FOLLOW US: facebook twitter

Μαραθώνιες αναγνώσεις Γαλλοφωνίας από καθηγητές Γαλλικής γλώσσας στο «Επαρχείο»

Ημερομηνία: 20-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

galloi-kathigites-sto-eparxeio-3

Καθηγήτριες Γαλλικής γλώσσας στην Ηλεία, διοργάνωσαν «Μαραθώνιο ανάγνωσης για την Γαλλοφωνία» στο «Επαρχείο».

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και  διοργανώνονται ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ σ’ ολή την Ελλάδα το Σάββατο που προηγείται του εορτασμού.

Έτσι φέτος, για δεύτερη φορά, συγκεντρώθηκαν εκπαιδευτικοί γαλλικής γλώσσας και λάτρεις της γαλλικής γλώσσας και κουλτούρας στο ΕΠΑΡΧΕΙΟ για να τιμήσουν την ημέρα.

Ο Μαραθώνιος ξεκίνησε συμβολικά στις 11.00 π.μ. σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

galloi-kathigites-sto-eparxeio-2

Η κεντρική ιδέα της εκδήλωσης είναι να διαβαστούν αποσπάσματα γαλλικής λογοτεχνίας και η επιλογή των καθηγητών Γαλλικής της Ηλείας, ήταν  το βιβλίο του ROMAINGARY “LESRACINESDUCIEL” δηλαδή «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ». Ενα βιβλίο που γράφτηκε το  1953 και βραβεύτηκε με το PrixGOΝCOURT το 1956: το πρώτο οικολογικό μυθιστόρημα, ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, την ελευθερία των λαών, την ανεξαρτησία και την προστασία του Ελέφαντα στο επίκεντρο της ιστορίας συμβολίζοντας μια Μάζα ελευθερίας που απειλείται. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που ενώνει Δράση, Εξωτικά τοπία, Φιλοσοφία και Ευαισθησία με βαθιά ανθρωπιστικές και οικολογικές ιδέες στις συνθήκες της αφρικανικής αποικιοκρατίας του 1950-60.

galloi-kathigites-sto-eparxeio-1

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (OIF) ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970, με την υπογραφή της συνθήκης του Niamey. Πρόκειται για έναν θεσμικό μηχανισμό ο οποίος εκπροσωπεί 56 κράτη-μέλη και 19 κράτη-παρατηρητές που έχουν προσχωρήσει στην Καταστατική του Χάρτα(ChartedelaFrancophonie). Το Σύνθημα του ΟΙF είναι Egalité, Complémentarité, Solidarité (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη) και  δραστηριοποιείται στους χώρους της διεθνούς πολιτικής και της πολυμερούς συνεργασίας και συντελεί στην εδραίωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαρκούς ανάπτυξης.

Η γαλλική γλώσσα ομιλείται σε 5 ηπείρους και είναι η γλώσσα εργασίας των Διεθνών Οργανισμών στη Ευρώπη και την Αφρική. Είναι η μητρική γλώσσα 100.000.000 ανθρώπων – ο αριθμός  μαθητών και φοιτητών που την μαθαίνουν ή την σπουδάζουν είναι 83 εκατομμύρια.

Η Γαλλοφωνία δεν είναι απλά γλωσσική κοινότητα έστω κι αν η γαλλική γλώσσα παραμένει κοινός της παρονομαστής, μεταφέρει παντού στον κόσμο ΑΞΙΕΣ ΚΙ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος