FOLLOW US: facebook twitter

Μετ’ εμποδίων το ανοιχτό θέατρο Κατακόλου!: Μάχη του έργου με την κωλυσιεργία και το χρόνο για να μην οδηγηθεί στις καλένδες

Ημερομηνία: 09-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”68182″ img_size=”full”][vc_column_text]Μέσα από πολλά εμπόδια και με ορατό τον κίνδυνο να ναυαγήσει εάν το έργο δεν βαδίσει προς την υλοποίησή του μέσα στους επόμενους δύο μήνες, προχωρά το ανοιχτό θέατρο στο βουνό του Κατακόλου, καθώς αν και η μελέτη είναι έτοιμη και παρουσιάστηκε από τον δήμο Πύργου τον Μάιο και τα χρήματα διαθέσιμα από το δήμο, εν τούτοις ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με… άνθη!  Στον προϋπολογισμό του δήμου αυτή τη στιγμή υπάρχουν πιστωμένα 500.000 ευρώ και δυνατότητα εξεύρεσης και των υπόλοιπων χρημάτων – απαιτούνται περίπου άλλα τόσα-  για να ολοκληρωθεί το έργο. Μάλιστα τα πιστωμένα χρήματα θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του 2018 και αν μέχρι τότε δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο, ματαιώνεται οριστικά και γι αυτό το λόγο δίνεται μεγάλη μάχη με το χρόνο.

Αυτή τη στιγμή το έργο του υπαίθριου θεάτρου στο Κατάκολο, έχει πάρει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την  Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και το Δασαρχείο Πύργο και το θέμα έχει «κολλήσει» στο  Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ηλείας που δεν  έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για την υλοποίηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση του στις 25 Μαίου,  εξέφρασε με ψήφους 2-2 των μελών του και την αρνητική ψήφο του προέδρου, ορισμένες επιφυλάξεις που αφορούν κυρίως τη χωροθέτησή του και ζήτησε τροποποίηση κάποιων σημείων της μελέτης, τα οποία σύμφωνα με τεχνικούς του δήμου δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά που μπορεί να οδηγήσουν στην ακύρωση του έργου.  Ο Δ/ντής προγραμματισμού και μηχανικός του δήμου κ. Άρης Φιλιππόπουλος που έχει εκπονήσει και την μελέτη, μιλώντας στην Πρωινή τόνισε ότι  προχώρησαν στην τροποποίηση της μελέτης που ζητά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και έχουν υποβάλλει αίτημα για την επανεξέταση του θέματος, ενώ και όλες οι συμπληρωματικές μελέτες είναι έτοιμες και ήδη εκπονείται και η μελέτη ακουστικής του θεάτρου. Πάντως μέχρι τώρα, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν έχει ορίσει νέα συνεδρίαση για να δώσει την θετική του γνωμοδότηση και να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης που θα γίνει με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και έτσι χρονικά το έργο πάει πίσω, κάτι που είναι ολοφάνερο ότι έχει προκαλέσει την αγανάκτηση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής.

Γ. Λιατσής: «Ας όψονται αυτοί που το εμποδίζουν»!

Ο κ. Γ. Λιατσής μιλώντας στην Πρωινή για το θέμα αυτό τόνισε χαρακτηριστικά και με νόημα «ας όψονται εκείνοι που το εμποδίζουν! Κάποιοι που τώρα κάνουν τους «ευαισθητοποιημένους» και… αγανακτούν και κόπτονται τάχα μου για το βουνό του Κατακόλου! Δεν μπορεί ένα έργο Πολιτισμού τέτοιας εμβέλειας που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές, που θα συνδεθεί με την πολιτιστική, οικονομική, τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής,  να έχει πάρει εγκρίσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες Αρχαιοτήτων που ξέρουμε με πόση λεπτομέρεια εξετάζουν τους φακέλους, που θα έχει ακόμα και την τελειότερη ακουστική μελέτη θεάτρου, να έχει κολλήσει σε μια τοπική υπηρεσία. Για μένα, είναι ένα έργο ζωής και εύχομαι να μην είναι το δεύτερο μεγάλο έργο που θα χάσει η πόλη και ο δήμος μετά το υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το Επαρχείο! Αν δεν δημοπρατηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, γιατί οι δημοπρατήσεις έχουν όπως ξέρετε προθεσμίες και θέλουν χρόνο, το έργο θα χαθεί! Και ας έρθουν εκείνοι να λογοδοτήσουν τότε στην πόλη».

Η. Ανδριόπουλος: « Ας μείνουμε στην ουσία του έργου»

Το δικό του μήνυμα όμως στέλνει στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όσους δημιουργούν εμπόδια και κωλυσιεργίες στο έργο, ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος που από την πρώτη στιγμή δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ανοιχτού θεάτρου στο Κατάκολο, αφού το υπαίθριο θέατρο στο Κατάκολο ήταν ένα δικό του όραμα από το 1985,  τονίζοντας ότι « το στηρίζω με όλη μου την ψυχή. Ο Πολιτισμός πέρα από το ότι δημιουργεί ευτυχισμένους ανθρώπους και είναι βάλσαμο στην ψυχή των ανθρώπων ειδικά στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, γεφυρώνει και συνθέτει τις όποιες  αντιθέσεις.» Μάλιστα αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ηλείας, σημείωσε ότι «άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να μένουμε λιγότερο στα τυπικά και περισσότερο στην ουσία, να δούμε την ευρύτητα αυτού του μεγάλου έργου Πολιτισμού για τον Πύργο και το Κατάκολο, που θα μπορεί πλέον να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές ανοιχτό θέατρο και να φιλοξενεί σημαντικές παραστάσεις και εκδηλώσεις όλους τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα έργο τέτοιας εμβέλειας, μπορεί να θεμελιώσει και να απογειώσει τον πολιτισμό στην περιοχή μας. Και πιστέψτε με, ο κόσμος το έχει πραγματικά ανάγκη, γιατί έχω διαπιστώσει ότι το κοινό του Πύργου δεν είναι απαίδευτο, έχει καλλιτεχνικές ευαισθησίες, είναι φιλότεχνο και μουσικόφιλο και μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος ενός τέτοιου έργου.»

Εκπονείται η οριστική ακουστική μελέτη

Να σημειώσουμε ότι ο χώρος που έχει τελικώς επιλεγεί για την δημιουργία του υπαίθριου θεάτρου στο βουνό του Κατακόλου, είναι στο χώρο των δεξαμενών του δήμου Πύργου, όπου προβλέπεται δημιουργία υπαίθριου θεάτρου 1400 θέσεων φιλικό προς το περιβάλλον, με τις απαραίτητες για την λειτουργία του υποδομές και την πρόσβαση ΑμΕΑ,  το οποίο, βασίζεται στο αρχέτυπο σχέδιο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Μάλιστα θα διαθέτει τέλεια ακουστική, καθώς η οριστική μελέτη ακουστικής, σύμφωνα με πληροφορίες εκπονείται από εξειδικευμένη ομάδα μελετητών του Ομίλου Λάτση, ενώ υπάρχει και ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης της χωρητικότητας των θεατών με δημιουργία ενός ακόμα δεύτερου διαζώματος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia