FOLLOW US: facebook twitter

«Μανταρίνια» από την Εσθονία

Ημερομηνία: 07-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

mantarinia-kinimatografikes-vradies-afisa

Κινηματογραφικές βραδιές απόψε στη Δεξαμενή

Οι Κινηματογραφικές Βραδιές μας προσκαλούν απόψε στην προβολή της υποψήφιας για ξενόγλωσσο Όσκαρ ταινίας “Μανταρίνια” (Tangerines), στον κοινωνικό πολυχώρο “Δεξαμενή”.

Ώρα προβολής: 9.15 μ.μ.

Πρόκειται για μια Εσθονιακή ταινία, σε σκηνοθεσία του Ζάζα Ουρουσάντζε με τους: Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν.

Το υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ φιλμ αφηγείται με απόλυτη κινηματογραφική οικονομία μια ιστορία που σκιαγραφεί τον παραλογισμό του πολέμου. Έχοντας συνθέσει αριστοτεχνικά το παζλ χαρακτήρων, ο Γεωργιανός Ζάζα Ουρουσάντζε θέτει, πέρα από τα προφανή ανθρωπιστικά και αντιπολεμικά, πιο βαθιά ερωτήματα σε σχέση με την έννοια της πατρίδας (είναι το χώμα ή το αίμα;), του δικαίου, της πίστης και της απώλειας.

mantarinia-kinimatografikes-vradies

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Φθινόπωρο κάπου στη δεκαετία του 1990. Βρισκόμαστε σε ένα εσθονικό χωριό στην Αμπχαζία, περιτριγυρισμένο από δασώδεις λόφους, τη θάλασσα, τις μανταρινιές… τον πόλεμο των Αμπχαζών στη Γεωργία. Δύο χωρικοί, ο γηραιός Ίβο και ο γείτονάς του, Μάρκους, είναι οι μόνοι που δεν έχουν φύγει. Ο Μάρκους θέλει να κάνει τη συγκομιδή από τις πορτοκαλιές του, παρότι ο Ίβο θεωρεί ότι εν καιρώ πολέμου αυτό δεν είναι αρμοστό. Όταν οι μάχες αρχίζουν να γίνονται τόσο κοντά που τις βλέπουν με τα μάτια τους, ο Ίβο ανακαλύπτει έναν τραυματισμένο Καυκάσιο, τον Αχμέντ. Παρά τους κινδύνους, τον παίρνει σπίτι του. Κι ο Μάρκους, όμως, θάβοντας τους γεωργιανούς νεκρούς, βρίσκει και περιμαζεύει ένα επιζώντα. Πλέον, ο πόλεμος για τους δύο γείτονες έχει μεταφερθεί μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, με εχθρούς από τις δύο παρατάξεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος