FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Μπαλαούρας: Και άλλα μέτρα για την πρωτογενή παραγωγή

Ημερομηνία: 20-12-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30340″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Μάκη Μπαλαούρα

Τώρα που τελειώνει το 2017, θέλω να κάνω έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες, όπου κινήθηκε με στόχευση την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία της μικρομεσαίας αγροτιάς, και να πω λίγα λόγια για το τι σχεδιάζουμε για το 2018.

 

Φορολογικό

Στο φορολογικό, καταργήσαμε το νόμο 4172/2013 της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που φορολογούσε το αγροτικόεισόδημα από το πρώτο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων. Στη θέση του φέραμε νέο φορολογικό, με το οποίο προστατέψαμε το αγροτικό εισόδημα μέσα από τρεις τομές: Η πρώτη ήταν η θέσπιση του ατομικού αφορολόγητου ορίου, μέχρι 9.550 ευρώ, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η δεύτερη ήταν η θέσπιση του αφορολόγητου για τις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ, για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και το «πρασίνισμα». Και η τρίτη ήταν ο μη υπολογισμός στο εισόδημα του συνόλου των επιδοτήσεων του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Το αποτέλεσμα του δικού μας φορολογικού ήταν η μείωση του συνολικού φόρουπου καταβλήθηκε το 2016 από όλους όσους δήλωσαν αγροτικά εισοδήματα στα 125,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι 175,9 εκατομμυρίων του 2015, της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με δηλωθέν εισόδημα 400 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο, το 2016 πλήρωσαν 50 εκατομμύρια λιγότερο φόρο. Το ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το 89% των αγροτών που δήλωσαν εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ το 2016, δηλαδή όλη η μικρομεσαία αγροτιά, συμμετείχαν μόνο με το 8,3% των φόρων στην κατηγορία τους.

 

Ασφαλιστικό

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, εισαγάγαμε νέο σύστημα, που αν καιοδηγεί σε σταδιακή ανά χρόνο αύξηση των εισφορών, έχει ένα πολύ μεγάλο κέρδος για τους αγρότες: την ένταξη του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, που εξασφαλίζει την προστασία των κύριων συντάξεων του ΟΓΑ– ενώ ως προνοιακού χαρακτήρα συντάξεις όδευαν προς κατάργηση – με παροχές στους αγρότεςκοινέςμε τις παροχές στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ δεν θα είναι πλέον η κατώτερη αλλά βάση υπολογισμού πάνω στην οποία,σε συνδυασμό με το ασφάλιστρο που πληρώνουν ανταποδοτικά οι αγρότες, θα χτίζουν τη συνολική τους σύνταξη.

Συν τοις άλλοις, αποτέλεσμα της δικής μας παρέμβασης στο ασφαλιστικό, λόγω της σύνδεσης της εισφοράς με το εισόδημα, είναι ότι το 90% των αγροτών πλήρωσε πέρσι το κατώτατο ασφάλιστρο των 87 ευρώ. Με το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, λοιπόν, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνική δικαιοσύνη εγκαθιδρύεται στους αγρότες, μια και ωφελούμενοι είναι το 90%, που είναι η ραχοκοκαλιά και η μικρομεσαία αγροτιά.

 

Ξοφλάμε τις αμαρτίες τους, πληρώνουμε τους αγρότες

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησής μας μπορούμε να περηφανευτούμε ότι δεν είχαμε ούτε 1 ευρώ πρόστιμο και καταλογισμούς από τις κοινοτικές αρχές, όταν το 2015 πληρώσαμε 3 δισεκατομμύρια(!)πρόστιμα από την κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά τα θέματα των πληρωμών στον αγροτικό χώρο, όλες έχουν μπει σε μια τάξη και σε μια κανονικότητα.Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ νοικοκυρεύοντας όλες τις παλιές εκκρεμότητες. Το 2017 έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν ακόμη 1,2 δισεκατομμύρια. Επίσης έχουν εξομαλυνθείοι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Θέλω, ακόμη, να αναφερθώ στο παράδειγμα της βιολογικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Οι πληρωμές όλης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου έχουν μπει σε μια σειρά, τακτοποιούνται και εξοφλούνται, αλλά τον Νοέμβριο οι παραγωγοί που εντάχθηκαν στην προγραμματική περίοδο της βιολογικής γεωργίας είδαν την προκαταβολή να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους.

Ριζοσπαστικές αλλαγές

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020,με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έγκρισή του, κάνουμε ήδη θετική αποτίμησήτου. Οι νέες προκηρύξεις έχουν δεσμεύσει το 62% των πόρων ξεπερνώντας τα 3,5 δισεκατομμύρια, με τις πληρωμές στο τέλος του χρόνου να φτάνουν στα 1,4 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, σε μόλις δύο έτη η απορρόφηση έχει αγγίξει το 25% και, μαζί με την προκαταβολή που έχει εισρεύσει στη χώρα, φτάνει στο 29%.

Ριζοσπαστικές τομές επιφέραμεκαι στην κτηνοτροφία, όπως π.χ. μετη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες,με την οποία αντιμετωπίσαμε δύο βασικά ζητήματα: πρώτον, την επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις της, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, αλλάζοντας τονορισμό του βοσκότοπου σε επίπεδο Ε.Ε., εντάσσοντας έτσι επιπλέον 8 εκατομμύρια στρέμματα επιλέξιμων εκτάσεων. Και δεύτερον, την αειφορική διαχείριση 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, που σήμερα αποτελούν βοσκοτόπια.

Σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης στην κτηνοτροφία, ήταν επίσης η θέσπιση κανόνων στην αγορά του γάλακτος – κρέατος, με την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άρμεξης του γάλακτος και προέλευσης του κρέατος, αλλά και ο υπερδιπλασιασμός των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη ζωική παραγωγή από τα 63 στα 124 εκατ. ευρώ.

Άλλα σημαντικά μέτρα στήριξης της αγροτιάς ήταν η υποχρεωτική πληρωμή μέχρι 60 ημέρες σταπερισσότερα προϊόντα, ώστε να πάψει ο αγρότης να είναι ο βασικός πιστωτής του χονδρεμπορίου. Αλλά και η θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη, που επιτρέπει στους δικαιούχους της βασικής ενίσχυσης να εξασφαλίζουν χαμηλότοκη χρηματοδότηση. Μέσα στο 2018 σχεδιάζουμε την επέκτασή της και στο «πρασίνισμα».

Ονέος νόμος για τους συνεταιρισμούς έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης. Πλήθος υγιών συλλογικοτήτων (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις, ΚΟΙΝΣΕΠ) μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν προς κάθε παραγωγική, μεταποιητική ή εμπορική κατεύθυνση.

 

Νέες τομές και το 2018

Τέλος, στα σχέδιά μας για 2018, είναι:

  • Η επέκταση της επιτυχίας τουεργόσημου, που ο ίδιος πρότεινα.
  • Η έναρξη λειτουργίας του ΟΔΙΑΓΕ, που θα αξιοποιήσει τη δημόσια αγροτική περιουσία, με προτεραιότητα σε νέους, άνεργους και συλλογικούς φορείς.
  • Η εφαρμογή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας που θα ξεπεράσει τα 523 εκατομμύρια.
  • Η δημιουργία νέων δομών για την τεχνική και επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη από γεωτεχνικούς και άλλους επιστήμονες για την ανάδειξη της ποιότητας των αγροτοδιατροφικών μας προϊόντων, πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ.
  • Και βέβαια, η προώθηση του Μέτρου 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης,που τόσο καιρό περιμένει η Ηλεία για να επουλώσει της ζημιές, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2016.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia