FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς-δημοτικούς και ιδιωτικούς της Ηλείας-Φόβοι ότι θα μείνουν πολλά παιδιά «εκτός»

Ημερομηνία: 01-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Διαμαρτυρίες από δεκάδες γονείς που δεν έλαβαν voucher και κρίνονται ως επιλαχόντες

Ξεκίνησαν από την Δευτέρα και θα συνεχίζονται για όλο το καλοκαίρι έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, οι εγγραφές των παιδιών, που οι γονείς τους έχουν λάβει το voucher, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ δημοτικά και ιδιωτικά, μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων από την ΕΕΤΑΑ. Οι ωφελούμενες μητέρες (ή ο δικαιούχος κηδεμόνας) από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» μπορούν πλέον προσέρχονται με το voucher στα γραφεία των παιδικών σταθμών ώστε να πραγματοποιηθεί η κατοχύρωση της εγγραφής του παιδιού τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μας έρχονται από παιδικούς σταθμούς της Ηλείας, πολλά παιδιά αναμένεται τουλάχιστον σε πρώτη φάση να μείνουν «εκτός», καθώς γονείς διαμαρτύρονται ότι ενώ είχαν όλα τα τυπικά προσόντα δεν πήραν το voucher και δεν συμπεριλμβάνονται στις καταστάσεις των τελικών δικαιούχων, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περάσει στους επιλαχόντες οι οποίοι είναι πολλοί. Εκτιμάται ωστόσο ότι και οι επιτυχόντες που ωφελούνται από το πρόγραμμα δεν είναι σίγουρο ότι θα εγγράψουν και τα παιδιά τους, καθώς το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν θέσεις, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση για να δοθούν voucher σε όλους.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κατατέθηκαν 125.000 αιτήσεις για την φιλοξενία 165.000 παιδιών. Τα voucher που θα δοθούν ανέρχονται σε περίπου 110.000 ενώ αναμένεται και αύξηση του προϋπολογισμού και παράλληλα αύξηση των επιταγών δωρεάν φιλοξενίας. Έως αυτή την στιγμή μένουν εκτός περίπου 40.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, κάτι που είχε συμβεί και πέρσι. Ωστόσο τον Σεπτέμβρη όταν θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές θα αλλάξουν χέρια χιλιάδες από τις επιταγές φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Ο λόγος είναι ότι όσοι προχθες ότι είναι ωφελούμενοι θα δυσκολευτούν, αν δεν έχουν εξασφαλίσει ήδη, να βρουν θέσεις μέσω του προγράμματος αφού χιλιάδες είναι οι γονείς που έχουν ήδη «κλειδώσει» τις θέσεις πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα!  Αποτέλεσμα όσοι δεν μπορέσουν να βρουν θέση , θα δοθεί στους επιλαχόντες δεύτερη ευκαιρία με την αναδιανομή των voucher και το «μαγικό χαρτάκι» θα περάσει στα χέρια τους. Εξάλλου, όσοι δεν βρουν θέση σε δομές, θα «χάνουν» τα σχετικά voucher και θα αναδιανεμηθούν σε όσους επιλαχόντες έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση τον Σεπτέμβρη με το που λήξουν οι εγγραφές.

Με λίγα λόγια, οι γονείς που δεν πήραν στα χέρια τους το voucher – ενώ όπως λένε το είχαν εξασφαλίσει με τα ίδια κριτήρια τα προηγούμενα χρόνια- βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και περιμένουν το Σεπτέμβρη να γίνει η εξέταση των επιλαχόντων.

Ήδη στους παιδικούς σταθμούς της Ηλείας, δημοτικούς και ιδιωτικούς, τα τηλέφωνα έχουν «σπάσει» στην κυριολεξία, κυρίως από γονείς που έχουν κριθεί επιλαχόντες και διαμαρτύρονται.

1366 θέσεις στους παιδικούς σταθμούς της Ηλείας

Μπορεί οι δήμοι της Ηλείας να ανήκουν στους 184 της χώρας στους οποίους θα εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή και τα παιδιά που έχουν κλείσει τα 4 τους χρόνια θα φοιτήσουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία, οι επιδοτούμενες όμως θέσεις μέσω ΕΣΠΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς (δημοτικούς και ιδιωτικούς) αλλά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, είναι 1.366, 902 Προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, 89 βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, καθώς και 375 παιδιά στα ΚΔΑΠ.  Ειδικότερα για όλες τις προαναφερόμενος δομές, στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης 142 θέσεις, στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, 133 θέσεις, στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 61 θέσεις, στο δήμο Ζαχάρως 85 θέσεις, στο δήμο Ήλιδας συνολικά 246 θέσεις, στο δήμο Πηνειού 81 θέσεις και στο δήμο Πύργου 618 θέσεις – συμπεριλαμβανομένων δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος