FOLLOW US: facebook twitter

Νικόλαος Αχ. Διάκος: Λίγη λογική, λιγότερη απληστία

Ημερομηνία: 06-08-2018 | Συντάκτης:

Όλοι  γνωρίζουμε   από πρώτο  χέρι  ότι  η  Ηλεία  διαθέτει  μερικούς    από  τους   μεγαλύτερους  παράνομους   παραλιακούς οικισμούς.

Η διαφορά   τους  από το Πόρτο  Ράφτη  ή το  Μάτι είναι  ότι  οι  οικισμοί   είναι  σε  όλη  τους   την έκταση  σχεδόν  παραλίμνιοι  με  λίγα δένδρα  ( αλμυρίκια και μουριές ) σε  αντίθεση  με τους  καταστραφέντες  οικισμούς  που καλύπτονταν  από αιωνόβια  πεύκα  και στρώμα  από  φυτικές  καρφοβελόνες    και   εμπρηστικά  κουκουνάρια.

Και  βέβαια  εδώ  είναι  το  παράδοξο ,  συντοπίτες  μας   που έφυγαν   μετανάστες  στο  εξωτερικό  και γύρισαν  μετά  από  χρόνια   βρήκαν τις  περιουσίες  τους  λογγομένες   ( με πεύκα  και κυπαρίσσια ) και άρα  κατά  το πνεύμα  του δασαρχείου  , δασική έκταση.

Εκεί  στο  Μάτι   και το  Πόρτο  Ράφτη  , ήταν  μεν κατά  τα λεγόμενα    δασική έκταση  , την επόπτευε  το δασαρχείο  , δεν άφηνε   να κόψεις  κλάρα   ή να  καθαρίσεις      αυλή  από την άγρια  βλάστηση, αλλά  δεν διεκδικούσε  και την κυριότητα  με κάποια  πρωτόκολλα  διοικητικής  αποβολής.

Πέρα    όμως  απ’ αυτές  τις  λεπτομέρειες  οι  παράνομοι  οικισμοί    της Ηλείας  και   οι  καταστραφέντες  οικισμοί   μοιάζουν  σ’ ένα  σημείο  . Στα  στενά   δρομάκια  που οδηγούν  από τον κεντρικό δρόμο στην παραλία.

Σε πολλά σημεία  χωράει  ένα  γαϊδούρι  κι ένα άλογο  ή σε άλλα  σημεία αν  διασταυρωθούν   δύο πεζοί  , ο ένας  πρέπει να σταματήσει  για  να περάσει ο άλλος.

Το χειρότερο  βέβαια    είναι  ότι  σε πολλά  σημεία και ο  κεντρικός δρόμος   σε ορισμένους  συνοικισμούς  έχει  στενέψει  επικίνδυνα , προκειμένου να καταπατηθεί  ένα μέτρο  γης  επί πλέον , σε βάρος της κυκλοφορίας.

Θα δείτε  δε και το εξής περίεργο  ότι όταν υπάρχει   υπερβολική  παρανομία  (  φέρνουμε  το καινούργιο χαγιάτι  στην μέση περίπου του κεντρικού δρόμου ) , προκειμένου να κατοχυρώσουν  την υπερβολική  τους  παρανομία έναντι   των εποχούμενων    , φτιάχνουν   κι ένα   εκκλησάκι  στη θέα  του οποίου  , παύει  κάθε  σκέψη  παρέμβασης.

Δεν    έχουν πλέον  το Θεό  τους  γιατί προσπαθούν  να   συγκαλύψουν  και να διατηρήσουν  την προκλητική τους παρανομία  πίσω από την θρησκεία  και την ευσέβεια  που αισθάνεται  ο καθένας  στη θέα  του   σταυρού  και του  αναμένου επί  24 -ώρο καντηλιού  .

Και   μη νομίζετε   ότι κι εδώ   η διαφυγή  είναι  εύκολη σε  περίπτωση  που μετά  από  σεισμό  , προβλεφθεί  η εκκένωση   των παραλιακών οικισμών  λόγω  του επερχόμενου   παλιρροϊκού κύματος  για παράδειγμα , γιατί από την στιγμή που θα κινηθούν αυτοκίνητα  και στα δύο ρεύματα,  τότε  το μπλοκάρισμα θα είναι βέβαιο  αφού και τα παρκαρισμένα  στην άκρη του δρόμου οχήματα  θα δυσχεράνουν την  ομαλή κυκλοφορία  περαιτέρω .

Είναι καιρός λοιπόν  , η κεντρική κυβέρνηση    χωρίς  πλεονεξία,  σιγά  και με ενέργειες  χαμηλών τόνων  να προσπαθήσει να βάλει τάξη πολεοδομόντας  το χώρο  και επιβάλλοντας  γι’ αυτό  το εγχείρημα ανταποδοτικά τέλη  , ώστε σε βάθος  χρόνου να επέλθει μια τακτοποίηση ανώδυνη  ,     με γνώμονα  την αδυναμία  καταβολής  μεγάλων ποσών  λόγω κρίσης , αλλά και λόγω  του γεγονότος  ότι η κρίση  μετέτρεψε  τους  παραθεριστικούς  οικισμούς σε οικισμούς   μόνιμης  κατοικίας  .

Ας  συνευρεθούν  λοιπόν  με πρωτοβουλία  του  αναπληρωτή  υπουργού ΥΠΕΚΑ  κ. Φάμελου    οι  επικεφαλείς  του   1ου και 2ου βαθμού  ,   οι πρόεδροι των συλλόγων  των οικιστών  και τα προεδρεία  των  επιστημονικών  οργανώσεων  , ώστε να δημιουργήσουν  μία  επιτροπή  , η οποία θα κάνει σοβαρές  πλέον προτάσεις,  ώστε  να ξεκινήσει η πολεοδόμηση των οικισμών για την ασφάλεια  των  οικιστών   και   προς  ωφέλεια  του κοινωνικού συνόλου.

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΑΧ. ΔΙΑΚΟΣ

ΜΗΧ/ΓΟΣ-ΗΛΕΚ/ΓΟΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ  Ε.Δ.Ε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος