«Μάχη» διαρκείας στις …πλάτες της υγείας των Ηλείων
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας- Ήπιοι τόνοι από το Σύλλογο στη ΝΜ Πύργου
-Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Νόμου Οργάνωσης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις
Σε … πόλεμο διαρκείας, εξελίσσεται η αντιπαράθεση στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας μεταξύ των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων Πύργου και Αμαλιάδας, με το Σύλλογο Εργαζομένων της συμπρωτεύουσας να κρατά τα σκήπτρα των αντιδράσεων στην πρώτη γραμμή. Κάθε μετακίνηση, οποιαδήποτε αλλαγή, οτιδήποτε διαταράσσει την δύσκολη καθημερινότητα στη νοσηλευτική μονάδα της Αμαλιάδας, αποτελεί «κόκκινο πανί» για το σύλλογο χωρίς να εξετάζεται η ουσία και το αποτέλεσμα των οιονδήποτε αποφάσεων και ο στόχος, που όπως επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους από τη Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας είναι η ασφάλεια των Ηλείων ασθενών.
Τελευταίο επεισόδιο, η μετακίνηση της μίας εκ των δυο νεοδιορισθέντων Παθολόγων αλλά και οι σχεδιαζόμενες ενοποιήσεις- συγχωνεύσεις υπηρεσιών βάσει του Σχεδίου Νόμου Οργάνωσης των Νοσοκομείων, που περιλαμβάνουν και αλλαγές στους οργανισμούς.
Μάλιστα, στη… μάχη, μπήκε και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Ν.Μ. Πύργου, που σπάνια τοποθετείται δημόσια στις τακτικές διαμαρτυρίες των συναδέλφων του της Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Μαχαίρας, βασικό μέλημα παραμένει η διασφάλιση της σωστής και ασφαλούς νοσηλείας και ιατρικής φροντίδας των Ηλείων ασθενών, υποστηρίζοντας πως η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου είναι αυτή που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος παροχής δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας στο Νομό. «Για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας όλοι βάζουμε πλάτη και βοηθάμε για το καλύτερο καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι δεδομένες εδώ και χρόνια.
«Τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει η Παθολογική του Πύργου είναι εκατοντάδες, σηκώνοντας σαφώς μεγαλύτερο βάρος έχοντας μόλις τρεις Παθολόγους, από την Αμαλιάδα που έχει τέσσερις και καλύπτει πολύ μικρότερες ανάγκες…» επισήμανε ο πρ. του συλλόγου Εργαζομένων Κ. Μαχαίρας.
Η διοίκηση προσπαθεί να λειτουργεί όλα τα τμήματα και τις κλινικές, ενεργοποιώντας και άλλους τομείς, με το ίδιο προσωπικό και με πολύ μικρή ενίσχυση. Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα βιολογικά του όρια… θεωρώ λοιπόν, πως κακώς έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις η μετακίνηση ενός Παθολόγου. Αν δε γίνει αυτή η μετακίνηση, θα φτάσουμε στο σημείο της μη ασφαλούς λειτουργίας του Παθολογικού τομέα στον Πύργο. Τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει είναι εκατοντάδες, σηκώνοντας σαφώς μεγαλύτερο βάρος έχοντας μόλις τρεις Παθολόγους, από την Αμαλιάδα που έχει τέσσερις και καλύπτει πολύ μικρότερες ανάγκες…».
Τα γκρίζα σημεία του σχεδίου
Όσον αφορά το σχέδιο νόμου, προτάσεις για το οποίο θα γίνουν αύριο από την επιτροπή που έχει συσταθεί από το Διοικητή του Γ.Ν Ηλείας, το γκρίζο σημείο που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις, έχει να κάνει με το αν τα Νοσοκομεία του Νομού παραμείνουν με τη σημερινή τους μορφή ως διασυνδεόμενα ή θα χαρακτηριστούν ως ενοποιημένα.
Αν και τυπικά, η ενοποίηση των Νοσοκομείων της Ηλείας, έχει εγκριθεί από το 2012 (ΦΕΚ 3499/2012) όπου και συστάθηκε το ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. «Γ.Ν. Ηλείας» με συνολική δύναμη 330 κλινών (που προέκυψε από την πρόσθεση των τριών Οργανισμών της Ν.Μ. Πύργου, της Ν.Μ. Αμαλιάδας και του Κ.Υ. Νοσοκομείου Κρεστένων), μέχρι σήμερα λειτουργούν ως διασυνδεόμενα με ξεχωριστές όμως την Ιατρική, τη Νοσηλευτική και τη Διοικητική- Οικονομική Υπηρεσία.
Αν λοιπόν, βάσει του σχεδίου «φύγουμε» από τη διασύνδεση και «πάμε» στην ενοποίηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα έχουμε πλέον ενιαίες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες. Στην πράξη, κάτι τέτοιο θα έχει σχέση με τη διαχείριση του προσωπικού δεδομένου ότι θα υπάρχει μια Ιατρική Υπηρεσία, μια Νοσηλευτική Υπηρεσία, μια Διοικητική και Οικονομική Υπηρεσία και φυσικά ενιαία διοίκηση που ούτως ή άλλως υπάρχει.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Νοσηλευτικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια της ίδιας περιφερειακής ενότητας (νομού) μπορούν να ενοποιούνται ή να διασυνδέονται (με ΚΥΑ , μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ) . Κατ’ εξαίρεση, με ΚΥΑ μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥΠΕ, μπορούν να διασυνδέονται και ΝΜ όμορων νομών , σε περιπτώσεις που οι γεωγραφικές αποστάσεις το επιτρέπουν. Οι ενοποιημένες νοσηλευτικές μονάδες αποτελούν ενιαίο και αυτοτελές ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Γενικό νοσοκομείο» ή «περιφερειακό γενικό νοσοκομείο» με γεωγραφικό προσδιορισμό που ακολουθεί.
Έχουν ενιαία διοίκηση και ενιαίες διευθύνσεις/ υπηρεσίες. Στον οργανισμό των νοσοκομείων αυτών , οι θέσεις του προσωπικού κατανέμονται μεταξύ των ενοποιημένων ΝΜ . Σε κάθε υπηρεσία, προβλέπεται και θέση αναπληρωτή προϊσταμένου / ης. Οι ΝΜ που διασυνδέονται- όπως συμβαίνει σήμερα- έχουν κοινό συλλογικό όργανο διοίκησης, με ξεχωριστό οργανισμό και υπηρεσίες».
Υποχρεωτικά Τμήμα Επειγόντων
Στο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται επίσης ότι «με την κατάρτιση ή την τροποποίηση του οργανισμού των νοσοκομείων άνω των 150 κλινών, συνιστάται υποχρεωτικά τμήμα επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό». Στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, από τον υπάρχον Οργανισμό προβλέπεται αυτόνομο ΤΕΠ. Υπάρχει όμως μια στρέβλωση στον οργανισμό που ισχύει στην παρούσα φάση καθώς, ενώ προβλέπεται αυτόνομο ΤΕΠ, είναι στελεχωμένο μόνο με 3 θέσεις γιατρών ΤΕΠ που σημαίνει ότι στην πράξη δεν μπορεί να γίνει αυτόνομο. Αν με το σχέδιο Νόμου πάμε σε ενοποιημένα νοσοκομεία, πλέον η συνεργασία και η όσμωση θα είναι επιβαλλόμενη, οπότε η αυτονομία θα είναι δυνατή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]