FOLLOW US: facebook twitter

Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη από την Μικτή Χορωδία Πύργου

Ημερομηνία: 20-03-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

athanasia-mikti-xorodia-parousiasi-vivlio-kwnstantinidi2

«Αθανασία»- αναζητώντας την αρχέγονη Αλήθεια…

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του συγγραφέα Νίκου Κωνσταντινίδη «Αθανασία» που ταξιδεύει τον αναγνώστη στο σκληρό κόσμο των ναρκωτικών , της ζωής και του θανάτου, μέσα από φιλοσοφικές αναζητήσεις με όπλο την ενδοσκόπηση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, από την Μικτή Χορωδία Πύργου. Μια εξαιρετική λογοτεχνική βραδιά, ντυμένη με τραγούδια από την Χορωδία και δύο εκπληκτικά βίντεο μέσα από τα οποία έγινε η λογοτεχνική και φιλοσοφική προσέγγιση του έργου του συγγραφέα. Η «Αθανασία», είναι το άυλο βιβλίο της αναζήτησης, στον απόηχο της πορείας μας, πάνω στην ατραπό της εξέλιξής μας, η γνώση που ξεκινά από την  πρώτη μέρα που ανοίγουμε τα μάτια μας στον κόσμο της ύλης, ένα όνομα αλλά και μια έννοια, την οποία προσέγγισαν πολλοί μεγάλοι μύστες και φωτισμένοι διανοητές.

athanasia-mikti-xorodia-parousiasi-vivlio-kwnstantinidi5

Ο συγγραφέας Νίκος Κωνσταντινίδης με τον Παύλο Αυγερινόπουλο.

Το κοινό καλωσόρισε στην εκδήλωση η πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου  Γιάννα Τζουαννοπούλου, η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κολλιοπουλου αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Νίκου Κωνσταντινίδη ενώ το βιβλίο «Αθανασία» παρουσίασε ο Παύλος Αυγερινόπουλο. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν η βραβευμένη ποιήτρια Παναγιώτα Ιωάννου, η καθηγήτρια Μαρία Λιάγκουρα και η φιλόλογος Χαρούλα Σταλιά.

athanasia-mikti-xorodia-parousiasi-vivlio-kwnstantinidi6

Την εκδήλωση έκλεισε μουσικά, η Μικτή Χορωδία Πύργου με τραγούδια που είχαν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τις εσωτερικές αναζητήσεις του συγγραφέα και που δεν ήταν άλλα από την «Αθανασία»,  το «Αερικό» και «Τσάμικος» του Μάνου Χατζηδάκη σε στίχους Ν. Γκάτσου και την «Σωτηρία της ψυχής» του Σταμάτη Κραουνάκησε στίχους Λ. Νικολακοπούλου, όπως επίσης  και το παραδοσιακό δωδεκανησιακό τραγούδι «Έρι» σε μουσική διασκευή του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης μιλώντας για το βιβλίο του τόνισε ότι προσπάθησε μέσα από την συγγραφή του να αναζητήσει μια μεγάλη αρχέγονη αλήθεια ότι κάτω από την επιφανειακή εμφάνιση  το κάθε τι είναι συνδεδεμένο με την πηγή της ζωής από την οποία προήλθε.

 

athanasia-mikti-xorodia-parousiasi-vivlio-kwnstantinidi7

Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματός του είναι ένα νέο κορίτσι, η Μαρία, που  μπαίνει στο κόσμο των ναρκωτικών. Η εξάρτηση και η απειλή του θανάτου παραμονεύει. Στήριγμά της θα γίνει η αδελφή της Ελένη, η οποία έχει μια μικρή κόρη, την Νάνσυ.   Ο Θάνος, ένας διαζευγμένος διανοούμενος δημοσιογράφος, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο επάγγελμά του, τις πνευματικές του αναζητήσεις  και τις προσωπικές του σχέσεις, με τη γυναίκα του, την Ελευθερία και το γιο του, Ανδρέα. Ταυτόχρονα γράφει ένα βιβλίο με τίτλο «Αθανασία». Η Μικρή Νάνσυ (ή Αθανασία), θα γίνει η αιτία, όλοι, να συνδεθούν. Στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους, θ’ αναθεωρήσουν τον τρόπο σκέψης τους και θα προσαρμόσουν τις επιλογές τους στις νέες συνθήκες. Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη…

athanasia-mikti-xorodia-parousiasi-vivlio-kwnstantinidi-1

Ο σκληρός κόσμος των ναρκωτικών

Όπως είπε ο συγγραφέας, που ήταν συγκλονιστικός στην αφήγησή του,  η «Αθανασία» προέκυψε μετά από κάποιες επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, αλλά και από την ευρωπαίκή έκθεση για τα ναρκωτικά που διάβασε και συγκλονίστηκε.

athanasia-mikti-xorodia-parousiasi-vivlio-kwnstantinidi3

Τουλάχιστον 73 νέα ναρκωτικά παρασκευάζονται από ελεύθερες ουσίες στο εμπόριο μέσω του διαδικτύου, η κάνναβη βασικα είναι στην πρώτη γραμμή. Η χώρα μας είναι η μεγάλη πύλη εισόδου της κοκαινης.  Η έκθεση για τα ναρκωτικά  δείχνει ότι έχουμε πάνω από 20000 νέους, άνω των 15 ετών χρήστες κάναβης. Εκατοντάδες νέες και νέοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ναρκωτικά και οι χρηματοδοτήσεις στον ΟΑΚΑΝ, το ΚΕΘΕΑ και τα Κέντρα πρόληψης έχουν μειωθεί δραματικά λόγω κρίσης. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος για την συγγραφή του βιβλίου μου ΑΘΑΝΑΣΙΑ. Με μυθοπλασίες και επιστράτευση προσωπικών εμπειριών συνέδεσα τη ζωή ενός νέου κοριτσιού  με τον άγνωστο για πολλούς δρόμο των ναρκωτικών. Βούτηξα στα εσώψυχα των εξαρτημένων, γράφοντας πώς νοιωθουν και πως βιώνουν τον εφιάλτη και πως δέχονται απέξω την κοινωνική περιφρόνηση. Εδώ και δεκαετίες δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν τρώω ότι πετάει περπατάει και κολυμπάει κι όμως με αυτό το πονημα είναι λες και αποτοξίνωσα το σώμα μου από τόνους ουσιών. Το πιο μαγικό όμως είναι αυτό το άγνωστο ταξίδι ενδοσκόπησης, το πόσο βαθιά μπορούμε να φτάσουμε μέσα μας.Ο δρόμος της γνώσης είναι άπειρος…»

athanasia-mikti-xorodia-parousiasi-vivlio-kwnstantinidi4

Καταλήγοντας τόνισε ότι με αυτό το βιβλίο, αισιοδοξεί να αποσπάσει την προσοχή από το ‘έξω’ στο ‘μέσα’ μας. «Ο παράδεισος που θέλουμε να κατακτήσουμε είναι εντός μας.»

Το κλείσιμο της βραδιάς ήταν μουσικό, ενώ ο συγγραφέας διάβασε και ένα ποίημα που έγραψε για την Μικτή Χορωδία Πύργου, ευχαριστώντας συγκινημένος τα μέλη της…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος