FOLLOW US: facebook twitter

Νικόλαος Αχ. Διάκος: Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν

Ημερομηνία: 01-10-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”29633″ img_size=”full”][vc_column_text]Όταν   κατέχεις   μία  θέση  αιρετού  ο κανόνας  λέει ότι  πρέπει να την υποστηρίζεις  κάθε  μέρα  και σε  κάθε  ευκαιρία , όχι  για  να  δικαιολογήσεις  την επιλογή των  ψηφοφόρων , αλλά κυρίως για να διατηρήσεις την  αναγνωρισιμότητα  και να  κρατήσεις όσο περισσότερους ψηφοφόρους  γίνεται  για την επόμενη αναμέτρηση και  ν’ αποκτήσεις  και  καινούργιους  .

Εκτός  λοιπόν  από τις  υποχρεωτικές  παρουσίες  που έχεις  σε εθνικές  γιορτές  , υποδοχές  επισήμων  και εργασιακές  επαφές έχεις  να πηγαίνεις και στα τραπέζια , στους γάμους  και τα  βαφτίσια  , στις  κηδείες  και τα  πανηγύρια.

Και μέχρι εδώ  καλά  , αφού μπορείς  και ανταπεξέρχεσαι  με  στερεότυπες  εκφράσεις τύπου να ζήσετε, ο Θεός  να  τον συγχωρέσει,   στην  υγειά  μας  και του χρόνου.

Όταν  όμως  πρέπει να μιλήσεις και να  πραγματευτείς  ένα θέμα  που αφορά  τον τόπο σου  και έχει  και προβλήματα  πρέπει να είσαι όχι μόνο  καταρτισμένος  αλλά  διαβασμένος . Έτσι και τιμάς  την θέση που κατέχεις  και καταξιώνεσαι και δεν σχολιάζεσαι στα πηγαδάκια επιτιμητικά .

Μεταξύ των απόψεων λοιπόν που εκφράσθηκαν αυτές  τις  τελευταίες ,  καυτές  για τον δρόμο Πάτρα – Πύργος  ,εβδομάδες  ήταν και  οι ακόλουθες:

Η  πρώτη  άποψη ήταν να ενταχθεί  το έργο στην σύμβαση παραχώρησης  της Ολύμπιας    οδού και η δεύτερη  να ξαναδημοπρατηθεί  ως  ενιαία  εργολαβία .

Κουβέντες  στον αέρα  για την διαφοροποίηση  των  τεκταινόμενων  , χωρίς  καμία τεκμηρίωση και κυρίως  χωρίς  καμία βάση εγκυρότητας  ή δυνατότητας πραγμάτωσης.

Κατ’ αρχήν  το  συγκεκριμένο  έργο χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ  ( ΣΕΣ) .  Άρα  μόνο ως   δημόσιο  έργο  μπορεί να γίνει με την προβλεπόμενη  (  αν προβλέπεται ) μικρή  ποσοστιαία  συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου.

Η σύμβαση  παραχώρησης  είναι  επιχειρηματική ενέργεια , το έργο  χρηματοδοτείται  από τους  παραχωρισιούχους  και μετά την αποπεράτωση  του  ΄΄  παραχωρείται  ΄΄ η εκμετάλλευσή του   για  τριάντα  (30) συνήθως  χρόνια.  Στην περίπτωση  αυτή το δημόσιο συμμετέχει  με μικρό ποσοστό, του οποίου  συνήθως  το 50% καλύπτει  η Ε.Ε.

Τις  μελέτες  συντάσσει  ο παραχωρισιούχος  με βάση  τις  τιμές  του εθνικού τιμολογίου και δίνει  μια  έκπτωση  επί του  προϋπολογισμού του έργου.

Στην  περίπτωση  της  Ολυμπίας  οδού   το  ΄΄ Άπιον  Κλέος ΄΄, η  κοινοπραξία  δηλαδή  των εθνικών εργολάβων  με την Γαλλική   VINCI και την  Γερμανική  HOCHTIEF   είχε  δώσει έκπτωση  12%.

Οι  εκπτώσεις   των προσωρινών  μειοδοτών σήμερα , για  το κομμάτι  Πάτρα-Πύργος , είναι  πάνω  από 50%.

Και  γεννάται  το εύλογο  ερώτημα, ποιο  κοινοπρακτικό σχήμα ή ποια εταιρεία  θα δεχόταν να κάνει  το συγκεκριμένο κομμάτι ( Πάτρα –Πύργος ) με σύμβαση παραχώρησης και  με έκπτωση 50%, την στιγμή  που οι παραχωρισιούχοι  του  ΄΄Άπιον Κλέος ΄΄ είχαν  την  σύμβαση παραχώρησης  της Ολυμπίας  οδού  ( Πάτρα  – Πύργος – Τσακώνα  ) με 12% και την΄΄κλώτσησαν΄΄;

Με  τι  χρήματα  θα  εκτελέσουν το έργο  οι παραχωρισιούχοι αφού  οι τράπεζες  πλέον είναι  αρνητικές  ( γι’ αυτό εγκαταλήφθηκε και το  Πάτρα – Πύργος  από  το   ΄΄Άπιον  Κλέος΄΄) . Όχι βέβαια με χρήματα  του  κουμπαρά  τους ΣΕΣ.

Όσον αφορά  τώρα βέβαια  την επαναδημοπράτηση  όλου  του έργου  σε μία  μόνο εργολαβία (,γιατί  ακούστηκε  κι  αυτό )  αυτό  κι αν είναι ουτοπία.

Κατ΄αρχήν  δεν υπάρχει  χρόνος  δημοπράτησης – ένταξης  και  εκτέλεσης .  Και  κατά  δεύτερο  λόγο  το έργο για να εγκριθεί ( αν εγκριθεί)  θα πρέπει να έχει έκπτωση  τουλάχιστον  ίση ή μεγαλύτερη  από τον μέσο όρο των σημερινών  εκπτώσεων .

Είναι  βέβαια  περισσότερο  από σίγουρο ότι  οι  εθνικοί εργολάβοι  και οι  εκ  της Ευρώπης  συνεταίροι  τους δεν  έχουν  διάθεση  ν’ ανέβουν τόσο   ψηλά  , γεγονός  που απεδείχθη  και στις επί μέρους  εργολαβίες  όπου οι εκπτώσεις  τους ήταν  στο  +,  –   30% .

Ωραία  να  βγαίνουμε  λοιπόν και να  προτείνουμε και να λέμε  και να  επιμένουμε  , αλλά  προσοχή  αυτό που θα  λέμε   να  …… να  είναι εφικτό , να  είναι  εφαρμόσιμο και επί πλέον  να  παράγει  έργο καλύτερο  , ταχύτερο  και ή  δυνατόν  μεγαλύτερο  από το τρέχον.

Όλα  τ΄  άλλα  που γίνονται  για να  μένουμε  στο προσκήνιο , μόνο σύγχυση  και  ερωτηματικά προκαλούν , διαιρούν  τις  απόψεις  και προσφέρουν  κακές  υπηρεσίες  στο έργο, όταν μάλιστα  εκστομίζονται από τέτοια   επίσημα  χείλη , δηλαδή  ανθρώπων  που σήμερα  ηγούνται  της  κοινωνίας  και το χειρότερο  που θέλουν  και να παραμείνουν  στην  επικαιρότητα   αλλά και να ανανεώσουν    την θητεία  τους.

Ο Πρόεδρος 

Νικόλαος  Αχ. Διάκος

Μηχ/γος-Ηλεκ/γος

Μηχανικός  Ε.Δ.Ε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia