FOLLOW US: facebook twitter

«Ο άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος»: Ενδιαφέρουσα η χθεσινή διάλεξη του Ψυχολόγου Αντώνη Ρούσσου Κτήμα Μερκούρη

Ημερομηνία: 10-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Με μεγάλη συμμετοχή του κοινού της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας δόθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο Κτήμα Μερκούρη η διάλεξη του

Δρ. Αντώνη Ρούσσου που είχε ως θέμα της:

Ο άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος.

Μετά το καλωσόρισμα, τον προλόγισαν οι Φιλόλογοι καθηγητές κ.κ. Βάσω Σωτηροπούλου και Κώστας Καρασκούτης οι οποίοι αναφέρθηκαν στο κοινωνικό και συγγραφικό του έργο.

Στη συνέχεια ο κύριος Ρούσσος ανέπτυξε με ιδιαίτερο τρόπο το δύσκολο αυτό θέμα και συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Όσο κι αν φαίνεται παράξενο να θεωρούμε άγνωστο αυτό που είμαστε, δεν είναι μάταιος ο κόπος που μπορούμε να κάνουμε για να ξεχωρίσουμε το ΕΙΝΑΙ του ανθρώπου από την ΥΠΑΡΞΗ του. Γιατί ο άνθρωπος είναι κάτι το άπειρο στην ουσία του, για την οποία δεν έχει ούτε ευθύνη και ούτε θα πρέπει να του αποδοθούν συγχαρητήρια ή επιπλήξεις. Περιέχει την ανθρώπινη φύση και είναι αυτό που είναι.

Αντίθετα η ύπαρξη αφορά ό,τι ο άνθρωπος διαλέγει να ζήσει μέσα στον χώρο και στο χρόνο (ύπαρξη) και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι υπεύθυνος για τα βιώματα του, τα οποία γίνονται πραγματικότητα θετική ή αρνητική ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα άπειρα στοιχεία που έχει σαν περιουσία μέσα του (στο ΕΙΝΑΙ του).

Στη φύση του (ΕΙΝΑΙ) άπειρος και χωρίς ευθύνη. Στην ύπαρξη περιορισμένος μέσα στο χώρο και στο χρόνο, αλλά υπεύθυνος για ό,τι αποφασίζει να βιώσει.

Η ανάπτυξη της ενσυνείδητης σκέψης πάνω σ΄ αυτό το θέμα μας κάνει να λέμε:

Ανθρώπινη συνείδηση, με ανθρωπιά γεμάτη·

της αρετής ακόλουθος, της γνώσης υπηρέτης·

ελεύθερη και δίκαιη, κατάλληλη να είναι

πραγματικά ανθρώπινη· του θείου κληρονόμος!”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος