Ο κύβος ερρίφθη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”65308″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Ζόραν Ζάεφ, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έδειξε το καθοριστικό χρονικό ορόσημο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή – ένα ορόσημο που, εκ των πραγμάτων, δίνει κι έναν αρκετά σαφή πλέον ορίζοντα για τον χρόνο των εκλογών. Όπως είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, το δημοψήφισμα στη χώρα του θα γίνει είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε στις αρχές Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα χρειαστούν κάτι περισσότερο από τρεις μήνες για να ψηφιστούν οι συνταγματικές αλλαγές από τη Βουλή των Σκοπίων. Με αυτό το δεδομένο, είπε πως ο στόχος που θέτει είναι να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο οι αλλαγές στο σύνταγμα έως το τέλος Ιανουαρίου του2019.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό σημαίνει, κατ΄επέκταση, ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση πριν από τον Φεβρουάριο – ή και λίγο αργότερα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες στην Ελλάδα. Εν ολίγοις, το χρονοδιάγραμμα Ζάεφ επιβεβαιώνει ως επικρατέστερο σενάριο εκείνο που θέλει τις εθνικές κάλπες να στήνονται ταυτόχρονα με τις κάλπες των ευρωεκλογών τον Μάιο του ερχόμενου έτους.
Είναι το σενάριο που πρώτος είχε υποδείξει δημόσια ως πιθανότερο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και, παρ΄ότι η σταθερή θέση του Μαξίμου παραμένει εκείνη της εξάντλησης της τετραετίας, θεωρείται πλέον ισχυρό από αρκετά κυβερνητικά στελέχη.
Η θέση αυτή βασίζεται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως οι έντεκα μήνες που απομένουν έως τον Μάιο θεωρούνται ικανός χρόνος για να έχουν αποδοθεί και απορροφηθεί από την κοινωνία τα πρώτα χειροπιαστά οφέλη της εξόδου από το Μνημόνιο – οφέλη, τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει «κλειδώσει» έως το τέλος του έτους. Κομβικό ρόλο βεβαίως εδώ θα παίξει το, κεντρικό πλέον, ζήτημα των συντάξεων: Εάν, όπως ευελπιστούν στην κυβέρνηση, έως τον Οκτώβριο συμφωνηθεί με τους δανειστές η αναστολή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, οι όροι του παιχνιδιού θα γείρουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν όχι, τότε όλοι οι σχεδιασμοί μπορεί να τεθούν υπό επανεξέταση.
Ο δεύτερος λόγος που καθιστά πιθανές τις διπλές κάλπες την άνοιξη είναι ο προφανής – το γεγονός ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή μπορεί να φέρει αναταράξεις και αναδιατάξεις στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είτε αυτές προέλθουν από την απλή καταψήφιση της συμφωνίας από τους ΑΝΕΛ, είτε ακόμη και από ενδεχόμενη απόσυρση της στήριξής τους προς την κυβέρνηση.
Κι ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει καθαρά με τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος. Εάν οι κάλπες των ευρωεκλογών τον Μάιο βγάλουν δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με διαχειρίσιμη διαφορά από τη ΝΔ, ουδείς στην κυβέρνηση θα ήθελε να ρισκάρει μεγέθυνση αυτής της διαφοράς και τη μετατροπή της σε «ρεύμα» υπέρ της αντιπολίτευσης σε εθνικές εκλογές που θα γίνουν τέσσερις μήνες μετά.
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή το μακεδονικό η αντιπολίτευση προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που καταρρέει Όμως οι κυβερνήσεις κατά κανόνα δεν πέφτουν αν δεν τις ρίξει κάποιος Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε από το εσωτερικό τους είτε κάτω από το βάρος λαϊκών αντιδράσεων Ποτέ όμως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο επειδή το ζητά μετ. επιτάσεως η αντιπολίτευση
Είναι αλήθεια ότι η επιλογή λύσης του μακεδονικού ήταν μια επιλογή με πολιτικό κόστος Ήταν επίσης μια επιλογή που διαψεύδει το αφήγημα περί κυβέρνησης λαϊκιστών γαντζωμένων στη καρεκλά Επι του παρόντος ο Τσίπρας πληρώνει το πρώτο και περιμένει να καρπωθεί το δεύτερο
Φαίνεται όμως ότι ο χρόνος των εκλογών τελικά οριοθετήθηκε μέσω Σκοπίων. Το βασικό πλαίσιο των διλημμάτων που θα τεθούν κατά την προεκλογική περίοδο τέθηκαν ήδη στη πρόσφατη αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Ο δρόμος προφανώς ως τις κάλπες δεν θα είναι σύντομος. Και βεβαίως όλα αυτά αποτυπώνουν το τρέχον κλίμα και τα τρέχοντα πολιτικά δεδομένα που φυσικά ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν.
Ο εκδότης[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]