώσεις επιβάλλεται συλλογικότητα.  Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο ΕυθύμηΑδάμη και τα μέλη Λίνο Υφαντή, Ειρήνη Γιοπάνου, Ρούλα  Παπαντώνη, ΜαντώΖήβα, ΧάρηΚούρτη και Κώστα Μαραγιάννη, στους σχολικούς συμβούλους ΧρυσούλαΣπυρέλη, Ιωάννη Νεραντζή και Απόστολο Βετσόπουλοαλλά και στους συναδέλφους της τεχνικής υποστήριξης Γιώργο Κουμπαρούλη και Κώστα Κουκούλη. Όλοι τους βοήθησαν στην άρτια οργάνωση του συνεδρίου.

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος στο προεδρείο μιας συνεδρίας

 

Μήνυμα τρίτο: αποχαιρετήσαμε τους συναδέλφους ως φίλοι πλέον με την υπόσχεση της διοργάνωσης κοινών μελλοντικών δράσεων, που συσφίγγουν τις σχέσεις των φιλολόγων, με την αρωγή της ΠΕΦ, της οποίας η πρόεδρος Τασούλα Καραγεωργίου συμμετείχε με εισήγησή της στο συνέδριο. Όμως, οι δράσεις αυτές χρειάζονται ενότητα και στήριξη, γιατί προβάλλουν το έργο των φιλολόγων σε μια εποχή που ο κλάδος μας και γενικότερα οι ανθρωπιστικές σπουδές απαξιώνονται και υποβαθμίζονται από τις πολιτικές ηγεσίες.

Τέλος, προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Αγγλικής Φιλολογίας Β. Λουμίτη-Ξύδη, ανιψιά του Θ. Ξύδη, για τη βοήθειά της στην παρουσίαση της εισήγησής μου στο συνέδριο.

Γιώργος Αγγελόπουλος, φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Πύργου, τ. πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας       


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia