FOLLOW US: facebook twitter

Η Ολυμπία ταξιδεύει στον κόσμο: Η παρουσίαση της πλατφόρμας της UNESCO – World Heritage Journeys

Ημερομηνία: 01-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας «Περιηγήσεις στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – World Heritage Journeys», που έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην Ολυμπία. Στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου οι παριστάμενοι είδαν το πρόγραμμα προώθησης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, ως ενός από τους 34 κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μεγάλης κλίμακας αυτή δράση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 που επίσης έχει σκοπό να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Την εισήγηση του θέματος έκανε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Ίρις Κόλια, ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος την παρουσίαση της ιστοσελίδας, σε μια συνεργασία για την εκδήλωση με τους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Ηλείας Χρήστο Λιάγκουρα και Ρούλα Λεβεντούρη.

Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο έγιναν τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης με θέμα «Έρευνα και Αναστήλωση Μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας» σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεννόηση αφενός με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αφετέρου με επιλεγμένους φορείς από την Ηλεία, συνεργάστηκε με την UNESCO και το National Geographic για περισσότερους από 18 μήνες προκειμένου να αναπτύξει το εμπνευσμένο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιεχόμενο, το οποίο εμφανίζεται στην πλατφόρμα. Τα εγκαίνια της πλατφόρμας «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys», πραγματοποιήθηκαν στα Κεντρικά Γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, στα μέσα Σεπτέμβρη.

Οι «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys», προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν σε τέσσερις διαδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς: στην Βασιλική Ευρώπη, στην  Αρχαία Ευρώπη, στην Ρομαντική Ευρώπη και στην Υπόγεια Ευρώπη που συνυπάρχουν για να διηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες από την κληρονομιά και την ιστορία της Ευρώπης. Ο δικτυακός τόπος διαθέτει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία για να υποστηρίξει τους ταξιδιώτες στο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διακοπών τους με βάση τις πληροφορίες που έχουν παρέχουν οι τοπικοί φορείς για την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών.

Η νέα πλατφόρμα φέρνει Κινέζους τουρίστες

Οι Περιηγήσεις στα Μνημεία της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys , θα διαδραματίσουν, επίσης, βασικό ρόλο στην προσέλκυση κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη δεδομένου ότι το 2018 έχει κηρυχθεί Τουριστικό Έτος ΕΕ / Κίνας. «Είναι πολύ τιμητικό και μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι εργαστήκαμε με τους δυο διακεκριμένους και διεθνώς καταξιωμένους οργανισμούς, την UNESCO και το National Geographic σε ένα τέτοιο υψηλής στόχευσης έργο. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ολυμπίας μαζί με της Επιδαύρου εκπροσωπούν την Ελλάδα στην ενότητα «Αρχαία Ευρώπη». Το όφελος από την προβολή της Ολυμπίας μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας στο παγκόσμιο στερέωμα και σε ανεξάντλητες «αγορές» όπως αυτή της Κίνας, αναμένουμε να είναι πολύ μεγάλο» τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της η  Προϊσταμένη της Εφ.Α. Ηλείας Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια. Δεδομένου ότι η πλατφόρμα είναι δυναμική και έχει σχεδιαστεί ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς από τους εταίρους του έργου, ένας από τους οποίους είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπάρχει η πρόθεση στο μέλλον να ενταχθούν στον ιστότοπο και άλλοι αξιόλογοι προορισμοί, δραστηριότητες και εμπειρίες από την περιοχή της Ολυμπίας και της Ηλείας πλην όσων έχουν ήδη συμπεριληφθεί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και της Ηλείας. Να σημειώσουμε πως η κάλυψη των εκδηλώσεων έγιναν με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Σωματείου Επαγγελματιών Φωτογράφων Hλείας «Φωτακτίς».

Μεταξύ άλλων στην κεντρική εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Δεββές, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αηδόνης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κωσταριάς, η δημ. σύμβουλος κα Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κ. Κατσαρός, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Πύργου κ. Ζαχαρόπουλος, ο δασάρχης Πύργου κ. Λάττας κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος