FOLLOW US: facebook twitter

Μικρό καλάθι στο ραντεβού στον ΕΛΓΑ: Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι των αγροτών

Ημερομηνία: 18-09-2018 | Συντάκτης:

Με συγκρατημένη αισιοδοξία έως και μικρή ικανοποίηση αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών τα όσα άκουσαν δια στόματος του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Αθήνα. Το ραντεβού με τον Φάνη Κουρεμπέ, λίγα κέρδη είχε σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις και είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε απόλυτη απογοήτευση στην εξέλιξή τους. Το ραντεβού έγινε παρουσία των τεσσάρων εκ των πέντε βουλευτών του νομού (απουσίαζε στην Αμαλιάδα ο Γ. Κουτσούκος, αλλά βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία), του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ο.Π. Αμαλιάδας κ.κ. Βαλιανάτου και Κακαλέτρη, του προέδρου και του διευθυντή της Ο.Π. Γαστούνης κ.κ. Μαράτου και Δεληγιάννη, καθώς επίσης και εκπρόσωπος της πρώην βουλευτού Διονυσίας Αυγερινοπούλου.

Στο θέμα των αποζημιώσεων του 2017, όπου εκκρεμεί το 30% ο κ. Κουρεμπές είπε πως η καταβολή του 20% θα γίνει αυτές τις ημέρες και το υπόλοιπο 10% το Δεκέμβριο… Νέα στο θέμα της τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν υπάρχουν και αυτό δεν ικανοποιεί τους αγρότες που εδώ και χρόνια πιέζουν να αλλάξει το πλαίσιο της ασφάλισης και των αποζημιώσεων.

Το θέμα των ΠΣΕΑ του 2016 που αφορά τους σταφιδοπαραγωγούς, οι αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Σεπτέμβρη και οι αγρότες να υποβάλουν τα σχετικά μετά από ένα μήνα. Κάτι που σημαίνει πως το χρώμα του χρήματος δεν πρόκειται να το δουν άμεσα.

Οι εκπρόσωποι των τοματοπαραγωγών στάθηκαν στο θέμα της φετινής χαμένης παραγωγής, αλλά και τα πλήγματα που έχει δεχθεί η καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Βαλιανάτος επισήμανε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ πως αν δεν λάβουν αποζημιώσεις οι αγρότες έως τα τέλη του έτους, η καλλιέργεια της νέας χρονιάς βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Από την πλευρά του κ. Κουρεμπέ έγινε γνωστό πως τα πορίσματα θα εκδοθούν έως τα τέλη Οκτώβρη, όμως οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα γίνουν στις αρχές του 2019. Οι εκπρόσωποι των τοματοπαραγωγών επισήμαναν ξανά πως λόγω της πρώιμης καλλιέργειας στην Ηλεία, αν δεν υπάρξουν χρήματα δεν μπορούν να ξεκινήσει η νέα σεζόν το Γενάρη και το Φλεβάρη.

Για την Κορινθιακή σταφίδα, υπήρξε δέσμευση για δίκαια πορίσματα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Επισημάνθηκε πως θα συνεκτιμηθεί η παραγωγή των αγροτών την τελευταία τριετία μαζί με την φετινή ζημιά, ώστε να υπολογιστούν οι αποζημιώσεις.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με όσα ακούσαμε. Κρατάμε μικρό καλάθι. Ιδιαίτερα για την βιομηχανική τομάτα, κινδυνεύει να χαθεί η παραγωγή της νέας σεζόν αν δεν υπάρξουν έγκαιρα οι αποζημιώσεις. Ποιος θα μπει στα χωράφια να καλλιεργήσει στις αρχές του έτους, χωρίς να έχει χρήματα και με ανοιχτές τις πληγές από τις ζημιές του φετινού καλοκαιριού» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ο.Π. Αμαλιάδας κ. Βαλιανάτος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος