FOLLOW US: facebook twitter

«Ολα τα… χαμένα έγγραφα θα βρεθούν»

Ημερομηνία: 13-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Οι υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ είναι «συγκοινωνούντα δοχεία». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρία Παπασπύρου, τα πορίσματα και ειδικά του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν παραδοθεί στα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς. Η ίδια ξεκαθάρισε τον δικό της ρόλο, που πουθενά δεν εμπλέκεται ούτε με πολιτικούς ούτε με πολιτική, και διαβεβαίωσε για την πολύ μεγάλη ακρίβεια των στοιχείων που θα περιέχονται στα πορίσματα.

Δέχτηκε να απαντήσει στα ερωτήματά μας στον πιεσμένο -λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς- χρόνο της.

• Δημοσιεύματα σας κατηγορούν ότι, λόγω «φιλοδοξίας», ακολουθείτε «τα χνάρια του προκατόχου σας, Λ. Ρακιντζή, που απασχολούσε την κοινή γνώμη με αποσπασματικές δηλώσεις πτυχών των ερευνών της ανεξάρτητης αρχής», ενώ σας αποδίδουν ακόμα και σκοπιμότητα σε καθυστερήσεις ερευνών γύρω από δημόσια πρόσωπα.

Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τους δημοσιογράφους ή να κλείνω τα τηλέφωνα, όταν με ρωτούν για την πορεία των ελέγχων, αρκεί βέβαια κι εκείνοι να μεταφέρουν επακριβώς τις απαντήσεις μου. Είναι ερωτήματα στα οποία ζητούν και δικαιούνται απαντήσεις και οι πολίτες. Οφείλω να κάνω σαφές ότι εμείς δεν ελέγχουμε πολιτικά πρόσωπα. Από εμάς διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η προκαταρκτική έρευνα είναι σε εξέλιξη και τον έλεγχο διενεργεί το ΣΟΕΕ, δηλαδή το μεικτό κλιμάκιο επιθεωρητών. Τα μεικτά κλιμάκια είναι δύο: ένα για το ΚΕΕΛΠΝΟ κι ένα για τη Novartis. Ο ΓΕΔΔ είναι ο επικεφαλής του ΣΟΕΕ. Δεν μετέχει στον έλεγχο.

Αυτό που ελέγχουμε είναι το τεχνικό κομμάτι: Πώς έγινε η τιμολόγηση, αν οι επιτροπές αποφάσισαν σωστά, πώς βγήκε η τιμή του κάθε φαρμάκου, αν υπήρχαν κυκλώματα από δημοσίους υπαλλήλους και υπηρεσιακούς παράγοντες κ.λπ. Εμείς αυτούς ελέγχουμε, μέχρι τον γενικό διευθυντή. Από εκεί και πέρα, είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Εμείς ερευνούμε κατ’ εντολήν της Δικαιοσύνης. Εντολείς είναι οι εισαγγελείς διαφθοράς και εντολοδόχοι οι επιθεωρητές.

• Ως πρώην δικαστικός, με πλούσια εμπειρία, ακούτε κι εσείς σήμερα όλα όσα διατυπώνονται σε βάρος των εισαγγελέων Διαφθοράς, όπως συχνά έχει συμβεί και στο παρελθόν σε βάρος άλλων δικαστικών την ώρα που διεξάγουν έρευνες. Υπάρχει τρόπος να προστατευτούν οι άνθρωποι που χειρίζονται παρόμοιες υποθέσεις;

Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και πρέπει να την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της. Επίσης, τα δημοσιεύματα που βγαίνουν δεν κάνουν καλό στην υπόθεση. Εκφοβίζουν τους επιθεωρητές, κάνουν μηνύσεις στους επιθεωρητές, τους υβρίζουν, ενώ είναι απλά δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν τη δουλειά τους.

• Τώρα, πάντως, εκφοβίζουν και τους μάρτυρες…

Για τους μάρτυρες δεν μπορώ να μιλήσω, δεν έχω σχέση. Ο νόμος είναι σαφής κι όποιος θέλει μπορεί να τον διαβάσει. Δυστυχώς, ο δικαστής δεν έχει κανέναν τρόπο να υπερασπίσει τον εαυτό του απέναντι σε ύβρεις και συκοφαντίες. Το έχω περάσει και το ξέρω. Μόνο με τη δουλειά τους μπορούν να απαντήσουν οι δικαστές. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Με τα πορίσματα που θα βγάλουν τα κλιμάκια, θα απαντήσω.

Η δουλειά η δική μας πρέπει να είναι αντικειμενική, χωρίς επιρροές και, φυσικά, για τον κάθε έλεγχο υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική δουλειά και μεθοδολογία. Θα ελεγχθούμε όλοι στο τέλος! Ο ΓΕΔΔ δεν έχει καμία ανάμειξη στην προανάκριση. Μόλις παραλαμβάνω ένα έγγραφο, άμεσα πρωτοκολλείται και αποστέλλεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Με τον ίδιο τρόπο τα έγγραφα των υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ στάλθηκαν άμεσα στην Εισαγγελία και διενεργείται ήδη προκαταρκτική.

• Κάποιοι σας κατηγορούν για καθυστερήσεις.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα έγγραφα ήρθαν πολύ αργά στα χέρια μας. Από τον Μάιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2017. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνει ενδελεχής και σωστή έρευνα. Δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν άνθρωπο χωρίς εμπεριστατωμένα στοιχεία και ολοκληρωμένη έρευνα. Ωστόσο, ήταν προφανές ότι στην περίπτωση της Μάνδρας με 23 νεκρούς συμπολίτες μας και κινδύνους με την όποια επόμενη καταιγίδα ο έλεγχος έπρεπε να γίνει «χθες» και έτσι έγινε.

• Δημοσιεύσαμε προ ημερών στην «Εφ.Συν.» καταγγελία του πρώην υπουργού Υγείας, Γιώργου Σούρλα, για μια περίεργη κλοπή τιμολογίων του ΕΟΦ λίγο πριν αρχίσει ένας συγκεκριμένος έλεγχος για τα εισαγόμενα συστατικά των φαρμάκων. Εσείς είχατε παρόμοιες «απώλειες»;

Δυστυχώς και στις δύο υποθέσεις! Στη Novartis έχουμε εντοπίσει ότι λείπει το ηλεκτρονικό αρχείο του ΕΟΦ από το τέλος του 2011 έως το 2012 και στο τμήμα φαρμάκων και τιμολόγησης του υπουργείου Υγείας λείπουν τα χρόνια 2012-2013. Τα έγγραφα, όμως, θα βρεθούν (του φυσικού και του ηλεκτρονικού αρχείου) -δεν θα σας πω εδώ το πώς.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν τα περιφρούρησαν. Οταν χάνονται έγγραφα, η τήρηση των οποίων είναι στην ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων και βρίσκονται αλλού, σε άλλα μέρη, αυτό είναι σοβαρότατο αδίκημα. Το ίδιο έγινε και στη ΣΤΑΣΥ, ενώ, μετά το πόρισμα, τιμωρήθηκαν οι υπάλληλοι που κατέστρεψαν τα στοιχεία όλων των σταθμών, πλην τριών που πρόλαβαν και τα πήραν οι επιθεωρητές. Εμείς, όμως, τελικά τα βρήκαμε. Ετσι και τώρα, δεν μένει τίποτα κρυφό. Θα τα βρούμε όλα!

• Σας επιτέθηκαν ακόμα και προσωπικά, με συκοφαντίες και δημοσιεύματα που επαναλήφθηκαν και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Εξεδωσα ήδη δελτίο Τύπου (είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της «Εφ.Συν.») για όσα αναφέρονται σχετικά με την προσωπική μου ζωή. Αν και ούτε είμαι ούτε με ενδιαφέρουν τα πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι δυνατόν να υπονοείται ότι οι όποιες φιλικές μου σχέσεις θα έχουν συνέπεια στις πράξεις μου. Ολα είναι ψευδή και τα περί διαμονής και τα περί φιλοξενίας.

Γίνεται προσπάθεια στόχευσης και ποινικοποίησης της ιδιωτικής και προσωπικής ζωής, είναι τρομερό αυτό! Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα. Η πορεία μου στον δικαστικό κλάδο είναι διαυγής και ποτέ δεν έδωσα την παραμικρή αφορμή για τέτοιες σκέψεις. Δεν έχω ούτε μια πειθαρχική δίωξη σε βάρος μου, ενώ οι εκθέσεις όλων των βαθμίδων δικαστικών για μένα ήταν εξαίρετες.

Με ενδιαφέρουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και πώς τελικά και οι ίδιοι θα προστατευτούν. Με ενδιαφέρει να κατανοήσουν όλοι τι σημαίνει διαφθορά στο Δημόσιο. Αν δεν λύσουμε αυτό το θέμα, η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Πρέπει να μπει τέλος στη διαφθορά και στη διαπλοκή στο δημόσιο σύστημα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος