FOLLOW US: facebook twitter

Ο τουρισμός ως άλλοθι!

Ημερομηνία: 09-07-2018 | Συντάκτης:

Του Αργύρη Σαλπέα

Χρόνια τώρα η έλλειψη αναπτυξιακού οράματος για  τον Νομό,  επιστημονικά τεκμηριωμένου και ενσωματωμένου στις σύγχρονες   εξελίξεις της Επιστήμης και της Επιχειρηματικότητας  , αναδεικνύει μονίμως και ατελέσφορα τον τουρισμό ως κύριο άξονα ανάπτυξη του Νομού και της Πόλης μας .

Παρακολουθούμε συνεχώς επαναλαμβανόμενες δηλώσεις  και περισπούδαστες  αναλύσεις,    άνευ  επιστημονικής τεκμηρίωσης και εν  τέλει βιώνουμε  καθυστέρηση, αποανάπτυξη  και μιζέρια προσωπικών ματαιοτήτων  και  στοχεύσεων εις βάρος της Κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας.

Όλο αυτό,  αποτελεί δε   συγκάλυψη της έλλειψης επάρκειας αλλά και ανευθυνότητας  των ιθυνόντων,  να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο αειφόρο αναπτυξιακό σχέδιο,  βασισμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες του γεωγραφικού και Ανθρώπινου χώρου μας .

Είμαι απόλυτα βέβαιος  ότι πρόκειται για άλλοθι που κρύβει την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να ηγηθεί μιας υγιούς και αειφόρου αναπτυξιακής πορείας του νομού.

Η ύπαρξη της Αρχαίας Ολυμπίας εντός του νομού Ηλείας αποτελεί την μεγαλύτερη ευκολία παραγωγής και συγκάλυψης της ανεπάρκειας.

Έχει αποτελέσει και αποτελεί  την καλύτερη δικαιολογία,   ώστε κάθε λίγο και λιγάκι να έχουμε συνέδρια  βερμπαλιστικού και αντεπιστημονικού χαρακτήρα , μέσω των οποίων,  κάποιοι περνάνε καλά και ο τόπος χειρότερα. Τώρα έχει μπει και το ΚΑΤΑΚΟΛΟ στο παιχνίδι ,με θλιβερά αποτελέσματα.

Είχα γράψει παλαιότερα ότι ο νομός Ηλείας μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσω ενός αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την Αρχαία Ολυμπία.

Παράλληλα είχα γράψει  ότι για την Αρχαία Ολυμπία απαιτείται ένα αυτόνομο αναπτυξιακό  σχέδιο,  το οποίο θα σχεδιαστεί  και θα υλοποιηθεί συνδέοντας  την Αρχαία Ολυμπία  με διεθνείς οργανισμούς,  ώστε να καταστεί στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια το Οικουμενικό Πατριαρχείο  του κλασικού  Πολιτισμού .

Ο Νομός Ηλείας  δεν είναι, από πλευράς εδαφολογικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων ,γεωγραφικής θέσης , και  από πλευράς υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού  ,  χώρος   με μοναδικό ενδιαφέρον τις  ντομάτες,  τις φράουλες,  τα σουβλάκια,  τα κινεζικά τσολιαδάκια.

Έχει όλες τις προϋποθέσεις για είναι ένας ιδανικός χώρος ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων  στον τομέα της Πρωτογενούς παραγωγής  ,πολύ δε περισσότερο στο δευτερογενή τομέα και στο τομέα της εξέλιξης της επιστήμης.

Οι θερμοκοιτίδες νεοφυών Επιχειρήσεων,   οι ζώνες Αγροτοβιοτεχνολογικής  εκπαίδευσης και παραγωγής Νέων   επιχειρηματιών αγροτών,  η ανάπτυξη της ορεινής Ηλείας μέσω οργανωμένων κτηνοτροφικών πάρκων  σε συνδυασμό με σχολές εκπαίδευσης σε θέματα Κτηνοτροφίας  αλλά και νέων  ορεινών βιοτεχνολογικών καλλιεργειών,

είναι οι τεράστιες δυνατότητες και ανάγκες Νομού  και όποιος  τις αγνοεί  η της υπονομεύει,  εγκληματεί ηθικά,  οικονομικά και κοινωνικά εις βάρος του νομού Ηλείας.

Τα τόσα μυαλά,  που κάθε χρόνο εισάγονται στις καλύτερες Πανεπιστημιακές σχολές και κατάγονται από το νομό Ηλείας,  αποδεικνύουν τις δυνατότητες του Νομού ενώ η κατάταξη μας στη λίστα ανάπτυξης,  αποδεικνύει την ανεπάρκεια του πολιτικού μας προσωπικού και όχι μόνο,  που διαχειρίζεται τις τύχες  μας .

Οι Πολίτες του Νομού Ηλείας έχουν πεισθεί [τους έχουν έντεχνα πείσει ]  ότι όσοι μιλούν για τα παραπάνω  βλέπουν Όνειρα θερινής νυκτός  η  είναι ποινικά κολάσιμοι. Όμως ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ και εφικτά είναι και τα δικαιούμαστε ως Νομός.

Εάν ,λοιπόν  κάνουμε κάτι από τα παραπάνω, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά και οργανωμένα για το συμπληρωματικό άξονα ανάπτυξης που λέγεται τουρισμός στην Ηλεία.

Ένα τουρισμό που δεν θα αρκείτε  στη  κρουαζιέρα  χαμηλού κόστους,  στους τουρίστες  χαμηλής έως και ανύπαρκτης κατανάλωσης,  στις  ξενοδοχειακές μονάδες  των έξι μηνών  με πληθώρα αλλοδαπού προσωπικού, και τόσα άλλα μειονεκτήματα του λεγόμενου Τουρισμού στην Ηλεία.

Θα μιλούσαμε για ένα τουρισμό δωδεκάμηνης  διάρκειας,  μεσαίου κόστους και μεσαίας ιδιωτικής κατανάλωσης, ο οποίος  θα αναπτυσσόταν   στους τομείς του ιαματικού και θεραπευτικού τουρισμού[ τόσες Ιαματικές Πηγές έχουμε ], του εκπαιδευτικού κατασκηνωτικού  και ορειβατικού Ορεινού τουρισμού, του Επαγγελματικού τουρισμού .

Η  ανάπτυξη αυτών των τομέων   θα προσέφερε  διαρκή   αύξηση  Εσόδων και θέσεων εργασίας,   σοβαρότατες  προοπτικές  αύξησης  του Α.Ε.Π του Νομού , της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών και προϊόντων που θα παράγουμε   και εν τέλει αύξηση   της καμπύλης ευημερίας  των κατοίκων του Νομού.

Όλα αυτά  μπορούσαν να έχουν γίνει,  μπορούν να γίνουν και τώρα αλλά δεν θα γίνουν ,  διότι αυτοί που αποφασίζουν [Θεσμικοί και εξωθεσμικοί ] δεν ενδιαφέρονται για μεγάλες πολιτικές αλλά μόνο για μικροπολιτικές που αναπαράγουν την καρέκλα τους για την πολιτική τους επιβίωση.

Η διανοητική και ηθική τους μιζέρια,  η ανύπαρκτη επάρκειά τους και το συνεχές ψάρεμα τους σε θολά ψηφοθηρικά νερά,    αποτυπώνονται στην εικόνα του νομού  και εκδηλώνονται,  αφενός μεν μέσω της καθημερινής φτωχοποίησης ευρύτερων στρωμάτων,   αφετέρου δε,  μέσω της συνέχισης φυγής των  νέων  ανθρώπων  που θα μπορούσαν,  αν τους άφηναν,  να αλλάξουν και την εικόνα και την προοπτική του τόπου .

Δυστυχώς, όσο δεν τους αλλάζουμε δεν θα αλλάξειτίποτα, πέραντης αύξησης της ταχύτητας καταστροφής του τόπου και την φυγής κάθε παραγωγικού Πολίτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος