FOLLOW US: facebook twitter

Έχτισαν τις βάσεις για να γίνουν οι εθελοντές αιμοδότες του μέλλοντος

Ημερομηνία: 25-11-2016 | Συντάκτης:

tei-aimodosia7

Ευαισθητοποιημένοι αποδείχθηκαν οι φοιτητές του ΤΕΙ Πύργου συμμετέχοντας στην εθελοντική αιμοδοσία

Τριπλασιάστηκαν μέσα σε 6 χρόνια οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών στην Ηλεία

Έκδηλο ήταν το ενδιαφέρον των φοιτητών του ΤΕΙ Πύργου που έδειξαν την δική τους ευαισθησία ανταποκρινόμενοι στην Εθελοντική Αιμοδοσία που διοργάνωσε το Τμήμα Περίθαλψης του Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Πύργου και την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθεί η Τράπεζα αίματός του. Αρκετοί φοιτητές φάνηκαν πρόθυμοι να δώσουν αίμα, επισκέφθηκαν την ομάδα αιμοδοσίας που είχε εγκατασταθεί στην αίθουσα συνελεύσεων του ΤΕΙ Πύργου και αν και δεν μπόρεσαν να δώσουν όλοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον αίμα, ήταν αρκετό το ότι έδειξαν την ανάλογη ευαισθησία και θα επανέλθουν στο μέλλον. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε – όπως μας εξήγησε η προϊσταμένη του Σταθμου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Πανέτα, αρκετοί φοιτητές από τον ιατρικό έλεγχο που τους έγινε διαπιστώθηκε ότι είτε είχαν χαμηλή πίεση, είτε χαμηλό αιματοκρίτη και έτσι δεν ήταν σε θέση να γίνουν αιμοδότες. Τα νέα παιδιά και οι φοιτητές που ζουν μόνοι, είναι πολύ φυσικό να μην σιτίζονται όπως όταν ζουν με τις οικογένειές τους. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι  είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 12 φιάλες αίμα και μέχρι την ολοκλήρωση της αιμοδοσίας ο αριθμός αυξανόταν, ενώ ήταν πολλαπλάσιοι οι φοιτητές που έδωσαν το ιστορικό τους και εξετάστηκαν χωρίς να είναι σε θέση να αιμοδοτήσουν.

tei-aimodosia3

Η κ. Πανέτα μιλώντας στην Πρωινή, τόνισε με την πρωτοβουλία αυτή, το πνεύμα της εθελοντικής αιμοδοσίας γίνεται γνωστό στο νέο κόσμο που θα είναι και οι μελλοντικοί εθελοντές αιμοδότες της χώρας μας.

tei-aimodosia4

«Τα παιδιά που ήρθαν ήταν αρκετά, ωστόσο δεν μπόρεσαν να αιμοδοτήσουν όλα, γιατί σαν φοιτητές δεν σιτίζονται καλά, χαμηλές πιέσεις και αιμοτοκρίτες κι έτσι δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα. Τα νέα παιδιά αλλά και πολύς κόσμος σήμερα, δεν  ξέρουν την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι λοιπόν ευθύνη της Πολιτείας να στηρίξει την εθελοντική αιμοδοσία αν θέλει να έχει αίμα και να μην στηρίζεται στην καλή θέληση και την ευαισθησία κάποιων εργαζομένων και κατ’ επέκταση να στηρίξει τους ίδιους του Σταθμούς Αιμοδοσίας που είναι πρωτεύοντα τμήματα σε ένα Νοσοκομείο. Γιατί χωρίς Σταθμούς Αιμοδοσίας στα Νοσοκομεία, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ΜΕΘ, χειρουργεία και κλινικές. Ως προσωπικό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου δεν επαρκούμε, είμαστε δύο γιατροί,  9 νοσηλεύτριες και 2 παρασκευάστριες και δεν επαρκούμε για την καθημερινότητα, τις βάρδιες, τα έκτακτα και τόσες εθελοντικές αιμοδοσίες. Χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν ένα τιμ για να προχωρά τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Η Αιμοδοσία πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε φυσική καταστροφή. Το τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου χρειάζεται ενίσχυση, μας το υποσχεθήκανε αλλά ακόμα τίποτα.»

tei-aimodosia2

Οι ενεργοί σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών στην Ηλεία συνεχώς αυξάνονται

Καταλήγοντας η κ. Πανέτα, τονίζει ότι από το 2011 που πήγε στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, βρήκε 25 ενεργούς συλλόγους αιμοδοσίας και τώρα έχουν γίνει  75, μπορεί να μην είναι όλοι ενεργοί όμως κάθε εβδομάδα έχουν και προτάσεις για νέες αιμοδοσίες.

tei-aimodosia1

Από την πλευρά της η κ. Ιωάννα Αναστασοπούλου προΪσταμένη του Τμήματος Περίθαλψης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, αναφερόμενη στην χθεσινή αιμοδοσία, τόνισε ότι είναι μια δράση που γίνεται σε όλο το ΤΕΙ Δυτ Ελλάδας, ξεκινάνε Νοέμβρη- Δεκέμβρη και διοργανώνουν εθελοντικές αιμοδοσίες δύο φορές το χρόνο.

tei-aimodosia6

«Συνεργαζόμαστε πολύ καλά με τα κατά τόπους  νοσοκομεία σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, , το δικό μου τμήμα στο ΤΕΙ  Πύργου φέτος το ξεκινάει επίσημα για πρώτη χρονιά και ελπίζουμε ότι θα πάμε καλά. Οι  φοιτητές  γενικά ανταποκρίνονται,  έχουν ευαισθητοποιηθεί και κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε πάνω από 300 μονάδες αίματος και δυστυχώς πολλές φορές το αίμα αυτό το χρησιμοποιούμε για φοιτητές μας που έχουν προβλήματα. Να σημειώσουμε ότι το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών γεγονός που επιτρέπει στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας (μέλη Ε.Π, Δ,Π, ΕΤΕΠ, & φοιτητές) να έχουν κάλυψη αίματος σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί.»

zafeiropoulou-anastasia-tei

«Χαίρομαι που έγινα αιμοδότης»

Η πρόεδρος του τμήματος  ΔΟΠΤ Τ.Μ κ. Αναστασία  Ζαφειροπούλου έδωσε και εκείνη το «παρών» στην χθεσινή αιμοδοσία, τονίζοντας ότι «είναι μια πράξη αλληλεγγύης κι  εμείς σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν μπορεί παρά να συνδράμουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις και αυτό κάνουμε, γιατί με την εθελοντική αιμοδοσία σώζονται ζωές. Οι φοιτητές του ΤΕΙ μας ενημερώθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες αλλά και την Τρίτη στις αίθουσες διδασκαλίες τους για την εθελοντική αιμοδοσία και βλέπω ότι το αντιμετώπισαν θετικά και υπάρχει ανταπόκριση.»

tei-aimodosia5


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος