FOLLOW US: facebook twitter

Νοέμβρης μήνας

Ημερομηνία: 02-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με διάρκεια 30 ημερών. Πήρε τ’ όνομά του από τη λατινική λέξη November, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό novem (εννέα) επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο ένατος κατά σειρά μήνας. Στη συνέχεια με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, διατήρησε όμως την παλιά του ονομασία.

Μήνας γιορτινός αφού κουβαλάει μαζί του το πανηγύρι της ελιάς (λιομάζωμα) και της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων /Νοέμβρης οργώματα κι ελιές δεν απολείπουν οι δουλειές.

Ανακατωμένος λόγω των ακατάστατων καιρικών συνθηκών, βροχάρης για τις βροχές του /ο Νοέμβρης με βροχή σκάβει-σπέρνει όλη τη γη/.

Αγιομηνάς από την εορτή του Αγίου Μηνά, μα και κρασομηνάς επειδή ανοίγουν τα βαρέλια με το καινούργιο κρασί /ο Νοέμβρης κι αν βροντά το κρασάκι να ’ναι καλά.

Μήνας προάγγελος του επερχόμενου χειμώνα με την ψύχρα του να αντανακλά την προαιώνια αλλαγή των εποχών /το Νοέμβρη κρύο κάνει κι η φωτιά θα μας ζεστάνει.

Ο μήνας τέλος αυτών που απολαμβάνουν την ουτοπία των ορέων ή προτιμούν να ζουν στα όρη της ουτοπίας τους /Η πούλια βασιλεύοντας στέλνει το μήνυμά της. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος