FOLLOW US: facebook twitter

Μαύρο καλοκαίρι για τους αγρότες της Ηλείας: Με ΕΛΓΑ ο Μπαλαούρας στο Χάβαρι για τις ζημιές των αγροτών από την κακοκαιρία

Ημερομηνία: 09-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Θετική ήταν η ανταπόκριση αγροτών από όλη την Ηλεία, στο κάλεσμα του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Μάκη Μπαλαούρα. Το απόγευμα της Παρασκευής, συγκεντρώθηκαν στο Χάβαρι εκπρόσωποι των αγροτών απο πολλές περιοχές για να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα των αποζημιώσεων μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν στις καλλιέργειες και να ακούσουν από τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ πως θα προχωρήσει η διαδικασία. Αγρότες απο τη Βουπρασία, τον Κάμπο, την περιοχή της Αμαλιάδας και της Πηνείας, τον Πύργο και τα σταφιδοχώρια του, την Κρέστενα και τα Μακρίσια έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση.

Όπως τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας, τόσο απευθυνόμενος στους αγρότες και τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, όσο και αργότερα σε δηλώσεις του “… οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Απο την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για την κατάσταση απο τους παραγωγούς όλων των προϊόντων, επικοινώνησα άμεσα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ. Κανονίσαμε να γίνει αυτή η εκδήλωση που αφορά όλη την Ηλεία. Ήρθαμε στο Χάβαρι που έχει μεγάλο πρόβλημα με τη σταφίδα, για να κάνουμε μια συζήτηση για το θέμα. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν μπόρεσε δυστυχώς να έρθει, αλλά ήρθε ο προϊστάμενος της Πάτρας κ. Κεχαγιάς, που επιβεβαίωσε το μέγεθος των ζημιών. Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα μέσα στη δυστυχία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Θα έχουμε πολύ καλή ανταπόκριση στην αποζημίωση των προϊόντων τους γιατί οι παραγωγοί δουλεύουν στον ήλιο, αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες και πρέπει το κράτος, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση να τους φροντίζει και να τους προσέχει γιατί η ελληνική οικονομία στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Θα αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα, ακόμα και αυτά που δεν καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό στην Ηλεία. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Είναι μια σημαντική βοήθεια, δεν καλύπτεται πλήρως η ζημιά, αλλά είναι μια σημαντική βοήθεια”.

«Να προχωρήσουν τα συνεργατικά σχήματα»

Ο κ. Μπαλαούρας έθεσε όμως και ένα ακόμα μοντέλο ώστε ο αγρότης να μην αντιμετωπίζει μόνος του κάθε τι που αφορά την παραγωγή. Μίλησε για τα συνεργατικά σχήματα, την αποδοχή που έχουν στην υπόλοιπη αγροτική Ευρώπη και τα σημαντικά βήματα που γίνονται και στην Ελλάδα, δίνοντας παραδείγματα. “Πρέπει και εδώ στην Ηλεία να δούμε τη δυνατότητα της ισχυροποίησης και της υλοποίησης γενικότερα των συνεργατικών σχημάτων. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε διαφορετικά, κάθε παραγωγός με μικρό κλήρο μόνος. Είναι μονόδρομος απέναντι στην Ευρώπη των μεγάλων κλήρων. Ανέφερα στον Μοσκοβισί το θέμα των μικρών κλήρων, ώστε να προσέξει η Ε.Ε. την Ελλάδα τώρα που μειώνεται η ΚΑΠ και μου απάντησε πως πρέπει και εμείς να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Υπάρχουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας συνεργατικά σχήματα που κάνουν την καθετοποίηση της παραγωγής απο το αγροτικό προϊόν που επεξεργάζονται, του προσφέρουν προστιθέμενη αξία και ύστερα το εξάγουν. Είναι σημαντικό αυτό το μοντέλο για την Ηλεία. Είμαστε ένας παραδεισένιος τόπος και πρέπει να φροντίσουμε για αυτό” επισήμανε.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος μιλώντας στους παραγωγούς αλλά απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ επισήμανε τα πρωτόγνωρα κλιματικά γεγονότα για την περιοχή μετά τις πρόσφατες καλοκαιρινές κακοκαιρίες, λέγοντας πως κατέστρεψε ολόκληρη την αγροτική παραγωγή. “Οι παραγωγοί ζητούν άμεσους ελέγχους. Αν καθυστερήσουν σε λίγες ημέρες δεν θα γνωρίζουμε σε τι οφείλεται η καταστροφή. Αίτημα όλων είναι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ να κάνουν άμεσα τις εκτιμήσεις. Αν αυτό δεν γίνει εμείς θα είμαστε καταδικασμένοι ακόμα μια φορά. Ας ελπίζουμε πως αυτή η καταστροφή δεν θα είναι τελειωτική για τον τόπο μας. Οι ζημιές μιλούν από μόνες τους. Είναι ξεκάθαρη η εικόνα. Πιστεύω ότι θα συντονίσετε τα κλιμάκια ώστε να έχουμε άμεση καταγραφή των ζημιών. Θα ήταν αμαρτία να μην αποζημιωθούν οι αγρότες μας”.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, επαίνεσε το βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα για την πρωτοβουλία που έλαβε, αλλά και την επικοινωνία που προηγήθηκε απο την πρώτη πλημμύρα του καλοκαιριού και το ραντεβού που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγες ημέρες. Αναφερόμενος στις ζημιές ο κ. Βαλιανάτος τόνισε πως είναι η τρίτη φορά που η καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας παθαίνει ζημιά. “Οι παραγωγοί, από το 2016, ακόμα περιμένουν να πληρωθούν από τα ΠΣΕΑ για τη σταφίδα στα αλώνια. Και πέρυσι είχαμε ζημιές στην κορινθιακή σταφίδα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην πάρουν τη στρεμματική ενίσχυση. Φέτος αυτό που έχει γίνει με την καλλιέργεια είναι το κάτι άλλο” είπε και ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να επισπευτούν οι εκτιμήσεις, ώστε να πάρουν οι σταφιδοπαραγωγοί προκαταβολή ή και το 100% της αποζημίωσης για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Αναγνώρισε την έλλειψη του προσωπικού στον ΕΛΓΑ, όμως οι παραγωγοί πληρώνουν τις εισφορές”.

Αποτίμηση των ζημιών από τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πάτρας Γ. Κεχαγιά-Μεγάλη η καταστροφή στη σταφίδα

Εκτιμήσεις πρώτα στα προϊόντα άμεσης συγκομιδής

Ο Μίνωας και η Νεφέλη, φαίνεται πως έβαλαν ταφόπλακα στους κόπους των Ηλείων αγροτών. Οι καλοκαιρινές πολυήμερες και επίμονες καταιγίδες δεν άφησαν περιθώρια στους παραγωγούς, που είδαν να καταστρέφεται ότι είχαν καλλιεργήσει στα χωράφια τους. Καρπούζια, πεπόνια, βιομηχανική τομάτα, πιπέρα, κηπευτικά δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα κατά τη συγκομιδή ή λίγο πριν. Όμως το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχθηκε – για τρίτη συνεχόμενη χρονιά – η σταφίδα. Το 2016 τη βρήκε στο αλώνι, το 2017 ο καύσωνας, το 2018 η ασταμάτητη βροχή… Και φέτος η ζημιά είναι η μεγαλύτερη γιατί ήρθε σε μια στιγμή που η καλλιέργεια χρειαζόταν τις καλύτερες συνθήκες για να αναπτυχθεί σωστά για το επόμενο διάστημα έως την συγκομιδή.

Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πάτρας Γιώργος Κεχαγιάς, μιλώντας στους παραγωγούς, επισήμανε πως οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου βρήκαν πολλά προϊόντα στη συγκομιδή ή κοντά στη συγκομιδή και δημιούργησαν μεγάλες ζημιές. Τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η κορινθιακή σταφίδα, όπου η κακοκαιρία πέτυχε την καλλιέργεια στο στάδιο που ανεβάζει σάκχαρα και η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ο κ. Κεχαγιάς επισήμανε πως πέρα από το σκάσιμο του καρπού, το χειρότερο θα είναι η ποιοτική υποβάθμιση, που θα φανεί στο αλώνι. Σημείωσε πως στις εκτιμήσεις θα υπολογιστεί πέραν του ποσοτικού και το ποιοτικό ζήτημα στην καλλιέργεια.

“Φαίνεται πως οι ζημιές είναι μεγάλες. Δυστυχώς οι κλιματικές συνθήκες είναι τέτοιες, με το μεγάλο όγκο νερού στο έδαφος, όπου ανακυκλώνεται η υγρασία απο το έδαφος στα φύλλα και αυτό αποτελεί την τροφή του βοτρίτη. Τα λίγα σάκχαρα όμως επαρκούν ώστε να αναπτυχθεί ο βοτρίτης. Παράλληλα έχουμε και όψιμη σήψη. Όλα αυτά δημιουργούν μια σοβαρή υποβάθμιση στο προϊόν που επιδεινώνεται και οι σταφίδες έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν. Στα πιο ορεινά φαίνεται μια διαφοροποίηση στη ζημιά, όμως αυτό δε σώζει την κατάσταση” σχολίασε ο κ. Κεχαγιάς.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, το καρπούζι, την τομάτα, το πεπόνι, τα πιπέρια, καλοκαιρινά κηπευτικά και άλλα, σημείωσε πως έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Ο προγραμματισμός του ΕΛΓΑ είναι οι γεωπόνοι να εξετάσουν άμεσα τα κηπευτικά και τα προϊόντα άμεσης συγκομιδής, ακόμα και από τώρα που είναι περίοδος των υποβολών αιτήσεων και στη συνέχεια να εξεταστεί ο όγκος των αιτήσεων απο την κορινθιακή σταφίδα, γιατί όπως τόνισε είναι αποθαρρυντικά τα μηνύματα για την καλλιέργεια με πάρα πολλές δηλώσεις. Η διαδικασία των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.

“Κάνουμε το σταυρό μας να μην ξαναβρέξει. Γιατί αν ξαναβρέξει τα πράγματα αλλάζουν και δεν μπορώ να προβλέψω τι μπορεί να γίνει. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση και έχουμε ζητήσει περισσότερο προσωπικό. Ήδη έχει έρθει προσωπικό απο άλλο υποκατάστημα και εμείς έχουμε ξεκινήσει τις εκτιμήσεις. Θα τελειώσουμε άμεσα με τα κηπευτικά, το καρπούζι, την τομάτα για να πάμε στην σταφίδα ξεκινώντας από τις πιο πρώιμες περιοχές” είπε ο κ. Κεχαγιάς για τον προγραμματισμό που έχει γίνει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος