FOLLOW US: facebook twitter

«Μάθημα» στην πόλη για τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου

Ημερομηνία: 25-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

liatsis-eidiko

Επισκέφθηκαν επιχειρήσεις, το Δήμαρχο Πύργου και τον Σύμβουλο ΑμεΑ

Μια ξεχωριστή ημέρα, ήταν η χθεσινή, για τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου Πύργου, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους αλλά και την Διευθύντρια τους Μαρία Δρακοπούλου, περιηγήθηκαν στην πόλη, επισκέφθηκαν επιχειρήσεις αλλά και το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο όπου είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο στο Δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή όσο και στον Σύμβουλο των ΑμεΑ Γιώργο Παπανικολόπουλο.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η μια περιηγήθηκε στην πόλη και κατέγραψε τα μη προσβάσιμα κεντρικά σημεία της, έκανε διαπιστώσεις και τις παρέδωσε στον κ. Παπανικολόπουλου με την προτροπή να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Η δεύτερη ομάδα επισκέφθηκε ένα τουριστικό γραφείο στα πλαίσια του μαθήματος των τουριστικών επιχειρήσεων ενώ η τρίτη ομάδα επισκέφθηκε δυο ξενοδοχεία του Πύργου. Εκεί μάλιστα, συνάντησαν και τον κ. Σωτήρη που είναι τυφλός αλλά η αναπηρία του αυτή, δεν τον εμποδίζει να εργαστεί. Όπως τους είπε, ο ίδιος δεν έχει δεχτεί ρατσισμό και πως έχει αναπτύξει άλλες αισθήσεις για να μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του. Μάλιστα, όπως τόνισε η Διευθύντρια του ειδικού σχολείου κ. Δρακοπούλου, «ο κ. Σωτήρης, έδωσε στα παιδιά το μήνυμα να αντιμετωπίζουν τη ζωή με θάρρος και να προσπαθήσουν ώστε να μην αισθάνονται ότι εμποδίζονται σε τίποτα».

Η τέταρτη ομάδα επισκέφθηκε την καφετέρια «Επαρχείο». Εκεί τα παιδιά υποδύθηκαν τα γκαρσόνια, πήραν παραγγελίες, σέρβιραν, έκαναν τον λογαριασμό και με χαρά διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος διέθετε και πρόσβαση στην τουαλέτα για τα άτομα με αμαξίδιο.

amea-latseio

Στο Λαογραφικό Μουσείο

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, επισκέφθηκαν ακόμα την αίθουσα Λαογραφίας στο δεύτερο όροφο του Λάτσειου ενώ συναντήθηκαν με τον κ. Λιατσή και τον κ. Παπανικολόπουλο.

Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στο διαρκή αγώνα της δημοτικής αρχής για την ικανοποίηση των αναγκών που υπάρχουν, τους μίλησε για την πρωτοποριακή δράση να ορίσει σύμβουλο για τα άτομα με αναπηρίες αλλά και για τις ενέργειες τους αναφορικά με τη μεταστέγαση του ειδικού γυμνασίου. «Ως Δήμος προετοιμαζόμαστε προς την κατεύθυνση που έχουμε καθορίσει. Να φτιάξουμε τον χώρο και τις αίθουσες όπως πρέπει για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους. Θα μας πάρει λίγο χρόνο, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα, γιατί δεν έχει κανείς καμία δικαιολογία ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει. Το Δημαρχείο να το θεωρείτε χώρο που  θα είναι η αφετηρία οποιασδήποτε δράσης και δεν περιμένετε προσκλήσεις για να το επισκεφτείτε. Και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι κανένας δήμαρχος και καμία πολιτεία δεν μπορεί να μην κοιτάει προς την κατεύθυνση των παιδιών που έχουν πρόβλημα. Η πολιτεία είναι αυτή που μπορεί να το επουλώσει και δε μπορεί να κλείνει τα μάτια. Ο Δήμος του Πύργου για τους δικούς του λόγους θα τα έχει ορθάνοιχτα και θα είναι δίπλα σας».

Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Δρακοπούλου επισήμανε ότι ο στόχος των επισκέψεων τους ήταν για να περάσουν το μήνυμα στα παιδιά ότι καμία αναπηρία δεν μπορεί να εμποδίσει την εργασία. «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι στο σχολείο έχουμε τομείς εργαστηριακούς και θα πρέπει να έχουμε τους κατάλληλους χώρους ώστε να εκπαιδεύονται οι μαθητές και αν σε λίγα χρόνια που θα αποφοιτήσουν οι μαθητές μας έστω και οι μισοί από αυτούς θα μπορέσουν να μπουν στην αγορά εργασίας θα έχουμε όλοι ψηλά το κεφάλι».

Με τη σειρά του, ο κ. Παπανικολόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη των παιδιών και των εκπαιδευτικών του ειδικού γυμνασίου επισημαίνοντας ότι με την στήριξη όλων θα μπορέσουν να κάνουν πιο φιλική την πόλη απέναντι στα άτομα με αναπηρίες, είτε βρίσκονται σε αμαξίδιο είτε όχι. «Όλοι εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην πρόσβαση, στα παρκινγκ ΑμεΑ, στην πρόσβαση των υπηρεσιών, στην πρόσβαση των μαγαζιών να γίνουν πιο φιλικά στους ανθρώπους με αναπηρία. Να έχουν τουαλέτες ΑμεΑ, να έχουν ράμπες για τα αμαξίδια, να φτιαχτεί ένα καλύτερο ειδικό σχολείο για εσάς, με όλα αυτά που πρέπει και προβλέπει ο νόμος και που πρέπει για εσάς. Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για το ειδικό σχολείο και πιστεύω ότι ο Δήμαρχος θα πράξη το ίδιο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος