FOLLOW US: facebook twitter

«Ο Σιδηρόδρομος στη γη της Αρχ. Ολυμπίας»: Παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος το Σάββατο 28 Απριλίου στο ΣΠΑΠ Ολυμπίας

Ημερομηνία: 26-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Η ΓΑΙΑΟΣΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 28 Απριλίου,  στις 6 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ στην Ολυμπία, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος «Ο Σιδηρόδρομος στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας» του Γεώργιου Νάθενα. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος και ο Δ/νων Σύμβουλος ΓΑΙΑ-ΟΣΕ Α. Σχίζας καθώς και τοπικοί φορείς. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Σπ. Φασουλής και ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤΠ Σ. Αντωνόπουλος μαζί με τον συγγραφέα και η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία της χορωδίας Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών.

Το βιβλίο εκδίδει η ΓΑΙΑΟΣΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το σχεδιασμό μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τον Άξονα Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία με τίτλο «Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής και Σταθμών στην Κατάκολου – Πύργου – Ολυμπίας και χρήσης ΤΠΕ για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής». (ΟΧΕ- ΕΣΠΑ 2014-2020).

Ειδικότερα, η έρευνα και η συγγραφή του βιβλίου συνδυάζει ιστορικά, τεχνικά, συγκοινωνιακά, ταξιδιωτικά, λαογραφικά και βιωματικά στοιχεία, αποτυπώνοντας την σημασία του Σιδηροδρόμου στην τοπική ιστορία και την πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης της κοινωνικό-οικονομικής ζωής της Δυτικής Πελοποννήσου και ιδιαίτερα του νομού Ηλείας.

Στο συλλεκτικό αυτό λεύκωμα, ο συγγραφέας κάνει εκτενή αναφορά στη σιδηροδρομική ιστορία της Δυτικής Πελοποννήσου και ιδιαίτερα του Νομού Ηλείας ενώ περιέχει σπάνιες και ανέκδοτες παλιές και πρόσφατες φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα. «Σε ότι αφορά την σχέση του σιδηροδρόμου με τη νεότερη ιστορία του Πύργου, της Ολυμπίας, της Κυλλήνης και του Κατακόλου (και του λιμένα του) υπάρχουν ειδικά κεφάλαια, με σπάνια και άγνωστα ντοκουμέντα…

Σε ποια ερωτήματα απαντά μέσα από το βιβλίο του ο Γιώργος Ναθένας;

Ποιο τραινο στη Δυτικη Πελοπόννησο και γιατί, ονομαστηκε “τραίνο της αγάπης” και “Κωλοσούρτης” συνάμα ?

-τι ήταν τα “πριμαρόλια” στο Κατάκολο και πως η αναπτυξη του λιμανιού του συνδέθηκε στενά με την σιδηροδρομικη του συνδεση με τον Πύργο ?

-πως η Αρχαια Ολυμπία απέκτησε σιδηροδρομικη συνδεση, σε τι συνεβαλε αυτη στην τουριστικη και αστικη αναπτυξη της περιοχης της και γιατι δεν ολοκληρωθηκε το προγραμματισμενο εργο συνεχισης της γραμμης προς Καρυταινα και Μεγαλοπολη μεσα απο την κοιλαδα του Αλφειού ?

-ποια τραινα ονομαστηκαν “Ριρίκες” και “μοτράκια” στη Δυτικη Πελοπόννησο και γιατί ?

-πως τα μεταφορικά μουλαρια του αγωγιάτη Κουτσανδρέα, με τις τεραστιες ραχες τους, εξασφαλιζαν με συνθηκες άνετης μεταφοράς τις συνδυασμενες μεταφορες μεταξυ των σιδηροδρομικων σταθμών της Κρέσταινας και της Μεγαλοπολης και της ορεινης επαρχιας Ολυμπίας (Ανδρίτσαινα κλπ)

-γιατι αμολησε την ατμαμαξα απο τα Ολυμπια ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Σίμος, ακυβερνητη και γεματη συνθηματα του ΕΑΜ και πως οι ΣΠΑΠ σταματησαν το τρελλο της ταξιδι, αποτρεποντας συγκρουση με αλλο τραινο και εκτροχιασμό της μηχανης ?

-ποιο ηταν το τελευταιο τακτικο ατμηλατο τραινο στη Δυτικη Πελοπόννησο και γιατι ο ομιλών ξυπναγε αξημερωτα οταν βρισκοταν στην Ολυμπία τελη δεκαετιας 60 και αρχες δεκαετιας 70 ?

-ποτε και πως ενεργοποιηθηκε ξανα σε λειτουργια ο σταθμος φαντασμα του ΣΠυΚ (Σιδηροδρομου Πυργου-Κατακολου) στον Πύργο ?

-γιατι η σιδηροδρομική γεφυρα του Αλφειου ονομαστηκε “γεφυρα των τολμηρων” και ποια εποχη περνουσε απο πανω της και η οδικη κυκλοφορια σαν μικτη γεφυρα ?

-ποιό θεαματικο ρεκόρ κατεγραψε η αυτοκινητάμαξα Linke Hoffman oταν πρωτοδρομολογηθηκε το 1938 σε δρομολογιο υπερταχειας μεταξυ Αθηνών-Πυργου-Αρχαιας Ολυμπίας ?

-γιατι το ιδιο ετος ξαναφτιαχτηκε απο την αρχη το μηχανοστασιο του σταθμου της Ολυμπιας ?

-ποιες ηταν οι αγνωστες μικρες και βραχύβιες υπηρεσιακες σιδηροδρομικες διακλαδωσεις στο νομό Ηλειας ?

-ποιες ηταν οι παραπλευρες επιχειρηματικες δραστηριοτητες των ΣΠΑΠ στο Νομο Ηλειας και πως συνεβαλαν στην αυξηση του ρευματος των επισκεπτων και τουριστων ?

-ποιες ατμαμαξες χρησιμοποιηθηκαν κυριως στα δρομολογια του τραινου στη Δυτικη Πελοποννησο ?

-ποιες ειναι σημερα οι προοπτικες του σιδηροδρομου στην Δυτικη Πελοπόννησο και την τουριστικη γραμμή Κατακολου-Ολυμπίας ?

Όπως ο ίδιος ο κ. Ναθένας τονίζει, πρόκειται για το  “κύκνειο άσμα” του στην ιστορική σιδηροδρομική βιβλιογραφία, ύστερα απο προετοιμασία, έρευνα και κυοφορία 10 ετών περίπου , στην οποία με συνέδραμαν αρκετοί εκλεκτοί φίλοι από την Ηλεία, την Αθήνα και το εξωτερικό και κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot