FOLLOW US: facebook twitter

Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείου Πύργου: Εννέα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς, αγάπης, υποστήριξης

Ημερομηνία: 31-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

paidiatriki-monoklino

Μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά της Ηλείας

– 15.000 παιδιά ετησίως απευθύνονται στα τμήματα της Παιδιατρικής

– «Έχουμε ως οδηγό την αγάπη για τα παιδιά» δηλώνουν οι Διευθυντές Μ. Αναστασοπούλου και Μ. Οικονομόπουλος

– Κλινική «πρότυπο» χαρακτηρίζεται από τον Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλο

 Έχουν περάσει εννέα ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα εκείνη, που το όνειρο και οι προσπάθειες ετών μιας ομάδας γιατρών με επικεφαλής την Τζένη Παπαδοπούλου, γινόταν πραγματικότητα. Από την ημέρα, που η θέληση και προπάντων η ανιδιοτελής αγάπη προς τα παιδιά, άνοιγε μια πόρτα διάπλατη προσφέροντας στήριξη και θεραπεία σε προβλήματα υγείας για τα οποία άλλοτε θα έπρεπε να απευθυνθούν, σε μονάδες μακριά από την οικογενειακή εστία. Τα μακρινά ταξίδια και η ταλαιπωρία για τους μικρούς ασθενείς και τους γονείς του, χρόνο με το χρόνο, μειώθηκαν στο ελάχιστο με την πλειοψηφία αυτών να αφορά μόνον την διαχείριση σοβαρών ειδικών περιστατικών.

paidiatriki-diklino-oikonomopoulos

Εννέα χρόνια λοιπόν, συμπληρώθηκαν το φετινό Ιούνιο (12/6/2007) από την ημέρα που πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία της η Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Πύργου και μπορεί η «ψυχή» του εγχειρήματος να ολοκλήρωσε το έργο της (συνταξιοδοτήθηκε), αποδεικνύεται ότι έχει άξιους συνεχιστές, μια δεμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, που καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, έχουν πάντα, μια αγκαλιά ανοιχτή.

Η λέξη «εμπιστοσύνη», είναι συνυφασμένη με τα εξωτερικά τακτικά ιατρεία και τα επείγοντα αλλά και με την κλινική των 17 κλινών του α’ ορόφου, εκεί που οι πέντε Παιδίατροι μαζί με δυο ειδικευομένους ιατρούς και 9 Νοσηλευτές, φροντίζουν για το καλύτερο και βιώνουν στο μέγιστο βαθμό την ίδια αγωνία με τους γονείς –συνοδούς των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι αριθμοί, είναι εντυπωσιακοί. Περίπου 15.000 παιδιά ετησίως, περνούν την πύλη του Νοσοκομείου Πύργου ενώ στα εννέα χρόνια λειτουργίας της κλινικής έχουν εισαχθεί για νοσηλεία… 6.540 άρρωστα παιδιά! Μόλις ένα ποσοστό, μικρότερο του 0,3% (!) των προσερχόμενων παιδιών στα εξωτερικά Ιατρεία (τακτικά και επείγοντα), διακομίζονται σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία εκτός Ηλείας, με μεγαλύτερο ποσοστό παραπομπών για υποειδικότητες (π.χ παιδοκαρδιολόγο, παιδοχειρουργό, παιδογαστρεντερολόγο κλπ) και εξειδικευμένη εργαστηριακή διερεύνηση.

paidiatriki-playroom

Το κενό που κάλυψε, η Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν. Ηλείας πολύ μεγάλο, αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι οι μικροί ασθενείς παραμένουν για νοσηλεία στον τόπο τους, δίπλα στο σπίτι τους, χωρίς να τινάζεται στον αέρα ο οικογενειακός προγραμματισμός (οικονομική και οικογενειακή επιβάρυνση) και η συνοχή της οικογένειας από την απουσία των γονέων.

paidiatriki-apomonosi

Ταυτόχρονα όμως, επιτελεί αθόρυβα και έναν σπουδαίο ακόμα ρόλο. Φιλοξενεί – για μήνες πολλές φορές- παιδιά που βρίσκονται σε «κίνδυνο» σε απόλυτη συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες με σκοπό να βοηθήσει οικογένειες και παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ρόλος πολυεπίπεδος και πολύπλευρος  από μια κλινική που αποτελεί το πιο ζεστό «καταφύγιο» για την πιο ευαίσθητη και αθώα ομάδα του ηλειακού πληθυσμού και αυτό, χάρις τους «ανθρώπους» – με όλη τη σημασία της λέξης- που τη στελεχώνουν.

Και αυτό ήταν το βασικότερο συμπέρασμα, που αποκομίσαμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ.  Το να είσαι γιατρός σε μια κλινική που απευθύνεται σε παιδιά, αποτελεί μια καθημερινή μάχη, γεμάτη ανάμικτα συναισθήματα, που ως μοναδικό στόχο έχει τη νίκη. Και τέτοιες, μετρούν καθημερινά…

«Με πείσμα, επιμονή και θυσίες…»

anastasopoulou-maria1

«Η Παιδιατρική Κλινική ξεκίνησε την λειτουργία της  πριν 9 χρόνια, χάρις στο πείσμα και την επιμονή μας, παρά τις αντιδράσεις που συναντήσαμε αρχικά» επισημαίνει η Συντονίστρια Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Μαρία Αναστασοπούλου, τονίζοντας, ότι η «ψυχή» αυτού του τολμήματος ήταν η προηγούμενη Διευθύντριά, η κ. Ευγενία Παπαδοπούλου, η οποία, ήταν και αυτή, που ξεκίνησε την λειτουργία του Παιδιατρικού Τμήματος το 1998 στο παλαιό νοσοκομείο. «Ξεκινήσαμε δειλά την λειτουργία της με πολλές ελλείψεις, όχι μόνο υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά κυρίως ανθρώπινου δυναμικού (ιατρό- νοσηλευτικό προσωπικό). Συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες, απαιτήθηκε χρόνος για την οργάνωση της Κλινικής και  ιδιαίτερα την εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς τα παιδιά αποτελούν ευαίσθητη ομάδα. Κυρίως όμως απαιτήθηκαν και απαιτούνται θυσίες από όλους μας, για να μπορούμε να λειτουργούμε αξιοπρεπώς. Έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε σαν ομάδα με σεβασμό, κατανόηση, υπευθυνότητα, εργατικότητα και αγάπη μεταξύ μας, γι αυτό η συνεργασία μας είναι άριστη με κοινό στόχο όλων μας, την όσο το δυνατόν καλύτερη προσφορά υπηρεσιών στους μικρούς ασθενείς μας».

paidiatriki-tetraklino

Η κ. Αναστασοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίηση της, για όλα όσα έχουν καταφέρει, με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας και ανεβάζοντας το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στον παιδικό πληθυσμό του Νομού και προσφέροντας μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους γονείς, ανακουφίζοντας τους ταυτόχρονα, όπως είπε, από την ταλαιπωρία (οικονομική και ψυχολογική) της μετάβασης στην Πάτρα για νοσηλεία, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουν και τους παρέχονται, τις δύσκολες εποχές που ζει η χώρα.

paidiatriki-exetastirio

«Μετά από 9 χρόνια πια λειτουργίας της Κλινικής μας, μπορώ να πω ότι είμαι περήφανη για το νοσηλευτικό προσωπικό που υπό την ηγεσία της προϊσταμένης μας κ. Ελευθερίας  Γκεβρέκη, όχι μόνο εκτελεί αγόγγυστα και άψογα το νοσηλευτικό του έργο παρά τις αντίξοες συχνά συνθήκες, αλλά προσφέρει αγάπη, τρυφερότητα και φροντίδα στα παιδιά καθώς και υποστήριξη με ευγένεια και διακριτικότητα στους γονείς. Σαν γιατροί  εκτός από την εκτέλεση των καθηκόντων μας με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα, προσπαθούμε σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες,  να στηρίξουμε παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να προστατέψουμε τα δικαιώματα παιδιών που παραμελούνται ή κακοποιούνται».

 «Μας αποζημιώνουν με το χαμόγελο τους»

Τα συναισθήματα που βιώνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές, έντονα. Όπως τονίζει και η κ. Αναστασοπούλου «το stress και η στεναχώρια που νιώθουμε, ιδίως όταν βρισκόμαστε απέναντι σε βαριά άρρωστα παιδιά είναι πραγματικά ανυπέρβλητο και εξουθενωτικό για εμάς. Ευτυχώς όμως πιο  συχνά τα παιδιά μας αποζημιώνουν με το χαμόγελό τους, τον αυθορμητισμό τους και την παιδική τους αγνότητα και μας κάνουν να νιώθουμε ευλογημένοι και να ξεχνάμε κούραση, άγχος, δυσκολίες. Η ικανοποίηση των γονέων και η καλή συνεργασία μαζί τους μας δίνει περισσότερη δύναμη. Σίγουρα είναι και μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν για την περαιτέρω βελτίωση των παροχών περίθαλψης και νοσηλείας. Αυτό θα είναι πάντα η επιδίωξη και ο στόχος μας».

oikonomopoulos-paidiatriki

«Οδηγός μας η αγάπη για τα παιδιά»

 «Η βάση της προσφοράς τόσων χρόνων στα παιδιά του νομού, με μόνο κριτήριο την ασφάλεια στην υγεία τους, είναι η ολόψυχη προσφορά- μέχρι εξάντλησης- του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής» επισήμανε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής κ. Μενέλαος Οικονομόπουλος, υποστηρίζοντας, ότι γιατροί και νοσηλευτές, με πλήρη ανιδιοτέλεια και οδηγό την αγάπη τους για τα παιδιά,  ξεπερνώντας πολλές φορές τα ανθρώπινα σωματικά και ψυχικά όρια, στηρίζουν την λειτουργία της κλινικής. «Δεν είναι εύκολο για κανένα (μέλος) να εργάζεται νύχτα, αργίες, γιορτές, μακριά από τους δικούς του ανθρώπους. Δεν είναι εύκολο να βρίσκεσαι μπροστά σε ένα σοβαρά άρρωστο παιδί και όλες σου οι δυνάμεις, με την αδρεναλίνη στα ύψη να έχουν ένα στόχο, την σωτηρία του. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτό το ψυχικό στρες να το κουβαλάς σπίτι σου, όταν το βράδυ που προσπαθείς να ηρεμήσεις να σκέφτεσαι πως θα είναι αύριο το παιδί, θα ανταποκριθεί τη θεραπεία, μήπως μου διαφεύγει τίποτα… και αντί να κοιμάσαι να περιμένεις να ξημερώσει για να φτάσεις στο νοσοκομεία με αγωνία για να ρωτήσεις «πως είναι…». Οι άνθρωποι δίνουν αξία και ουσία στους θεσμούς. Ανταμοιβή μας; Το χαμόγελο των παιδιών όταν φεύγουν και το ευχαριστώ των γονέων. Οι ζωγραφιές με τα ευχαριστώ που μας αφιερώνουν οι μικροί μας φίλοι. Τα «καλά λόγια» των απλών ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά στη γειτονιάς μας, στην πλατεία…».

diamantopoulos-kostas2

Κώστας Διαμαντόπουλος, Διοικητής Γ.Ν. Ηλείας

«Κλινική-  υπόδειγμα για την οποία είμαστε υπερήφανοι»

Ως «κλινική –υπόδειγμα» χαρακτήρισε ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου τονίζοντας ότι αισθάνονται υπερήφανοι για τη λειτουργία της. «Πρόκειται για κλινική- υπόδειγμα η οποία στελεχώνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μια δεμένη και αποτελεσματική ομάδα. Θα ήταν σοβαρή παράλειψη, αν δεν αναφερθώ στο ρόλο της Τζένης Παπαδοπούλου, η οποία αποχωρώντας άφησε πίσω μια κλινική- πρότυπο. Το προσωπικό που τη στελεχώνει σήμερα, αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές της» είπε ενώ αναφέρθηκε στα σχέδια περεταίρω αναβάθμισης της, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες παραλαμβάνεται ένα αναίμακτο χολερυθρινόμετρο το οποίο χρησιμοποιείται στα νεογέννητα για τη διάγνωση του Ίκτερου, δηλαδή μια συσκευή αναίμακτης μέτρησης χωρίς να χρειάζεται τσίμπημα στη φτέρνα του νεογέννητου. «Για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της κλινικής και του ΤΕΠ ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» και πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

paidiatriki-exoterika

Περίθαλψη και νοσηλεία

Στόχος της Παιδιατρικής Κλινικής είναι η παροχή, περίθαλψη και νοσηλεία σε νεογνά- βρέφη και παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής, κοινωνικής και οικογενειακής κατάστασης, σύμφωνα με τις αρχές της Παιδιατρικής ειδικότητας και τους κανόνες του ΕΣΥ.  Η Παιδιατρική διαθέτει 17 κλίνες νοσηλείας στην κλινική, 4 κλίνες Βραχείας Νοσηλείας αλλά και 12 κλίνες Νεογνών στη Μαιευτική που παραμένουν κλειστές.

Καθημερινά λειτουργούν: Τακτικά πρωινά Εξωτερικά Ιατρεία, 24ωρο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 24ωρες εισαγωγές παιδιών στην κλινική για παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης- νοσηλείας (όπου κρίνεται αναγκαίο),Παρουσία Παιδιάτρων στους τοκετούς που διενεργούνται στη Μαιευτική Κλινική (φυσιολογικούς και Καισαρικές) με σκοπό την ανάνηψη του νεογνού και παρακολούθηση των νεογνών, Λειτουργία Τακτικού Παιδοπνευμονολογικού Ιατρείου κ.α.  Περιστατικά νοσηλείας: Βρογχιολίτιδα, Κρίσεις βρογχικού άσθματος, Πνευμονία, Μικροβιαιμία, Μηνιγγίτιδα (και Μικροβιακές χωρίς επιπλοκές), Οξεία γαστρεντερίτιδα (με αφυδάτωση), Δερματικές λοιμώξεις, Ουρολοιμώξεις κτλ.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος