FOLLOW US: facebook twitter

Μαύρη ημέρα για την Αττική: Ανείπωτη τραγωδία-Η Ελλάδα θρηνεί δεκάδες ανθρώπινες ζωές στα πύρινα μέτωπα

Ημερομηνία: 25-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ένα ακόμη καλοκαίρι η Ελλάδα θρηνεί ανθρώπινες ζωές στα πύρινα μέτωπα. Οι καιρικές συνθήκες διαμόρφωσαν το σκηνικό και οι φλόγες ολοκλήρωσαν μια ακόμη ανείπωτη τραγωδία. Άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν στις στάχτες μέσα σε λίγες ώρες σε Κινέτα και Αν. Αττική…

Μια τραγωδία που δε τη χωρά ανθρώπινος νους, συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη εξελίχθηκε σε ένα φονικό πύρινο μέτωπο, το οποίο με μεγάλη ταχύτητα κατέκαψε ό,τι βρήκε στο πέρασμά του σε Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Μάτι.

Εν τω μεταξύ όσο περνούν οι ώρες, ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή Μάτι, όπου πέρασε η ολέθρια πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή ενημέρωση της εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλας Μαλλίδη, ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 74, ενώ ο συνολικός αριθμός τραυματιών είναι 187, 164 είναι οι  ενήλικες και 23 παιδιά, ενώ εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη. Εκφράζονται φόβοι πως ο τραγικός απολογισμός θα ανέβει και άλλο όσο συνεχίζονται οι έρευνες, ενώ η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή συνεχίζεται.

Είναι ενδεικτικό πως ο Ν. Βουτζάς και το Μάτι κάηκαν ολοσχερώς μέσα σε περίπου δύο ώρες. Οι φλόγες πέρασαν με τέτοια ταχύτητα που καταγράφεται το φαινόμενο διπλανά σημεία, το ένα να έχει καεί και το άλλο όχι. Όπως προκύπτει από μαρτυρίες κατοίκων, τη μία στιγμή ενημερώνονταν από τα ΜΜΕ πως ξέσπασε φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη και ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, ριπές των οποίων ξεπέρασαν ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ, βρίσκονταν περικυκλωμένοι από φλόγες στο Μάτι.

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαφύγουν με κάθε τρόπο ωστόσο τις προσπάθειές τους δυσκόλευαν οι πυκνοί καπνοί και οι φλόγες. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που έχουν καεί στη μέση του δρόμου, με τα κλειδιά πάνω στη μηχανή, μαρτυρώντας το χάος που επικρατούσε εκείνη την ώρα. Μέσα στα καμένα αυτοκίνητα αλλά και ανάμεσα σε αυτά δρόμο υπάρχουν θύματα που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

«Το Μάτι δεν υπάρχει πια σαν οικισμός. Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα, αισθάνομαι πολύ τυχερή που ζω…», δήλωσε μια από τους διασωθέντες. Η γυναίκα, όπως και αρκετοί ακόμη κάτοικοι και παραθεριστές βρήκαν οδό διαφυγής από την πύρινη λαίλαπα μέσω θαλάσσης. Αρχικά κατέφυγαν σε παραλίες της περιοχής και από εκεί με τη βοήθεια σκαφών, στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης του Λιμενικού, απεγκλωβίστηκαν και οδηγήθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ραφήνας. Το πρώτο φως του ήλιου αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Μόνο σε ένα σημείο στο Μάτι εντοπίστηκαν 26 νεκροί. Πρόκειται για άτομα που συγκεντρώθηκαν σε ένα χωράφι για να σωθούν. Σημειώνεται πως το σημείο της τραγωδίας είναι μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, ωστόσο οι τεράστιες φλόγες από τα πεύκα κατέστησαν αδύνατη τη διαφυγή. Εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι παιδιά και ένα βρέφος. Οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλλεξε σκάφος και τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο νεογέννητο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε. Περισσότεροι από 800 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του από το λιμάνι της Ραφήνας.

Τριήμερη απότιση φόρου τιμής στα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών

Έπειτα από την κήρυξη, από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, Αλέξη Τσίπρα,  τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των πρόσφατων πυρκαγιών, ο  Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 24η Ιουλίου  έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε να τελεσθούν με δημόσια δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος