FOLLOW US: facebook twitter

Μεγάλες οι προοπτικές των καινοτόμων καλλιεργειών: Ενημερωτική ημερίδα της Δ/νσης Δασών Ηλείας στον Πύργο

Ημερομηνία: 24-10-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42710″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενδιαφέρουσα η Σαββατιάτικη ενημερωτική ημερίδα της Δ/νσης Δασών Ηλείας στον Πύργο για την δασική οικονομία και τα ταχυαυξή είδη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που απευθυνόταν κυρίως σε νέους αγρότες που ασχολούνται με καινοτόμες καλλιέργειες με τίτλο «Δασική Οικονομία- Δασοκομία, Ταχυαυξών ειδών, Ξύλο- Έπιπλο- Χαρτί» διοργάνωσε το Σάββατο το πρωί η Διεύθυνση Δασών Ν. Ηλείας στο Συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Παρ΄όλα αυτά, η παρουσία νέων καλλιεργητών ήταν δυστυχώς περιορισμένη, γεγονός που σχολίασε και ο Δ/ντής Δασών κ. Π. Κορισιάνος τονίζοντας ότι η Δ.νση Δασών κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και ευελπιστεί ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δασικών χαρτών, θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν προγράμματα καινοτόμων καλλιεργειών και δασοπονίας πολλαπλών σκοπών μέσα από τα διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων που υπάρχουν ώστε να προκύψουν και καινοτόμα προϊόντα του πρωτογενή τομέα.

Επίσης ο κ. Κορισιάνος στην ομιλία του που είχε σαν θέμα «Η Δασική οικονομία σαν ένα τμήμα του Πρωτογενή τομέα -Πρόβλημα και Προοπτικές» και εξήγησε ότι στοχεύουν σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με καινοτόμες καλλιέργειες όπως είναι τα φραγκοστάφυλα, τα μύρτιλα, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρι κ.α καθώς και με άλλα είδη ταχυαυξή που ανήκουν στην κατηγορία των superfoods από άποψη διατροφής.

Επίσης σε μερικά χρόνια μέσα από συγκεριμένες κατηγορίες καλλιεργειών, θα μπορούν να παράξουν τεχνικά ξύλα όπως λόγου χάρη η παυλώνια που είναι μια καινοτόμος καλλιέργεια που θα έχει μεγάλες αποδόσεις. Μάλιστα τόνισε ότι έχει ζητήσει από το Ινστιτούτο Κοροίβου να παραχωρήσει στη Δ/νση Δασών έκταση που παραμένει αναξιοποίητη από 30 έως 400 στρέμματα για να δημιουργήσουν εκεί φυτείες παυλώνιας και επίσης να συλλέγουν σπόρους από τα αρωματικά φυτά που υπάρχουν σε μεγάλο πληθυσμό.

Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσουν με τα νέα αυτά είδη καλλιεργειών αγρότες και συνεταιρισμούς που θα μπορούν να ασχοληθούν με την συλλογή των αρωματικών φυτών που θα είναι αυτοφυή και δεν θα προκύπτουν μέσα από καλλιέργειες, ενώ θα μπορέσει να δημιουργηθεί και ένας βοτανικός κήπος οπου θα κάνουν πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα και σπόρους έτσι ώστε να παράγουν γενετικό υλικό.

Τόνισε τέλος ότι η προσπάθεια της Δ/νσης Δασών δεν σταματά εδώ και ευελπιστεί ότι θα δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών όπως πέρυσι που είχαν κάνει σχετικές ομιλίες για τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.

Ακολούθως εισήγηση έκανε ο ερευνητής- Δασολόγος Ινστιτούτου δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης Κώστας Σπανός που ανέλυσε  το θέμα «Δασοκομία Ταχυαυξών ειδών- εγκατάσταση δασικών φυτειών σε γεωργικές εκτάσεις- οικονομική απόδοση προοπτικές (παυλώνια, φράξος- Πεκάν)» και ο Γιάννης Σπανός, ερευνητής- Δασολόγος Ινστιτούτου Δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Εναλλακτικές καλλιέργειες με άγρια φρούτα του δάσους και νέα δασοκομικά είδη (Αρώνια- Κρανιά- Μύρτιλα- υποφαές- φελλοδρύς)- Αξιοποίηση ημιορεινών- ορεινών περιοχών, Οικονομικές προοπτικές».

Την ημερίδα έκλεισαν με ομιλίες τους  η Ελένη Αβραάμ, Καθηγήτρια ΑΠΘ με θέμα «Ελεγχόμενη βόσκηση στα Δάση ως εργαλείο διαχείρισης των Δασικών Οικοσυστημάτων», ο Μάριος Τρίγκας, καθηγητής ΑΠΘ με θέμα «Δασική οικονομία- Δυνατότητες Προοπτικές, έρευνα αγορά» και ο καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας Γεώργιος Νταλόγ, το θέμα «Ξύλο- Έπιπλο- Χαρτί- Τεχνικές ιδιότητες ξύλου- Αξιοποίηση Δασικών προϊόντων».

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του ΕΒΕ Ηλείας και των τοπικών επιχειρήσεων, με πολλές πληροφορίες για τις καινοτόμες καλλιέργειες που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσουν στον πρωτογενή τομέα της Ηλείας, καθώς σε άλλες περιοχές βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο με πολύ καλές αποδόσεις.

Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι δασάρχες Πύργου κ. Π/ Λάττας και Ολυμπίας Β. Γιακουμής που εξήραν την προσπάθεια αυτή της Δ.νσης Δασών παρότι υπάρχει πολύ δουλειά και πολλά προβλήματα και ευθύνες εν μέσω της διαδικασίας των δασικών χαρτών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia